Στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των επιδημιολόγων, την Τετάρτη, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επέμεινε ιδιαίτερα σε τρία ανησυχητικά δεδομένα:

Ads
  • Τα επιστημονικά μοντέλα που δείχνουν κορύφωση της καμπύλης των διασωληνωμένων την Μεγάλη Εβδομάδα ή και λίγο αργότερα, με τον αριθμό τους να φθάνει πιθανώς τους 1.000 ή και τους 1.200.
  • Τις επιστημονικές έρευνες από την Βρετανία και την Ευρώπη που δείχνουν ότι οι νεαρές ηλικίες και, ειδικά οι έφηβοι, μεταδίδουν ευκολότερα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.
  • Τα εγχώρια επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν επίμονη και ευρεία διασπορά του ιού στην Αττική και επικίνδυνη και ταχεία – έως και εκθετική – αύξηση στην Θεσσαλονίκη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εισηγήθηκε να τεθούν αυστηρές προδιαγραφές και προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων – από την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου έως τα επαναλαμβανόμενα τεστ και την αραίωση των τάξεων – και να μην υπάρξει δεσμευτική απόφαση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας των Λυκείων. Και, σε κάθε περίπτωση, να μην επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις αυτή την Δευτέρα.

Μαζί του συντάχθηκαν τουλάχιστον επτά ακόμη μέλη της επιτροπής αλλά δεν εισακούστηκαν. Η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε στο πλευρό της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με βασικό επιχείρημα μεταξύ άλλων την ανάγκη να ληφθεί υπ’ όψιν και η ψυχική υγεία των παιδιών, οι επιφυλάξεις Τσιόδρα απορρίφθηκαν και ο καθηγητής, όπως και οι υπόλοιποι «διαφωνούντες» καταψήφισαν.

Ήταν μια επιλογή που δεν άρεσε, και κυρίως δεν διευκόλυνε τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί λίγη ώρα αργότερα στην συνέντευξή του στο Star. Εκεί, παρά τις φιλοφρονήσεις προς τον καθηγητή – που πέρσι τέτοια εποχή προβαλλόταν περίπου ως το «ιερό τοτέμ» της κυβέρνησης και του Μαξίμου -, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σαφείς αιχμές για τους επιδημιολόγους που αντιδρούν στην άρση των περιορισμών.

Ads

Και τους κάλεσε ανοιχτά να κάνουν το ακριβώς… αντίθετο από αυτό που επιβάλει το επιστημονικό καθήκον τους: Να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και το πολιτικό και κοινωνικό κόστος των μέτρων που εισηγούνται και να μην δημοσιοποιούν τις επιστημονικές διαφωνίες και απόψεις τους.

«Η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο. Και η Επιτροπή, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γνωρίζει ότι η προτίμηση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, εάν μιλάμε για άνοιγμα σχολείων, είναι πρώτα τα λύκεια και όχι πρώτα τα δημοτικά γιατί έχουμε το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Για το ζήτημα των σχολείων», είπε ακόμη, «υπήρχαν επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Θεωρώ όμως πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής».

Αποτελεί ερώτημα εάν αυτή η αιχμή αφορούσε και τις δημόσιες προειδοποιήσεις που είχε ήδη απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην διάλεξή του στην Ακαδημία Αθηνών. Είναι σίγουρο όμως ότι τον αφορούσε  η επόμενη αιχμή – εκείνη με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρέωσε στον καθηγητή «απαισιοδοξία» σε ό,τι αφορά την πρόβλεψή του για μεγάλη αύξηση τν διασωληνωμένων έως το Πάσχα.

«Ελπίζουμε», είπε, «να μην επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις. Θέλω να τονίσω ότι είναι οι απαισιόδοξες προβλέψεις, διότι υπάρχουν και αισιόδοξες προβλέψεις προφανώς, που δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα».

Αυτό το άτυπο debate Μητσοτάκη – Τσιόδρα αποτυπώνει και τον νέο χάρτη που έχει διαμορφωθεί εντός επιτροπής, όπως και τους νέους «ευνοούμενους» του Μαξίμου. Από την μία πλευρά υπάρχουν οι «αισιόδοξοι» – ή και πιο «πολιτικοποιημένοι» όπως τους αποκαλούν ορισμένοι συνάδελφοί τους – των οποίων ηγούνται οι Αναστασία Κοτανίδου, Γκίκας Μαγιορκίνης, Βάνα Παπαευαγγέλου και, συχνά , και ο Χαράλαμπος Γώγος.

Στην άλλη πλευρά, των πιο προβληματισμένων που διαφώνησαν και χθες με το άνοιγμα των σχολείων βρίσκονται ο Νίκος Σύψας, ο Αλκης Βατόπουλος, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και, πλέον, και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η πλευρά των «αισιόδοξων» είναι, προφανώς, εκείνη που βολεύει πολύ περισσότερο τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και δείχνει να οδηγεί την σχέση Μητσοτάκη-Τσιόδρα σε «βελούδινο διαζύγιο». Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγεί και σε πιθανό «ανασχηματισμό» της επιτροπής που θα σημάνει και περαιτέρω περιθωριοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα.