Η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε δημόσια το μπαλάκι της ευθύνης στην επιτροπή Τσιόδρα ήταν την περασμένη Παρασκευή στην Βουλή, λέγοντας ότι ήταν λάθος η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων και αποδίδοντάς την στους επιδημιολόγους. Η δεύτερη ήταν το Σαββατοκύριακο, στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όταν – κατά τις κυβερνητικές διαρροές – επικαλέστηκε και πάλι την επιτροπή για να δικαιολογήσει το αλαλούμ με το «άνοιξε-κλείσε» του λιανεμπορίου και την τελική απόφαση να μην λειτουργήσουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη.

Ads

Σήμερα, για πολλοστή φορά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απέρριψε το αίτημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής και άφησε ανοιχτό το πεδίο στο νέο αφήγημα που καλλιεργούν με ένταση τα τελευταία 24ωρα τα φιλικά προς την κυβέρνηση media και το οποίο πριμοδότησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Είναι το αφήγημα που βάζει την επιτροπή Τσιόδρα στο απόσπασμα, δείχνει τους επιδημιολόγους ως «κωφούς» στην κόπωση της κοινωνίας και «ενόχους» για τον τραγέλαφο των αποφάσεων και επιχειρεί να «καθαρίσει» την κυβέρνηση από την ευθύνη της αποτυχίας του lockdown και του εκτροχιασμού της πανδημίας.

Το αφήγημα αυτό «απογείωσε» σήμερα στα ΝΕΑ ο Γιώργος Παπαχρήστος, φθάνοντας ένα βήμα πριν προτείνει την… κατάργηση της επιτροπής και ζητώντας – ή και προαναγγέλλοντας – «επαναπροσδιορισμό» της σχέσης της με την κυβέρνηση.

«Επειδή πολιτικά δεν κρίνεται κανένας λοιμωξιολόγος», έγραψε, «και καμιά επιτροπή, αλλά η κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία, έχω την αίσθηση – μετά και από όσα έγιναν το τριήμερο από την Παρασκευή και μετά – ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιοριστεί αυτή η σχέση. Η σχέση επιτροπής ειδικών – κυβέρνησης. Δεν εισηγούμαι να καταργηθεί, όχι. Αλλά όταν η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Επιτροπή είναι πλέον διχασμένη ή και χωρισμένη στα τρία, δεν υπάρχει κανείς λόγος, θεωρώ, να αναμένει τις εισηγήσεις της προκειμένου να πάρει μέτρα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Ads

Και αφού μιλά για επιστημονική «Βαβέλ» και χαρακτηρίζει τα μέλη της επιτροπής «τηλεπερσόνες», υπενθυμίζει ποιος εισπράττει το πολιτικό κόστος: «Από την ώρα», αναφέρει, «που η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, τρώει το ξύλο και εισπράττει το πολιτικό κόστος των αποφάσεων που παίρνει, δεν υπάρχει πλέον λόγος να χρησιμοποιεί τις εισηγήσεις της Επιτροπής»…

«…Και κάτι ακόμη: στις εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν, την ώρα που ο άλλος θα πορεύεται προς τις κάλπες αποκλείεται να σκεφτεί μέσα του «εντάξει, μωρέ, για την κακή διαχείριση της πανδημίας, μην τα ρίξουμε στον Κυριάκο. Δεν φταίει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, η Επιτροπή ευθυνόταν που του έκανε λάθος υποδείξεις».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και το liberal.gr σε άρθρο του με τίτλο «Τα παράδοξα των λοιμωξιολόγων και η σύγχυση των πολιτικών», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Με τις απαγορεύσεις να μην εφαρμόζονται και τα μέτρα περιορισμού να οδηγούνται σε απαξία μέσα από τη στάση μιας μερίδας των πολιτών που όμως δύναται να λειτουργήσουν ως ξενιστές μιας ανεξέλεγκτης διασποράς, το ερώτημα που τίθεται αφορά πλέον στο μοντέλο που έχει επιλεγεί και εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων».

Το Protagon.gr προχωρά ένα βήμα παραπάνω, καταλογίζει «πολιτικές φιλοδοξίες» σε μέλη της επιτροπής και υποστηρίζει ότι «η ύπαρξη και συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εξελίσσεται σε παράμετρο που περιπλέκει πολύ τα πράγματα».

«Ήδη», γράφει, «πολλοί, ακόμη και επιστήμονες, αναφέρουν ότι η ίδια η Επιτροπή έχει χάσει την αξιοπιστία της. Όχι λόγω ελλιπούς επιστημοσύνης, αλλά επειδή, αφενός, «όπου λαλούν πολλά κοκόρια…» (εν προκειμένω πάνω από 30) και, αφετέρου, επειδή οι απαγορεύσεις δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες. Υπάρχουν βέβαια και οι πολιτικές φιλοδοξίες ορισμένων από αυτούς, που μπερδεύουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο».

Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πραγματικότητα επιβάλλει ένα άλλο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας. Τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, σε Βουλή και Επιτροπή, δείχνουν ότι το ισχύον μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του, αν δεν τα έχει ξεπεράσει».

Απ’ όλα αυτά, μάλλον είναι προφανές ποιο θα είναι το επόμενο βήμα εάν δεν ελεγχθεί άμεσα το τρίτο κύμα της πανδημίας – η ρίψη των επιδημιολόγων στην πυρά ως ενόχων του δράματος. Σ’ αυτή την προοπτική ωστόσο, ο επικεφαλής της επιτροπής Σωτήρης Τσιόδρας εξακολουθεί να απαντά δια της απουσίας και της σιωπής του.