Τις πρώτες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στα άτομα που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης καταγράφει το ΚΕΘΕΑ, καθώς αδυνατούν στις νέες συνθήκες ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Όπως σημειώνει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα ενταθούν στους τομείς της υγείας, της σχέσης με το νόμο, στους τρόπους χρήσης και στην εργασία.

Ads

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα του ΚΕΘΕΑ : «Να διαφυλάξουμε ως κοινωνία την αλληλεγγύη και τη συνοχή μας και να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους».

Όπως επισήμανε η νέα στρατηγική, λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση με συνέπεια της εξάπλωση της χρήσης, την υπονόμευση του κινήτρου θεραπείας και την δυσκολία κοινωνικής ένταξης.

«Η οικονομική κρίση με αποπροσανατολίζει από την προσπάθειά μου. […] θεωρώ αυτή την εποχή, εποχή οικονομικών ευκαιριών και σε συνδυασμό με τις περικοπές στο πρόγραμμα από τα πιο μικρά έξοδα μέχρι και την έλλειψη θεραπευτικού προσωπικού, συχνά με κάνει να πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να μένω καθαρός σε όλα στη ζωή μου.», σκέφτεται ένα από τα μέλη του ΚΕΘΕΑ-Διάβαση που συμμετέχει στην Βραδινή Κοινότητα.

Ads

Οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις, που εντείνονται αυτή την περίοδο, αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής του ατόμου στις εξαρτήσεις του παρελθόντος. Εντύπωση προκαλεί ότι επτά στους δέκα χρήστες βρίσκουν «διέξοδο» σε νόμιμες εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ, τα ψυχοφάρμακα και ο τζόγος.

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος αναφερόμενος στο «προφίλ» του χρήστη το 2009, σε δείγμα 2900 ατόμων, σημείωσε ότι πρόκειται κυρίως για άνδρα μέσης ηλικίας, περίπου 28 ετών, ο οποίος στο παρελθόν απευθύνθηκε σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, διαμένει με τους γονείς του, είναι άνεργος και έχει διακόψει την εκπαίδευση του στα 15 του. Η πρώτη επαφή με παράνομες ουσίες γίνεται στα 15 (κυρίως κάνναβη) και τρία χρόνια αργότερα με ηρωίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ οι 7 στους 10 αναφέρουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και περισσότεροι από 1 στους 10 ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ η ηπατίτιδα C αναφέρεται από το 30,9% ως διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας. Τέλος οι 7 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά και οι 4 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη.

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση, προωθούν την ενίσχυση των οργανισμών θεραπείας και τη λήψη μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΕΘΕΑ προωθεί τη δημιουργία νέων συμβουλευτικών κέντρων και νέων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης από τις πρώτες φάσεις της θεραπείας, τη δικτύωση των Οργανισμών θεραπείας με τους εργοδοτικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών από μέλη και αποφοίτους προγραμμάτων, τη προγραμμάτων πρόληψης της υποτροπής για την υποστήριξη των απεξαρτημένων και νέων κέντρων υποδοχής και επανένταξης αποφυλακισμένων στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του έργου του ΚΕΘΕΑ, το Κέντρο προσέφερε τις υπηρεσίες του με 90 μονάδες στην επικράτεια όπου προσέφυγαν 3.182 χρήστες. Από αυτούς 1085 άτομα έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής απεξάρτησης, 515 συμμετείχαν στα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης. Περίπου 6000 γονείς συμμετείχαν στα κέντρα οικογενειακής υποστήριξης.

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στη συμμετοχή κρατουμένων και αποφυλακισμένων: 1864 άτομα συμμετείχαν στα προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων και 200 στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης για φυλακισμένους.