Απογοήτευση, αγανάκτηση, αλλά και θυμός και διάθεση διεκδίκησης κυριαρχούν στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, της Αχαϊας και της Κοζάνης, που εξαιρέθηκαν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ ο κλάδος βιώνει μια κρίση που μόνο με αυτήν του 2010 και εντεύθεν μπορεί να συγκριθεί, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ξεπερνά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Tvxs.gr.
Στο αίτημα των εμπόρων για άνοιγμα της αγοράς, συμπαραστέκεται η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, ενώ, κάθε εμπορικός σύλλογος επιλέγει τον δικό του τρόπο διεκδίκησης, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του. «Μας συμπαρίστανται όλοι και ζητούμε το άνοιγμα της αγοράς της Θεσσαλονίκης» λέει στο Tvxs.gr ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας και πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας).
Αιφνιδιασμός
«Φυσικά πειθαρχήσαμε απέναντι στον νόμο – κακός νόμος αλλά νόμος – αλλά είναι κακός ο νόμος και δυστυχώς μας καταστρέφει για μια ακόμη φορά» προσθέτει και συνεχίζει: «Συνεδριάσαμε επειγόντως το Σάββατο το βράδυ, παίρνοντας την απόφαση να στείλουμε μια επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό, ζητώντας του να αλλάξει την συγκεκριμένη απόφαση. Η αγορά – όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της Ελλάδος – δεν είχε ποτέ, ούτε ένα κρούσμα και δεν είμαστε εμείς που ανεβάζουμε τους δείκτες του ιικού φορτίου, υπό την έννοια ότι τις τελευταίες 70 μέρες είμαστε κλειστά.».
Ο ίδιος δηλώνει αιφνιδιασμένος με την εξαίρεση. «Δεν το περιμέναμε καν. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης την Τετάρτη να ανοίξει η αγορά, ετοιμαζόμασταν να ανοίξουμε. Μάλιστα κάναμε προετοιμασίες, αλλάζαμε βιτρίνες, αγοράζμε εμπορεύματα, περιμένοντας να ανοίξουμε την Δευτέρα. Αιφνιδάστηκα όταν το έμαθα – ήδη από τις 12.30 το βράδυ της Παρασκευής – αλλά και όλος ο κόσμος όταν έγινε γνωστό το Σάββατο, ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης, της Αχαϊας και της Κοζάνης δεν θα ανοίξει. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα μαρτύριο, ένας Γολγοθάς, ο οποίος συνεχίζεται. Είπαμε από την αρχή ως εμπορικός σύλλογος ότι δεν προτρέπουμε κανέναν να παρανομήσει. Αλλά απαιτούμε από το κράτος να ανοίξει την αγορά.».
Μαύρη εικόνα στην Τσιμισκή
Η εξαίρεση στο άνοιγμα της αγοράς βρίσκει τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης στην χειρότερη στιγμή του σε σύγκριση ακόμη και με την οικονομική κρίση. «Τα πράγματα είναι τραγικά» μας λέει ο κ. Φιλιππίδης. «Δεν ξέρω ακόμη και όταν ανοίξει η αγορά, τι δυνατότητες έχουμε για να ορθοποδήσουμε. Δεν είναι μόνο η έλλειψη χρήματος. Είναι η έλλειψη ελπίδας, που είναι το σημαντικότερο πράγμα στο εμπόριο. Γιατί έμπορος γίνεσαι με την ελπίδα ότι θα πας καλά. Δεν είναι σίγουρο ότι θα πας. Υπάρχει απογοήτευση, κούραση, αγανάκτηση.».
Η κατάσταση αυτή τεκμαίρεται από την εμπορική εικόνα της πόλης. «Έχουμε πολλά παραδείγματα από τον Αύγουστο του 2020 που εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Έχουμε για πρώτη φορά μια μαύρη εικόνα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή, που κάποτε χρειαζόσουν τέσσερα χρόνια να σου βρει ο μεσίτης μαγαζί. Έχουμε πλέον μαγαζιά άδεια στην Τσιμισκή. Χειρότερα από την περίοδο της κρίσης. Τα 300.000 λουκέτα της κρίσης δεν τα βλέπαμε σε κεντρικούς δρόμους. Είναι λοιπόν ένα μεγάλο βαρόμετρο το ότι υπάρχουν άδεια μαγαζιά στην Τσιμισκή. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν πάει καλά και στην περιφέρεια και δυστυχώς δεν είναι μετρήσιμο γιατί κάθε μέρα η εικόνα αλλάζει.».
Όμως, τα χειρότερα είναι μπροστά. «Κατ’ ανάγκη θα υπάρξουν και απολύσεις. Αυτό σημαίνει, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, επειδή το φαινόμενο τώρα εμφανίζεται όχι τόσο έντονο γιατί είμαστε σε καθεστώς προστασίας αναστολών υποχρεώσεων, φοβάμαι ότι όταν θα ανοίξουμε και θα φύγει όλη αυτή ηγ προστασία από πάνω μας, κάποιοι θα εγκαταλεψουν την προσπάθεια γιατί θα βλέπουν τα χρέη βουνά πάνω τους».
Μητσοτάκης σε εμπόρους: «Την απόφαση την πήραν οι λοιμωξιολόγοι»
Ακατανόητη για τον κ. Φιλιππίδη δεν είναι μόνο η εξαίρεση, αλλά γενικά η απόφαση για κλείσιμο του λιανεμπορίου. «Από την Παρασκευή ζητάω να μου δώσουν μια λογική εξήγηση για ποιο λόγο έκλεισε το λιανεμπόριο. Το λιανεμπόριο στην Ελλάδα δεν έχει ούτε ένα κρούσμα καθόλη τη διάρκεια της κρίσης. Δεν βρέθηκε στα μαγαζιά μας ούτε ένα κρούσμα. Αν υπάρχει, προκάλεσα τους πάντες, από την Επιτροπή, μέχρι τον Πρωθυπουργό, να μου το δείξουν.
»Σίγουρο είναι ότι εμείς δεν επιβαρύνουμε το ιικό φορτίο υπό την έννοια ότι η Θεσσαλονίκη είναι κλειστή επί πέντε συνεχόμενους μήνες, με εξαίρεση 10 μέρες τον Ιανουάριο και 70 συνεχόμενες μέρες, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, από τότε. Άρα η Θεσσαλονίκη πώς αύξησε το ιικό φορτίο το οποίο ανέβηκε κατά 300% στην πόλη; Άρα δεν είμαστε εμείς ο φορέας διακίνησης του ιού. Πρότεινα στην κυβέρνηση και στον κ. Πρωθυπουργό που μιλήσαμε την Κυριακή, ψάξτε να βρείτε τι φταίει σε αυτή την ιστορία, γιατί θα μας κλείσετε πάλι χωρίς λόγο, όπως μας κλείσατε όλα τα προηγούμενα διαστήματα. Διότι πρέπει να καταλάβετε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει μέσα το αφεντικό της. Τα μικρά μαγαζιά δουλεύουν με τα αφεντικά τους μέσα. Οπότε, πρέπει να ξέρουν οι πάντες ότι το αφεντικό θα προστατεύσει πρώτα τον εαυτό του, τους υπαλλήλους του και κατ’ ανάγκη προστατεύονται και οι καταναλωτές.».
Ποια ήταν η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη σε όλα τα παραπάνω; «Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν ότι την απόφαση την πήραν οι λοιμωξιολόγοι, επειδή η Θεσσαλονίκη έδειξε στοιχεία ότι είχε 300% αύξηση του ιικού φορτίου και δεν ήθελαν ούτε ένα κρούσμα παραπάνω. Εγώ είπα το αυτονόητο. Οτι δεν με καλύπτει αυτή η απάντηση, διότι όταν δεν έχεις κανένα κρούσμα επί 10 μήνες, σημαίνει ότι δεν θα προσθέσεις εσύ το ένα κρούσμα, αλλά πολύ πιθανότητα να προστεθεί το ένα κρούσμα από τις γεμάτες συγκοινωνίες, τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές που λειτουργούν. Άρα εμένα γιατί με κλείνεις; Ψάξε να βρεις τον λόγο. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, γι’ αυτό υπάρχει και μεγάλη αγανάκτηση σπον κόσμο».
Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αν μειωθεί το ιικό φορτίο και δεδομένου ότι, όπως σημείωσε, ο πρωθυπουργός «κατάλαβε από τη συζήτησή μας όλα αυτά που του είπα», πιστεύει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα.
Κλιμακώνουν οι έμποροι της Πάτρας
Διαφορετικό δρόμο διακδίκησης έχουν επιλέξει οι έμποροι στην Αχαϊα, οι οποίοι, μετά και την «θερμή» υποδοχή που επιφύλαξαν πρόσφατα στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικώ, Στέλιο Πέτσα στην Πάτρα, ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Αυτό αποφασίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το Patrastimes.gr, σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Αχαΐας, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστα Πελετίδης, παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδα.
Σύμφωνα με την απόφαση, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην πλατεία Γεωργίου στις 7 το απόγευμα, σε μία τελευταία προσπάθεια να σταλεί στην κυβέρνηση το μήνυμα του εμπορικού κόσμου της Αχαΐας, που δεν είναι άλλο, από το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων.
Η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται από τους εμπόρους η πιο σημαντική, καθώς είναι και η ημέρα συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με τον εμπορικό κόσμο να αναμένει μεταβολή της στάσης τους, περιμένοντας να σηματοδοτήσει και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στον νομό. Εάν και την Τετάρτη δεν υπάρξει θετική εξέλιξη τότε ήδη στον σχεδιασμό έχει ενταχθεί κινητοποίηση με πορεία των εμπόρων της Αχαΐας και αντιπροσωπειών των εμπορικών συλλόγων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >