Ανώμαλα «προσγειώνει» τις προσδοκίες της κυβέρνησης αλλα και του οικονομικού επιτελείου για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προχωρώντας σε εκτίμηση για ύφεση 7% το πρώτο τρίμηνο τους και ανάπτυξη 2,7% στο τέλος του 2021. Εκφράζει παράλληλα την έντονη ανησυχία για την δραματική αύξηση του ιδιωτικού χρέους λόγω της πανδημίας αλλά και για την εξίσου καλπάζουσα αύξηση του δημόσιου χρέους.

Ads

Στην έκθεσή του για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους υιοθέτησε πολύ πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις από αυτές που ενέγραψε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό.  

Σύμφωνα με την έκθεση, η βασική εκτίμηση είναι ότι το 2021 θα ξεκινήσει με ύφεση της τάξης του 7% για το πρώτο τρίμηνο λόγω του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων και ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με την έκθεση, θα είναι  η ανάπτυξη το 2021 να περιοριστεί στο 2.7%.

Σε ότι αφορά τους κινδύνους, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σημειώνει ότι η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τα προβλήματα στο πρόγραμμα εμβολιασμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν τον σημαντικότερο κίνδυνο για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο 2021. Προσθέτει όμως ότι αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και χαλαρώσουν οι περιορισμοί και οι μετακινήσεις μέχρι το καλοκαίρι, θα στηριχτεί η  οικονομική δραστηριότητα λόγω ανάκαμψης του τουρισμού.

Ads

Επιπλέον, στην έκθεσή του το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή χτυπάει δύο καμπανάκια ως προς το προβλήματα της μεγάλης αύξησης του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, η έκθεση αναφέρει ότι αν και παραμένει βιώσιμο, έχει αυξηθεί παρά πολύ και μετά το τέλος της πανδημίας, η εξυπηρέτησή του θα ασκεί  πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα αφού αρθούν τα έκτακτα μέτρα μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.

«Οι διευκολύνεις που προσφέρονται για τη βραχυπρόθεσμη διαχείριση της κρίσης δεν δικαιολογούν κανενός είδους δημοσιονομικό εφησυχασμό» σημειώνει.