Σε «έκρηξη» μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων παραπέμπουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις αρχές του χρόνου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει το δημόσιο κατά 42 εκ. ευρώ το μήνα, σε σχέση με πέρυσι.

Ads

Δεδομένου ότι από 1/1/2020 το δημόσιο πληρώνει το σύνολο των εισφορών που αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, αυτή η κατακόρυφη αύξηση παραπέμπει, είτε σε σημαντική αύξηση των μισθών στο δημόσιο, που δεν συνέβη, είτε σε κατακόρυφη αύξηση προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων και συμβασιούχων.

Επειδή, όμως, ο μισθός των συμβασιούχων δεν αυξάνεται, τότε, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να προκύψει μόνο από αύξηση των μετακλητών.

Με βάση τις εισφορές που πλήρωνε το δημόσιο στον ΕΦΚΑ, υπολογίζεται ότι οι μισθοδοτούμενοι του δημοσίου αυξήθηκαν κατά περίπου 87.000 άτομα ως ακολούθως:

Ads
  • Με μέσο μισθό νεοπροσλαμβανομένου τα 1.200 € (αυξάνεται εν σχέσει με τις πραγματικές αμοιβές λόγω υψηλότερης αμοιβής στους μετακλητούς), σημαίνει ότι για κάθε εργαζόμενο το δημόσιο καταβάλει στον ΕΦΚΑ 480 € το μήνα (εργατική και εργοδοτική συμμετοχή). Το συνολικό κονδύλι των 42 επιπλέον εκ. ευρώ το μήνα για ασφαλιστικές εισφορές παραπέμπει σε ένα επιπλέον αριθμό 87.000 υπαλλήλων. Σε αυτούς θα πρέπει να υπολογιστούν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που προσελήφθησαν τον Σεπτέμβριο, αλλά ο λογαριασμός δεν βγαίνει καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών εν σχέσει και με τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι εκπαιδευτικοί ήδη εργαζόταν (και ασφαλιζόταν). Επίσης, έχουμε περισσότερες προσλήψεις υγειονομικού-επικουρικού προσωπικού στη υγεία λόγω πανδημίας.
  • Η ανανέωση του προσωπικού και το όφελος του δημοσίου από τις μικρότερες εισφορές που καταβάλει για τους νεοπροσλαμβανομένους, «απορροφάται» από την αύξηση αποδοχών που έλαβαν οι μετακλητοί υπάλληλοι, κυρίως της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείονται και τα κόμματα.

Την ίδια στιγμή ο μισθός του ιδιωτικού τομέα υποχωρεί στα 534 ευρώ (αναστολές συμβάσεων) και το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να φέρει νόμο στη Βουλή για τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ήδη προωθείται η κατάργηση του 8ωρου.