Βροχή πέφτουν τα τηλέφωνα στο Υπουργείο Πολιτισμού, από καλλιτέχνες του δρόμου, που είδαν στον λογαριασμό τους να μην έχει καταβληθεί το επίδομα που έπαιρναν κανονικά από τον Σεπτέμβριο.

Ads

«Ενώ είχαμε ενταχθεί στους δικαιούχους επιδόματος με εγγραφή μας στο Μητρώο Καλλιτεχνών και πήραμε έστω και καθυστερημένα το επίδομα, ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση μας το κόβουν. Χωρίς ανακοίνωση, χωρίς αιτιολογία από το ΥΠΠΟ» λέει μουσικός του δρόμου στο tvxs.gr

«Με κλειστούς τους δημόσιους χώρους, δεν μπορούμε να εργαστούμε, έναν χρόνο τώρα. Δεν μας επιτρέπεται» προσθέτει.

Τι απαντά το υπουργείο; «Μας λένε, ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη να ενταχθούμε, αλλά μετά τις δεκάδες διαμαρτυρίες, θα το ξανά δουν την επόμενη εβδομάδα».

Ads

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που συνδέουν την διακοπή του επιδόματος, με ρεπορτάζ της Καθημερινής στις 3 Μάρτιου, το οποίο είχε τον τίτλο «Πονοκέφαλος για το ΥΠΠΟ οι μουσικοί του δρόμου» και είχε αποκαλύψει ότι το σύστημα του υπουργείου, ελέγχει εάν οι αιτούντες έλαβαν άλλη αποζημίωση, αλλά όχι εάν πραγματικά ασκούν τη δεδηλωμένη ειδικότητα. «Το σύστημα ελέγχει τους αιτούντες εάν βρίσκονται μέσα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: το μητρώο δημοσίων υπαλλήλων, τον ΟΑΕΔ για όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και τον ΕΦΚΑ για όσους εργάζονται ως μισθωτοί. Αν τους βρει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, τους “κόβει”.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΠΟ, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 οι αιτήσεις των εγγεγραμμένων για αποζημίωση κυμαίνονταν περίπου στις 11.000-12.000, ενώ ήταν διπλάσιες τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Ο έλεγχος «έκοβε» από τις πληρωμές περίπου 1.000 ως 3.000 άτομα κάθε μήνα, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν εντόπιζε όλους τους επιτήδειους».

Προφανώς λοιπόν, το Υπουργείο Πολιτισμού, αδυνατεί να διασταυρώσει, ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις του επιδόματος και επειδή δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα, στερεί το επίδομα από όλους αυτούς που το δικαιούνται και το έχουν απόλυτη ανάγκη, ως πολίτες μιας χώρας με το πιο μακροχρόνιο lockdown.
Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, αν το σύστημα του υπουργείου, κόβει μόνο καλλιτέχνες του δρόμου ή και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων.