Αυστριακοί και Βρετανοί ανθρωπολόγοι που μελετούν αρχαίες εικόνες χαραγμένες πάνω σε βράχους, υποστηρίζουν ότι ο προϊστορικός άνθρωπος απολάμβανε μία… πρωτόγονη εκδοχή κινηματογράφου.

Ads

Οι επιστήμονες που μελέτησαν βραχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί σε απομονωμένες τοποθεσίες στην Ευρώπη και χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού, από το 4.000 έως το 1.000 π.Χ., υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για απλές, στατικές απεικονίσεις, αλλά αλληλουχίες εικόνων που συνθέτουν ένα είδος πρωτόγονης «οπτικοακουστικής παράστασης», η οποία θα μπορούσε μάλιστα να αναδημιουργηθεί στο εργαστήριο.

«Οι εικόνες δεν κινούνταν αλλά δημιουργούσαν διαδοχικές παραστάσεις, όπως στα κινούμενα σκίτσα… και δεν προορίζονταν μόνο για θέαση, αλλά και για ακρόαση, καθώς οι βραχογραφίες εντοπίζονται συνήθως φτιαγμένες σε τοποθεσίες με πολύ καλή ηχώ. Με αυτή την έννοια, οι βραχογραφίες δεν ήταν απλώς στατικές εικόνες, αλλά δημιουργούσαν μια ιστορία στο μυαλό του θεατή, ακριβώς όπως στον κινηματογράφο», τονίζει ο Φρέντερικ Μπέικερ του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το αυστριακό Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών Σανκτ Πέλτεν έχουν ξεκινήσει το «Πρόγραμμα Προϊστορικής Εικόνας» σε συνεργασία με το γερμανικό πανεπιστήμιο Μπαουχάους της Βαϊμάρης, το οποίο προσπαθεί να αναδημιουργήσει τις προϊστορικές διηγήσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υπολογιστών.

Ads

Το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής έρευνας πραγματοποιείται στη Βαλκαμόνικα της Ιταλίας, στο βορειότερο μέλος της Λομβαρδίας, μια περιοχή που συγκεντρώνει γύρω στις 100.000 βραχογραφίες.