Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που έρχονται ενόψει της τουριστικής περιόδου από Γερμανία και Βρετανία.
«Εξαιρετικά απίθανο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο καλοκαιρινών διακοπών στο εξωτερικό επιστήμονας της συμβουλευτικής κυβερνητικής επιτροπής στο Λονδίνο λόγω του κινδύνου να φέρουν οι ταξιδιώτες κοροναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μεταδίδει το BBC.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την DW, και στην Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει ο τουρισμός εξωτερικού για το καθολικό Πάσχα, όπως κάποιοι tour operators (π.χ TUI) ζητούσαν, ενώ η επέκταση του lockdown μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Απριλίου καθιστά απίθανο να υπάρξει εγκαίρως προγραμματισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές των Γερμανών πριν τον Μάϊο ή τον Ιούνιο.
«Πραγματικός κίνδυνος» για τη Βρετανία τα ταξίδια στο εξωτερικό
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «πραγματικό κίνδυνο» εάν οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Mike Tildesley.
Προς το παρόν δεν επιτρέπονται ξένες διακοπές και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» πότε θα επιτρέπονται διακοπές στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον τρέχοντα οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των περιορισμών, η πρώτη ημερομηνία που οι άνθρωποι στην Αγγλία θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό θα ήταν στις 17 Μαΐου.
Ο Δρ Tildesley επεσήμανε στο BBC Radio: «Νομίζω ότι τα διεθνή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι είναι, για τον μέσο παραθεριστή, δυστυχώς νομίζω, εξαιρετικά απίθανο. Νομίζω ότι διατρέχουμε έναν πραγματικό κίνδυνο εάν αρχίσουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στο εξωτερικό τον Ιούλιο, για παράδειγμα, και τον Αύγουστο, λόγω της δυνατότητας να φέρουμε περισσότερες από αυτές τις νέες παραλλαγές στη χώρα».
«Αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο είναι εάν θέσουμε σε κίνδυνο την εκστρατεία εμβολιασμού μας έχοντας αυτές τις παραλλαγές, όπου τα εμβόλια δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά, εξαπλώνεται πιο γρήγορα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι, βάσει των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα τεθούν προς ψήφιση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη, προβλέπεται ποινή ύψους 5.000 λιρών (περίπου 5.800 ευρώ), για όσους επιχειρήσουν να ταξιδέψουν από την Βρετανία στο εξωτερικό, δίχως σοβαρό λόγο. Οι ρυθμίσεις αυτές, σε περίπτωση που εγκριθούν, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με το skynews, θα τεθούν σε ισχύ από τις 29 Μαρτίου και θα λήγουν στις 30 Ιουνίου.
Στη λίστα των λόγων που δικαιολογούν ταξίδι στο εξωτερικό, πέρα από την εργασία και ιατρικούς λόγους, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η εκπαίδευση, η παρουσία σε κηδεία ή γάμο συγγενούς καθώς και «η αγορά, πώληση ή ενοικίαση κατοικίας».
Θεοχάρης στον Guardian: Υποδοχή Βρετανών στην Ελλάδα από τον Απρίλιο
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε στην ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, πως, «κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες από τη Βρετανία», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, αν και «φιλοδοξία της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμα για τους ξένους τουρίστες από τις 14 Μαΐου, από τον ερχόμενο μήνα θα επιτραπούν οι αφίξεις από συγκεκριμένες χώρες σε μερικά αεροδρόμια της χώρας, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας και του Ηρακλείου».
Επίσης, ο κ. Θεοχάρης, δήλωσε, ότι, προχωρούν οι τεχνικές συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση επί του λεγόμενου πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών.
«Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανταλλάξουμε πληροφορίες για το πώς θα επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα αυτών των εγγράφων και μοιάζει να υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές», τόνισε σχετικά ο υπουργός.
«Μακριά» οι διακοπές και για τους Γερμανούς
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία βασικό σημείο των προθέσεων της Άγκελα Μέρκελ, όπως ειπώθηκε και στην έντονη συζήτηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, είναι η επιβολή ενός γενικού λοκντάουν για όλα τα καταστήματα, με εξαίρεση τα σουπερμάρκετ, από τη Μεγάλη Πέμπτη 1η Απριλίου ως τη Δευτέρα του Πάσχα 5 Απριλίου. Σε αυτό το διάστημα θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι κοινωνικές επαφές και θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Στις θρησκευτικές κοινότητες γίνεται παράκληση να κάνουν τις θείες λειτουργίες στο διαδίκτυο. Αυτή η παράκληση αφορά προπαντός τις λειτουργίες τις ημέρες του Πάσχα. «Για πέντε συνεχόμενες ημέρες θα ισχύει η αρχή “μένουμε στο σπίτι”», αναφέρει το κείμενο των αποφάσεων.
Το θέμα των διακοπών στα κρατίδια δεν αναφέρεται άλλο στο τελικό κείμενο των αποφάσεων. Αντιθέτως, καγκελάριος και πρωθυπουργοί «παρακαλούν επειγόντως τους πολίτες να ελαττώσουν τις επόμενες εβδομάδες όλες τις επαφές στο ελάχιστο αναγκαίο» και να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – ειδικά το Πάσχα. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται, ότι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες κινδύνου, θα πρέπει να μείνουν για 10 ημέρες σε καραντίνα. Παρεμπιπτόντως, σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται και η Ελλάδα. Η διάρκεια της καραντίνας μπορεί περιοριστεί στις πέντε ημέρες με τέστ κορωνοϊού. Από τις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να μην αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων τις ημέρες του Πάσχα και να κάνουν τεστ στα μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες στις πτήσεις που έχουν προορισμό τη Γερμανία. Εκτός αυτού ανακοινώνεται, ότι θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, έτσι ώστε μελλοντικά ο καθένας που θα εισέρχεται στη Γερμανία, θα υποχρεούται να κάνει προηγουμένως τεστ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >