Για «παράλογες πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση» που «φτάνουν στην κορύφωσή τους» κάνει λόγο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με αφορμή τις ανακοινώσεις για τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ads

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ εδώ και πολλούς μήνες η πολιτική ηγεσία κωφεύει στις εκκλήσεις να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι και οι χώροι πολιτισμού, με τα αντίστοιχα υγειονομικά πρωτόκολλα και «ξαφνικά ανακοινώνεται το πιθανό άνοιγμα όλων των αρχαιολογικών χώρων τη Δευτέρα 22 Μαρτίου!».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αφού κάνει αναφορά στο βεβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να ανοίξει τους αρχαιολογικούς χώρους την περίοδο που οι δείκτες το επέτρεπαν υπογραμμίζει πως «είναι προφανές ότι το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει να κάνει με την προσφορά μιας διεξόδου στην κοινωνία, που βιώνει έναν μακρύ εγκλεισμό. Η ξαφνική αλλαγή ρότας μάλλον θα πρέπει να συνδεθεί με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου, στον οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία προορίζονται να αποτελέσουν το ”σκηνικό”».

Ο ΣΕΑ εγκαλεί την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο τονίζοντας πως «δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και των εργαζομένων, ειδικά στις “κόκκινες περιοχές” όπως η Αττική, για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους» και υπογραμμίζει πως «για άλλη μια φορά το ΥΠΠΟΑ μετακυλύει τις ευθύνες του στους υπαλλήλους για να κρύψει την απραξία της πολιτικής ηγεσίας, όλους αυτούς τους μήνες, στην κατεύθυνση προετοιμασίας της επαναλειτουργίας με συνθήκες που θα διασφαλίζουν εργαζόμενους, επισκέπτες και εν γένει τη δημόσια υγεία».

Ads

Τέλος, καταλήγει αναφέροντας πως «το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων, των χώρων καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτισμού, πρέπει να προγραμματιστεί, ανάλογα με την περιοχή, την υγειονομική καταγραφή και με την κατάλληλη προετοιμασία (υγειονομικά πρωτόκολλα, επάρκεια διαγνωστικών τεστ για τους εργαζόμενους-ες κλπ)».