Η εκτίναξη του πληθυσμού στα ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εξαιτίας του τουρισμού καθιστά πρακτικά αδύνατη την ορθή λειτουργία των μονάδων Υγείας, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να καλούνται να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κάλυψη των τεράστιων σε προσωπικό κενών που δημιουργούνται.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», γιατρός του νοσοκομείου Ζακύνθου περιγράφει μια καλοκαιρινή καθημερινότητα: «Όλο το 24ωρο, δεν σταματούν να έρχονται τα περιστατικά. Το 10% αυτών είναι σοβαρά: τροχαία υπό μέθη, ατυχήματα στη θάλασσα. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός είναι άλλωστε πιο δραστήριος». Από την πλευρά του, γιατρός στο νοσοκομείο της Λέρου δηλώνει χαρακτηριστικά πως «ευχόμαστε να μην αρρωστήσει κάποιος από εμάς για να μην κλείσουμε κλινικές».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμού 2.000 μόνιμων γιατρών και περίπου 3.000 νοσηλευτών, και τα κενά επιχειρείται να καλυφθούν προσωρινά με επικουρικό προσωπικό. Τα σοβαρότερα προβλήματα για την περιοχή του Αιγαίου παρατηρούνται στις Κυκλάδες, στις οποίες ο πληθυσμός εκτινάσσεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – από 150.000 κατοίκους σε παραπάνω από 1.000.000 λόγω της τουριστικής κίνησης.
Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Σύρου, σχεδόν οι μισές οργανικές θέσεις γιατρών είναι κενές, αφού προβλέπονται 69 ειδικευμένοι γιατροί και υπηρετούν 36. Το νοσοκομείο έχει μόνο έναν παιδίατρο για τα παιδιατρικά περιστατικά, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται επίσης σε ορθοπεδικούς και καρδιολόγους. Τα ψυχιατρικά περιστατικά αντιμετωπίζονται από παιδοψυχίατρο.
Στο Κέντρο Υγείας Πάρου, τα παιδιατρικά περιστατικά καλύπτονται από έναν ειδικό (συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα ένας από τους δύο παιδιάτρους), ενώ ο ένας μικροβιολόγος του Κέντρου είναι αναγκαστικά σε «ετοιμότητα» καθ’ όλη της διάρκεια του 24ώρου. Σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας Θήρας που εξυπηρετεί περισσότερα από 150.000 περιστατικά το χρόνο. Στο Κέντρο Υγείας Ίου υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος κλινικός γιατρός. Παρόμοια είναι και η εικόνα που επικρατεί στη Σίφνο.
Αλλά και στην παθολογική, τη χειρουργική, την ορθοπεδική, τη γυναικολογική και την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Λέρου υπηρετούν από ένας γιατρός. Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο εξυπηρετεί 2.500 κατοίκους τον χειμώνα και τουλάχιστον τετραπλάσιο αριθμό ατόμων το καλοκαίρι, υπάρχει μόνο ένας παθολόγος.
Μόλις το 50% του προβλεπόμενου νοσηλευτικού προσωπικού διαθέτει το νοσοκομείο Ζακύνθου. «Λόγω των κενών σε νοσηλευτές, υπάρχουν δυσκολίες στην κάλυψη της νυχτερινής βάρδιας στην Παιδιατρική, την Παθολογική Κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και για την απογευματινή βάρδια στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπου παρακολουθούνται 30 ασθενείς. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί τις τρεις από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα, λόγω άδειας του μοναδικού ακτινολόγου» δηλώνει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, Νίκος Ποταμίτης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >