Ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν, θεωρητικά, στους πολιτικά κερδισμένους από την απόφαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τα μέτρα «αποσυμπίεσης»: Προανήγγειλε, διεκδίκησε και πήρε τελικά την έγκριση των επιδημιολόγων για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από την Δευτέρα, και μάλιστα, όχι με click away αλλά με ραντεβού και φυσική παρουσία των πελατών στα καταστήματα.

Ads

Στον υπουργό Ανάπτυξης όμως αυτή η νίκη δεν αρκεί:

► Πρώτον, διότι ο ίδιος ήθελε – και υποσχόταν – πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των πολυκαταστημάτων.

► Δεύτερον, διότι είχε ζητήσει εξίσου επίμονα και την επαναλειτουργία των ινστιτούτων αισθητικής που, όμως, δεν πέρασε. Και τρίτον, και κυρίαρχο, διότι μέσα από το κοστούμι του «σταυροφόρου» υπέρ των εμπόρων και μικρομεσαίων ο Αδωνις βλέπει προσωπική, πολιτική και εκλογική, διέξοδο από τον πλήρη αποκλεισμό που του έχει επιβάλει το Μαξίμου στα μείζονα ζητήματα του (τυπικού) χαρτοφυλακίου του, δηλαδή της ανάπτυξης.

Ads

Με αυτή την ατζέντα, ο υπουργός Ανάπτυξης κήρυξε σήμερα νέα επίθεση κατά της επιτροπής Τσιόδρα: Υπονόησε ότι οι επιδημιολόγοι αποφασίζουν με συντεχνιακά κίνητρα και δεν επέτρεψαν το άνοιγμα των ινστιτούτων αισθητικής παρ’ ότι γνωρίζουν ότι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από γιατρούς που τους «κλέβουν» πελάτες παρέχοντας τις ίδιες υπηρεσίες.

«Τα κέντρα αισθητικής τηρούν τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται από τα κομμωτήρια, θα έπρεπε να ανοίξουν και αυτήν την φορά, ωστόσο η Επιτροπή είχε αντίθετη άποψη», είπε στον ΑΝΜΤ1, προσθέτοντας: «Εγώ διαφωνώ προσωπικά με την εν λόγω απόφαση και διότι πολλοί γιατροί, με το πρόσχημα των επεμβάσεων, “κλέβουν” πελάτες από τα κέντρα αισθητικής, που αντιμετωπίζουν τώρα αθέμιτο ανταγωνισμό… Ας πει η Επιτροπή ότι απαγορεύονται τέτοιες πράξεις, ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται το laser και από τα ιατρεία και από τους δερματολόγους».

Η αιχμή ήταν καθαρή, όπως καθαρή είναι και η δυσαρέσκεια που υπάρχει στην επιτροπή Τσιόδρα και για τις δημόσιες παρεμβάσεις του Αδωνι Γεωργιάδη, και από το διαρκές «καπέλωμά» της τόσο από τον υπουργό Ανάπτυξης, όσο και από άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα, η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε με έντονο τρόπο χθες προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής. Ο κ. Γεραπετρίτης άκουσε από πολλούς λοιμωξιολόγους να τονίζουν ότι δεν πρόκειται να χειραγωγηθούν, όπως δεν πρόκειται και να αναλάβουν την ευθύνη πολιτικών αποφάσεων τις οποίες θεωρούν επικίνδυνες.

Στην πράξη, όμως, αυτές οι διαμαρτυρίες αποδείχθηκαν κενές: Η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έσπευσε σήμερα να προαναγγείλει και πάλι το άνοιγμα των σχολείων από τις 12 Απριλίου με self tests – μια προοπτική, που μόλις χθες συγκέντρωσε ισχυρές επιφυλάξεις από τους ειδικούς της επιτροπής με δεδομένο τα βαρύ κι επίμονο επδημιολογικό φορτίο.

Κοινώς, από την κυβερνητική πλευρά το μήνυμα είναι σαφές: Οι αποφάσεις για την χαλάρωση του lockdown είναι καθαρά πολιτικές και υπαγορεύονται είτε από προσωπικές στρατηγικές (τύπου Γεωργιάδη), είτε από την αγωνία του Μαξίμου μπροστά στις δυσμενείς δημοσκοπήσεις. Το ερώτημα είναι γιατί οι επιδημιολόγοι, παρά τις κατ΄ιδίαν διαμαρτυρίες, αποδέχονται να λειτουργούν ως άλλοθι και γιατί εκχωρούν την αξιοπιστία τους ως πολιτικό άλλοθι.