Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό τύπο, χθες Σάββατο το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πρόταση στην επιτροπή των ειδικών, για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου με τεστ covid εβδομαδιαία, σε μαθητές και καθηγητές. Τι είχε προηγηθεί; Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, είχαν αρχίσει να πιέζουν εκ νέου την Νίκη Κεραμέως να ανοίξει τα σχολεία, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τα έσοδα του τετραμήνου.

Ads

Την ίδια στιγμή, οι γονείς των παιδιών σε ιδιωτικά λύκεια, έχουν έναν επιπλέον λόγο να είναι θυμωμένοι με το υπουργείο Παιδείας, καθώς τα παιδιά τους κινδύνευσαν να χάσουν τις εξετάσεις του IB (International Baccalaureate Diploma Program (IB DP) που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο προ-πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και απευθύνεται σε μαθητές που στοχεύουν σε σπουδές στο εξωτερικό.

Τα ιδιωτικά σχολεία, έστειλαν πριν λίγες ημέρες ένα μέιλ στους γονείς, λέγοντας τους πως αν παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, θα ενταχθούν στο non-exam route, που σημαίνει πως θα αξιολογηθούν τα παιδιά με άλλον τρόπο καθώς δεν θα ήταν δίκαιο να συναγωνιστούν μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, των οποίων τα σχολεία είναι ανοιχτά. Αυτό και θα γίνει τελικά, αφού έτσι αποφασίστηκε αργά χθες το βράδυ, κεντρικά από το εξωτερικό, λόγω του παρατεταμένου λουκέτου στα σχολεία της Ελλάδας.

Αυτό βέβαια, δεν ικανοποιεί τους σχολάρχες, αφού κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί γονείς θα διεκδικήσουν να πληρώσουν λιγότερα δίδακτρα. Αλλά και οι ίδιοι οι γονείς, μιλώντας στο tvxs.gr δηλώνουν εκνευρισμένοι με την κυβέρνηση, για την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδιά τους. «Οι αποφάσεις του υπουργείου καταστρέφουν μια ολόκληρη γενιά» λέει γονέας στο tvxs.gr

Ads

Από τη μεριά του ο Νίκος Σοφιανός Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ έως τον περασμένο χρόνο και  Αντιπρόεδρος Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου με πρόσφατο άρθρο του στην HP, κατακεραυνώνει  τους σχολάρχες και «Το αναξιόπιστο International Baccalaureate» και γράφει χαρακτηριστικά «Εγώ θα μοιραστώ μαζί σας την απάντηση που μου έδωσε γονιός και πολύ σοβαρός άνθρωπος: “Αδιαφορούν για τα παιδιά μας γιατί περισσότερο νοιάζονται για να μην μειωθούν τα δίδακτρα και τα ιδιαίτερα μαθήματα”. Δεν θέλω να δεχθώ ότι υπάρχει εκπαιδευτικός λειτουργός που σκέφτεται έτσι…»

Την ώρα που οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι οι σχολάρχες σκέφτονται το κέρδος, πηγές λένε στο tvxs.gr πως φέτος, περισσότερο από άλλες χρονιές θα  κινηθεί το κύκλωμα «αγορασμένων εργασιών. «Εφόσον οι μαθητές θα αξιολογηθούν από εργασίες για την είσοδο τους σε ξένα πανεπιστήμια, αρκετοί γονείς που γνωρίζω, έχουν κινηθεί ήδη να βρουν έμπειρους φοιτητές να γράψουν τις εργασίες των παιδιών τους με το αζημίωτο…» λέει γνώστης στο tvxs.gr

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται έως σήμερα, οι αποφάσεις της υπουργού μέσω των εισηγήσεων της συνδέονται με την πίεση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και όχι -όπως θα έπρεπε- με το αίτημα των χιλιάδων γονέων και μαθητών και εκπαιδευτικών των δημοσίων σχολείων για ασφαλές άνοιγμα τους.  Το υπουργείο έχει ξεχάσει το λουκέτο στα σχολεία της χώρας, γιατί δεν έπραξε τίποτα ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία, γεγονός που έχει δραματικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών αλλά και των γονέων.