Την ώρα που η πολυδιαφημισμένη επένδυση στο Ελληνικό δεν έχει προχωρήσει επί της ουσίας ούτε σπιθαμή εδώ και 20 μήνες από την εκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ (αν και αποτελούσε βασική της δέσμευση), ένα νομοσχέδιο έρχεται να δημιουργήσει ακόμη χειρότερα δεδομένα στην περιοχή, υπό το πρόσχημα του «ξεκλειδώματος» της όλης διαδικασίας.  Με αυτό επικυρώνεται η διανομή των εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας Αγίου Κοσμά στην επενδυτική Lamda.

Ads

Ήδη οι έντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις αναφορικά με τη ρύθμιση περί περιφράξεων συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων γύρω από την επίμαχη «υπό επένδυση» περιοχή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και φιλικά προς την επένδυση στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως οι δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου. Ενδεικτικές ήταν άλλωστε οι τοποθετήσεις τους κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου εξέφρασαν και σοβαρές ευρύτερες επιφυλάξεις για τις συνέπειες των υπό ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων.

Κι είναι αλήθεια πως η όλη λογική του εν λόγω νομοσχεδίου μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί, καθώς φαίνεται να ανοίγει ξεκάθαρα το δρόμο στη δημιουργία μιας «περίκλειστης» ιδιωτικής πόλης 25.000 κατοίκων, στην οποία δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε επισκέπτες.

Οι βασικοί κίνδυνοι και οι εύλογες ανησυχίες

Ads

Σύμφωνα με όσα επεσήμαναν εκπρόσωποι προ ολίγων ημερών φορέων κατά τις τοποθετήσεις τους, τρεις είναι οι βασικοί κίνδυνοι που απορρέουν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αλλά και τη σύμβαση, η οποία υπεγράφη στις 9 Μαρτίου μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ για τη διανομή των εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου:

  • Ο πρώτος έχει να κάνει με τον κίνδυνο για το Δημόσιο να χάσει τεράστιες εκτάσεις που υποτίθεται ότι κρατά στην κυριότητά του, λόγω του τρόπου με τον οποίο έγινε η διανομή.
  • Ο δεύτερος αφορά τον αποκλεισμό του παραλιακού μετώπου από την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών
  • Ο τρίτος κίνδυνος, όπως προαναφέρθηκε, προκύπτει από την τοποθέτηση περιφράξεων παντού, που θα οδηγήσει σε περίκλειστες πόλεις μέσα στην πόλη.

Οι αντιφάσεις για την περίφραξη των 20 χιλιομέτρων

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός, Νικόλαος Ταγαράς, όσο και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικό Α.Ε., Νανά Σπυροπούλου, επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ιδιαίτερα των περιφράξεων, κάνοντας λόγο για προσωρινή κατασκευή προστασίας των εργοταξίων, ενώ πρόσθεσαν πως μπήκαν στον νόμο για να μη χρειάζεται η έκδοση αδειών.

Παρ’ όλα αυτά, κατά τη δική του τοποθέτηση o Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, είχε επισημάνει την αντίφαση που προκύπτει από την σχετική διατύπωση σε δυο σημεία του νομοσχεδίου. Στο πρώτο η περίφραξη αφορά τα σημεία όπου θα εκτελούνται έργα, αλλά λίγο πιο κάτω γίνεται λόγος για «λειτουργική περίφραξη» «όπου κρίνει ο οικοπεδούχος».

Ο «χάρτης» της διανομής: Σε ιδιώτες για 99 χρόνια…και βλέπουμε

Μιλώντας στο tvxs.gr ο κ. Μπελαβίλας δίνει διευκρινίσεις βάζοντας στις πραγματικές της διαστάσεις την όλη υπόθεση του Ελληνικού, με βάση τις διαμορφούμενες συνθήκες.

Αρχικά, παραθέτοντας την επίμαχη εικόνα του διαγράμματος διανομής των εκτάσεων γης στο πρώην αεροδρόμιο αλλά και της παραλίας του Άγιου Κοσμά, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου (ακολουθεί παρακάτω), ο ίδιος διευκρινίζει: «Ό,τι φαίνεται στον επίσημο χάρτη του σχεδίου νόμου και είναι ροζ περνάει στους ιδιώτες περιφραγμένο για 99 χρόνια, ό,τι είναι μπλε περνάει στους ιδιώτες για πάντα και ό,τι είναι πορτοκαλί μένει ως κοινόχρηστο δημόσιου χαρακτήρα».

image

«Το Δημόσιο τα χάνει όλα»

Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διανομή των «φιλέτων» της γης στο Ελληνικό, μιλάει για «μία εκσυγχρονισμένη μορφή αθηναϊκής αντιπαροχής ακριβώς όπως συνέβαινε το 1960, όπως κτίστηκε το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, η Κυψέλη, του Ζωγράφου».

«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης στην αντιπαροχή έπαιρνε το 40% ή και το 50% των νέων κατασκευών. Εδώ ο αρχικός ιδιοκτήτης, το Ελληνικό Δημόσιο τα χάνει όλα» σημειώνει και συνεχίζει: «Ο οικοπεδούχος δίνει τη γη στον “επιφανειούχο”, αυτός τεμαχίζει σε μικρότερα οικόπεδα, πουλάει σε τρίτους, οι τρίτοι σε τέταρτους. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα αποτελούν αναγκαίο κακό που πρέπει να γίνει, αλλά καλό για τον επιφανειούχο είναι να περιορίζονται στο ελάχιστο και να μην σπαταλάται χώρος που θα αποφέρει εμπορικό κέρδος. Αυτό βλέπουμε στον χάρτη. Όπως θα έκανε και ένας οικοπεδοφάγος άλλοτε στις νέες συνοικίες της Αθήνας. Ακόμη καλύτερα, στην περίπτωσή μας μπορεί να τις κλείσει με πόρτες και περιφράξεις».

«Εδώ στο Ελληνικό τώρα, με τον νέο νόμο, ο “επιφανειούχος” μπορεί να κάνει τα πάντα ωσάν να είναι κύριος της γης. Έως και να υποθηκεύσει» επισημαίνει ο κ. Μπελαβίλας και προσθέτει «Όχι ένα κτίριο μόνο, ένα Mall για παράδειγμα, αλλά όλο το ακίνητο. Ουδείς τον εμποδίζει. Ο επενδυτής αν θελήσει μπορεί να υποθηκεύσει ολόκληρη την έκταση των χιλιάδων στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου των 2.000 στρεμμάτων. Χωρίς την έγκριση του Δημοσίου. Αν χρεωκοπήσει η γη θα περάσει στους πιστωτές μαζί με τους δρόμους και τις πλατείες! Επιτρέπεται και η κατάσχεση όλου το ακινήτου. Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Βεβαίως μπορεί να συμβεί. Δείτε τις καταρρεύσεις τραπεζών, εταιρειών real estate, κατασκευαστικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Οι πιστωτές όπως άλλοτε έπαιρναν από χρεωκοπημένες επιχειρήσεις ολόκληρα εργοστάσια τώρα θα μπορούν να κατάσχουν ολόκληρο το Ελληνικό».

«Η γειτονιά του Αγίου Κοσμά μετατρέπεται σε gated community»

Παράλληλα, υπογραμμίζει: «Ως προς τα οφέλη, το Ελληνικό όχι μόνο δεν μας έχει αποδώσει οτιδήποτε από το 2007 -ως τώρα- αλλά στο μέλλον θα πληρώνουμε χρυσάφι για μία ιδιωτική πόλη που πιθανόν δεν θα γίνει ποτέ, θα πληρώνουμε τις εταιρείες αν η επένδυση δεν πάει καλά και έχουν πρόβλημα ρευστότητας ή ακόμη χειρότερα αν “πέφτουν έξω”».

«Σε αντίθεση επίσης με τους εργολάβους της αντιπαροχής και τους “οικοπεδοφάγους” στην Κυψέλη ή στις άλλες γειτονιές της Αθήνας του ’60, στο Ελληνικό μπορεί ο “επιφανειούχος” να περιφράξει και τους δρόμους και τις πλατείες. Εκεί οι πλατείες και οι δρόμοι περνούσαν στους δήμους, στο Ελληνικό θα μείνουν στον ιδιώτη» δηλώνει ο κ. Μπελαβίλας, ενώ καταλήγει λέγοντας:

«Στο σχέδιο νόμου εκατοντάδες στρέμματα κοινόχρηστου αιγιαλού έχουν εξαφανιστεί από το διάγραμμα διανομής, τα ρέματα έχουν εξαφανιστεί, ο μεγάλος διαμπερής πεζόδρομος-βουλεβάρτο που συνέδεε τις γειτονιές ανατολικά  με την παραλία εξαφανίστηκε, δεν διασχίζει το πάρκο. Η έξοδος του πάρκου στη θάλασσα εξαφανίστηκε. Οι εκτάσεις κοινωνικής ανταπόδοσης επίσης αγνοούνται, εκεί όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν κοινωφελείς χρήσεις όπως προέβλεψε ο νόμος του 2016. Ο μεγάλος παράκτιος πεζόδρομος του Αγίου Κοσμά δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου ούτε στο διάγραμμα διανομής. Η ελεύθερη και αδόμητη ακτή κολύμβησης -το 1 χιλιόμετρο- μειώθηκε σε 250 μέτρα. Έτσι από 3 συνολικά χιλιόμετρα ακτής φτάσαμε σε αυτό το υπόλειμμα. Η Μαρίνα μετατρέπεται σε πλήρως ιδιωτική μαρίνα του Καζίνο. Η γειτονιά του Αγίου Κοσμά μετατρέπεται σε gated community».