Στην εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών από τις εθνοτικές συγκρούσεις στο Κιργιστάν μπορεί να αγγίξει και τις 2.000, προχώρησε η προσωρινή ηγέτης της χώρας Roza Otunbayeva , ανεβάζοντας ανησυχητικά τον επίσημο απολογισμό που έκανε λόγο για 200 θύματα.

Ads

Η Otunbayeva επισκέφτηκε την πόλη Ος που μαστίζεται από τις ταραχές μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων, όπου φορώντας αλεξίσφαιρο και συνοδευόμενο από ισχυρή αστυνομική δύναμη, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα οργισμένο πλήθος. Η ίδια τόνισε ότι «θα μπορούσε να πολλαπλασιάσω επί 10 τους επίσημους απολογισμούς για τους νεκρούς, διότι έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι στην επαρχία και τα έθιμά μας επιβάλλουν να θάβονται αμέσως, πριν τη δύση».

Υπολογίζεται επίσης πως περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει άσυλο στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, χωρίς να υπολογίζονται τα παιδιά στον αριθμό αυτό. Ακόμη, περίπου 300.000 είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τα Η.Ε. , ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 700.000, τονίζοντας ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν το «χειρότερο σενάριο».

Δεν λείπουν, όμως, και οι καταγγελίες για βιασμούς γυναικών, αλλά και κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ads

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν χθες Παρασκευή τις κυβερνήσεις των χωρών-μέλη του ΟΗΕ να συμβάλλουν να συγκεντρωθούν 71 εκατ. δολάρια προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους εκτοπισθέντες και πληγέντες στο Κιργιστάν.

Ο Τζον Χολμς, κορυφαίος αξιωματούχος του οργανισμού για ανθρωπιστικά θέματα, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκα από την έκταση της βίας και μου προκάλεσαν φρίκη οι θάνατοι και οι τραυματισμοί, οι εκτεταμένοι εμπρησμοί, η σεξουαλική βία, η λεηλασία κρατικών, εμπορικών και ιδιωτικών περιουσιών και οι καταστροφές των υποδομών στη χώρα».

Ο ΟΗΕ έχει κατανείμει 8 εκατ. δολάρια από το κεντρικό ταμείο για την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να συμβάλλει στην ταχεία παροχή βοήθειας στο Κιργιστάν.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ κατήγγειλε σήμερα ότι στοιχεία από το «εξωτερικό» υποκίνησαν το κύμα ταραχών στο γειτονικό Κιργιστάν και δήλωσε ότι ούτε οι Ουζμπέκοι, ούτε οι Κιργίζιοι είναι υπεύθυνοι για την έναρξη της κρίσης.

Οι δηλώσεις του συμπίπτουν με τις δηλώσεις της προσωρινής πολιτικής ηγεσίας του Κιργιστάν, οι οποίες επέρριψαν στον έκπτωτο και εξόριστο πρόεδρο του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ την ευθύνη για την κρίση.