Στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων ελπίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή. Σχετικά με το περιεχόμενο του Μνημονίου, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι σε αυτό αναφέρεται «πάγωμα» των κατώτατων μισθών και επομένως «αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία τίθεται η συζήτηση». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση «ενθαρρύνει στις διαπραγματεύσεις να υπάρχει η συμφωνία μεταξύ των εταίρων». Σημειώνεται παράλληλα ότι με ψήφους του ΠΑΣΟΚ και μετά από πολύωρη συζήτηση, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
«Ενθαρρύνουμε αυτές τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να έχουν ένα περιεχόμενο ανάλογο του μνημονίου. Φυσικά, αυτές οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είμαστε σίγουροι ότι θα λαμβάνουν υπόψη την ανάπτυξη του τόπου και την κάλυψη των ταμειακών μας αναγκών», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι καθένας θα συναισθανθεί τις ευθύνες του», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση αν οι συνδικαλιστές και οι εργοδότες συμφωνήσουν να δοθούν -έστω και μικρές- αυξήσεις, απάντησε: «Ας περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα των συζητήσεων των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μετά θα το δούμε».
Αναφορικά με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συμβουλίου για το ασφαλιστικό του δημοσίου, σύμφωνα με την οποία ορισμένες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ο Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε και αυτό κάνουμε».
«Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζητήματα που βάζει αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες. Άρα όταν τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν κριθεί ότι είναι συμβατά με το Σύνταγμα, το να υπάρχει μια αντισυνταγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και μάλιστα εύκολα», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής.
Στην ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασε την δυσφορία του για την υποτίμηση των θετικών όψεων του νομοσχεδίου, αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου, σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια καταδικάσουν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές. «Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ανακάλυψε κανένα θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο. Αν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας βρει θέμα, γιατί να είναι κακό για την κυβέρνηση;» ανέφερε ο κος Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα.
«Όταν φτιάχναμε το Μνημόνιο, η Τρόικα άκουγε μονάχα δύο ειδών επιχειρήματα – δημοσιονομικής φύσεως και διεθνούς νομολογίας. Παρότι παρέκαμπτε επιχειρήματα εσωτερικού δικαίου, ενδιαφερόταν για επιχειρήματα που επικαλούνταν την νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν είναι τυχαία χώρα: Ανήκει στην Ευρωζώνη – και η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωζώνης, δημιουργεί δεδομένα. Είναι αποκούμπι για εμάς» ανέφερε ο κ Λοβέρδος.
Νέα έκκληση για κοινή συνισταμένη των κοινωνικών εταίρων από τον Λοβέρδο
Την έντονη επίκριση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, συνάντησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους χειρισμούς του. Από την πλευρά του ο υπουργός εργασίας επανέλαβε την παλαιότερη έκκλησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους «να βρουν κοινή συνισταμένη» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Είπαμε επανειλημμένα, πως αν εσείς συμφωνήσετε, το υπουργείο δεν χρειάζεται να είναι παρόν. Και αυτό αφορά όλα τα θέματα που ο 3845 περιλαμβάνει (διαιτησία, απολύσεις κλπ)» ανέφερε.
«Αθλιότητες ενός αρρωστημένου εγκεφάλου» χαρακτήρισε από την πλευρά του, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, τα σενάρια που δημοσιεύονται στον Τύπο και βλέπουν «διαρροές» στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
«Ποιος είναι αυτός ο αρρωστημένος εγκέφαλος ο οποίος διακινεί παντού αυτές τις αθλιότητες;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπουτσής στη σημερινή σύσκεψη της ΚΟ ξεκαθαρίζοντας ότι οι βουλευτές θα στηρίξουν με την ψήφο τους τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
«Υποστηρίζουμε επώδυνα μέτρα, συχνά με πόνο ψυχής, γιατί η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ» τόνισε ο κ. Παπουτσής υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «κανείς δεν πρόκειται να φιμώσει τους βουλευτές», οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν δημιουργικές παρεμβάσεις.
Παναγόπουλος: «Δεν θα συμβασιοποιήσουμε το Μνημόνιο»
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύθηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, «δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο» και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά, δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ ειδικά στην περίπτωση της Διαιτησίας διαστρεβλώνοντας ακόμη και το ίδιο το Μνημόνιο, το οποίο, όπως τόνισε, προβλέπει «ισοτιμία» εργοδοτών – εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στην Διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως, την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή. Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε, ο υπουργός Εργασίας, θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα την από κοινού προσφυγή.
Παπασπύρος: «Μείζον δημοκρατικό ζήτημα το ασφαλιστικό»
Όσον αφορά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εμφανίστηκαν «εχθρικοί» προς το περιεχόμενο του. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, έκανε λόγο για «μείζον δημοκρατικό ζήτημα» στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές και κάλεσε τη Βουλή, «αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, να της δοθεί το περιθώριο να φέρει νέο».
«Προφανώς υπάρχει απαξίωση της Πολιτείας για τις επικουρικές συντάξεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος. «Το Σύνταγμα επιτάσσει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και υπάρχει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, που λένε ότι η προστασία της κοινωνικής ασφάλισης είναι υποχρέωση του κράτους, τόσο στο μέρος της κύριας, όσο και της επικούρησης. Τίθεται συνταγματικό ζήτημα» τόνισε.
Αισιόδοξοι και… απαισιόδοξοι οι εργοδοτικοί φορείς
Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, δεσμεύθηκε για τον κλάδο του, ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν ώστε να μην αυξηθούν οι απολύσεις ενώ σημείωσε πως «ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ, επειδή το θέλουν οι δανειστές μας».
Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, θεώρησε ότι τα μέτρα επώδυνα καθώς «λαμβάνονται καθυστερημένα». Επιπλέον κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις έχει κατά καιρούς διατυπώσει ο ΣΕΒ προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα ενώ αναφορικά με την ερμηνεία του Μνημονίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα το ακολουθήσουμε και θα το ερμηνεύσουμε όπως πρέπει». Κατέθεσε επιπλέον εναλλακτική πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Β. Κορκίδης, για προσφυγή στην Διαιτησία μία φορά την τριετία, διορισμό «προσώπων εμπιστοσύνης» ως διαιτητών και περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μονάχα στις οικονομικές και όχι θεσμικές διεκδικήσεις.
Θύελλα για το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >