Στα εμβόλια κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας». Επίσης ο επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αναφέρθηκε και στα self test επιβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται για αξιόπιστο εργαλείο. 

Ads

«Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες εβδομάδες για το self test και τη δοκιμασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι. Είναι μία σημαντική πληροφορία που θέλω να τη ξέρετε ενόψει αυτής της δοκιμασίας. Αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δε με εξασφαλίζει. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για αυτό σας παρακαλώ να ενημερωθείτε προσεκτικά για το πώς χρησιμοποιείται αυτή η δοκιμασία και τι ακριβώς σημαίνει. Θα υπάρξει επικοινωνιακή καμπάνια». 

Πάντως ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως συνολικά θα μπορούσε να υπάρξει όφελος από τη χρήση των self tests. «Φαίνεται από μελέτες του εξωτερικού ότι ακόμα και αν το 75% των ανθρώπων τα χρησιμοποιήσει λανθασμένα και μόνο ένα 25% απομονωθούν στο σπίτι θα εξακολουθήσει να υπάρχει όφελος. Περιμένουμε όφελος από την εφαρμογή της δοκιμασίας στον γενικό πληθυσμό», είπε. 

Για τα εμβόλια και την πορεία της πανδημίας

Μιλώντας για τα εμβόλια ο κ. Τσιόδρας θέλησε να καταρρίψει κάποιους από τους μύθους που κυκλοφορούν για αυτό τόνισε: «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει». Δεύτερον, «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή». Προς επιβεβαίωση της δεύτερης αυτής δήλωσης, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί. Μάλιστα «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη» στο Ισραήλ, όπως είπε.

Ads

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον «θόρυβο» για το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca λέγοντας πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%.

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, είπε πως ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα χτυπάει τις ηλικίες 20 εως 50 ετών, δηλαδή τον ενεργό πληθυσμό, ενώ για τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών είπε πως «έχουμε φτάσει τις 500 περίπου εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία μας». Αναφέρθηκε ακόμη στις διασωληνώσεις, οι οποίες υπερέβησαν το μεγαλύτερο επίπεδο που είχαν φτάσει κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και για τους δείκτες Rt και IFR.

Ειδικότερα, η θνητότητα επί των μολύνσεων στην Ελλάδα (Infection Fatality Rate – IFR), ένας δείκτης δύσκολος ως προς την εκτίμησή του κατά τον ίδιο, υπολογίστηκε στο 1,12% κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ως προς τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμού στην Ελλάδα (κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος) αυτός άγγιξε το 6,1 την 1η Απριλίου. Το Rt, πάλι, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού με τα εν ισχύ μέτρα, είχε φτάσει το 2,38 στις αρχές της πανδημίας στη χώρα, αλλά παρέμεινε κάτω από τη μονάδα για μεγάλο διάστημα, αμέσως μετά. Σήμερα, ο ίδιος δείκτης υπολογίζεται στο 0.98, κατά τον ΕΟΔΥ (στις 31/3).

Μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού

Παράλληλα τόνισε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Μάλιστα εξήγησε πως η τοπική επιδημία δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και έκανε γνωστό πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Για τις θεραπευτικές επιλογές είπε ότι δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου. «Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά. «Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», σημείωσε και τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.

Για τα μέτρα περιορισμού, ο καθηγητής Τσιόδρας δήλωσε πως «Το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και υπογράμμισε τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς κ.α. Τέλος ανέφερε πως το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.