Δημόσια αντιπαράθεση είχαν στο Facebook για τη διαχείριση της πανδημίας και του lockdown ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης και ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ads

Για «αδιέξοδο» στη διαχείριση της πανδημίας έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης και για «ευχολόγια ότι θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα» ενώ επισημαίνει για το lockdown ότι είναι «οξύμωρο επιστημονικά να παραμένουμε σε ένα μοντέλο το οποίο αποδεδειγμένα πια δε δουλεύει σε αυτή τη φάση».

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης τονίζει επίσης πως «εάν συνεχίσουμε έτσι τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, κάτι το οποίο θα συμβεί από Μάιο και μετά και θα πάρει χρόνο να πέσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να είναι η χώρα μας έτοιμη για την έναρξη του καλοκαιριού και για μας αλλά και για την άφιξη τουριστών με ασφάλεια».

«Περιμένω», υπογραμμίζει, «μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Η παραμονή στο status quo είναι μη βιώσιμη».

Την ανάρτηση Δερμιτζάκη έσπευσε να σχολιάσει ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Ο ίδιος έγραψε:

Ads

«Όποιος δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις για τρίτο άγριο κύμα η κουφός είναι η δεν θέλει ν ακούσει. Μανώλη, δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά στην κορυφή του επιδημικού κύματος, από σένα θα περίμενα αυτοσυγκράτηση. Αυτοί που θα έπρεπε να ξέρουν, πρέπει τουλάχιστον να σωπαίνουν, αν δεν έχουν κάτι χρήσιμο να πουν. Αν δεν ξέρουν, ας πάνε βάρδια 24 ώρες σε νοσοκομείο να δουν τι είναι πόλεμος. Περίμενε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για τέτοιες προτάσεις. Κοίτα τι γίνεται γύρω σου στην Ευρώπη. Ευτυχώς, νομίζω η κοινωνία ξεπέρασε πια αυτές τις ώρες αβεβαιότητας και αμφιβολίας και θα ξεπεράσει και το τρίτο κύμα. Προχωράμε με τα όπλα που έχουμε, δεν παραδινόμαστε».

Ο κ. Δερμιτζάκης συνέχισε τον ιντερνετικό διάλογο απαντώντας στον κ. Παυλάκη:

«Γιώργο πάλι τίποτα καινούργιο δε λες. Γιατί να περιμένω; Τι έχει συμβεί και θα δούμε διάφορα σε 2 εβδομάδες; Κι αν σε 2 εβδομάδες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και έπρεπε να είχαμε κάνει κάτι νωρίτερα; Μπορείς να εγγυηθείς όρι κάτι τέτοιο δε θα γίνει; Είμαι ανοιχτός να πειστώ αλλά με στοιχεία όχι ευχολόγια. Επιστήμονας είσαι και ξέρεις ότι θαύματα δε γίνονται».