Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας απασχόλησε το απόγευμα της Δευτέρας την Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει λόγο για «ζήτημα τιμής του πολιτικού κόσμου», αλλά και πράξη που υπηρετεί «την κοινή λογική και τάξη». Παράλληλα, αναμένεται να κριθεί εάν συντρέχει λόγος παραπομπής στη Δικαιοσύνη, έξι πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας: των Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού, Κιλτίδη, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας
, απέρριψε τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», υποστηρίζοντας πως η πρόταση του κόμματός του για την παραπομπή των έξι πρώην υπουργών, δεν πράττει κάτι τέτοιο: «Η υπερψήφιση δεν σημαίνει ποινική καταδίκη. Όσο όμως δεν κατασκευάζουμε ενόχους ποινικού δικαίου, δεν έχουμε και δικαίωμα να περιφρονήσουμε στοιχεία του αποδεικτικού υλικού» ανέφερε ο κ. Ρόβλιας. Επειδή η ενδεχόμενη παραπομπή πρώην υπουργών σε Ειδικό Δικαστήριο, θα περάσει μέσα από Δικαστικό Συμβούλιο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «δεν είναι η Βουλή που μπορεί να παραπέμψει υπουργούς και πρώην υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο, ούτε οι βουλευτές να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ένα μπορεί να κάνει η Βουλή: Να αποφασίσει να μην διαβιβάσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και να αναλάβει την ευθύνη της συγκάλυψης. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Ads

«Να ψηφίσουν οι συνάδελφοι κατά συνείδηση – όχι όμως κατά κομματική συνείδηση» απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ, Νικόλαος Δένδιας. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας αμφισβήτησε ευθέως τις αγαθές προθέσεις της πλειοψηφίας, τονίζοντας πως, εάν ήθελε το ΠΑΣΟΚ πραγματικά να αποφύγει την συγκάλυψη, η πρότασή του θα περιελάμβανε και τους πρώην δικούς του υπουργούς, Γ. Δρυ και τον Απ. Φωτιάδη – ένα επιχείρημα που ακούστηκε από το σύνολο των εισηγητών της αντιπολίτευσης.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε πως νιώθει «ντροπή και αγανάκτηση» για την στάση του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε πως η πλειοψηφία «δεν έχει το ανάστημα να επεκτείνει την διερεύνηση της υπόθεσης στην περίοδο Σημίτη». Το ΚΚΕ, συμφωνεί με την παραπομπή των κ.κ. Δούκα, Κοντού, Μπασιάκου, Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη (όχι όμως με την παραπομπή Κιλτίδη), ενώ θεωρεί πως συντρέχουν λόγοι παραπομπής και για τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη. Επιπλέον, ο βουλευτής του ΚΚΕ, επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του σχετικά με την απαξίωση των βυζαντινών χρυσόβουλων και των σουλτανικών φιρμανίων, ως τίτλων ιδιοκτησίας.

«Θυμάμαι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει στην Ολομέλεια ‘’πάμε σε Προκαταρκτική κι ας είναι και ο Δρυς και ο Φωτιάδης’’» ανέφερε και ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Με δική σας ευθύνη, επειδή έχετε την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν ερευνάται το σκάνδαλο κατά την περίοδο 1998-2004» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Ads

Κατά τα άλλα, ο ΛΑΟΣ διαφωνεί με την παραπομπή του Γ. Βουλγαράκη και του Κ. Κιλτίδη: «Δεν προσχωρώ σε διαδικασία οικογενειακής ευθύνης, να παραπεμφθεί ο κος Βουλγαράκης, επειδή η γυναίκα του συνέταξε τα συμβόλαια ανταλλαγών… Όσο για τον κο Κιλτίδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας απεδέχθη πως η πράξη του (σ.σ. αποδοχή του παράνομου διοικητικού προσδιορισμού του δάσους της Ουρανούπολης, κατόπιν απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) δεν είχε έννομες συνέπειες. Μπαίνετε στην εσωκομματική κόντρα της ΝΔ και ουσιαστικά παρασύρεστε από τους συναδέλφους της ΝΔ, χωρίς κανένα στοιχείο. Δείχνετε μια τάση ανθρωποφαγίας: Όλους όσους ενεπλάκησαν με κάθε τρόπο στην υπόθεση, κρίνετε πως πρέπει να τους παραπέμψετε» κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Πλεύρης.

Τελευταία, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, υποστήριξε με τη σειρά της, πως «δεν θα πρέπει να γίνονται κομματικοί διαχωρισμοί» στην παραπομπή πολιτικών προσώπων. Η κα Πασχαλίδου επέλεξε επίσης να πραγματοποιήσει μια γενικότερη πολιτική αναφορά στο κλίμα των ημερών, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι έχουν προαποφασίσει να τεθεί η χώρα σε ομηρία. Η διαχείριση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο του λαού. Ό,τι διαδραματίζεται, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι μια τραγωδία για τους εργαζόμενους».