Εν μέσω έντονων αντιδράσεων στις ανακοινώσεις για την Εργασία, ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. «Μπροστά στην προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, δεν υπάρχει κανένα προσωπικό ή πολιτικό κόστος για κανέναν μας και για κανένα λόγο», ανέφερε. Δριμεία κριτική από συνδικάτα και αντιπολίτευση. «Ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τις ανατροπές», τονίζει στο tvxs.gr ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουζής.

Ads

Ευτράπελα στο Προεδρικό Μέγαρο

«Σε αυτόν τον τόπο οι συνθήκες επιβάλλουν να υπάρξουν πολιτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνες. Ελπίζω και προσδοκώ κάποια στιγμή ο κόσμος να με κατατάξει ανάμεσα σε αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και απαντώντας σε ερώτηση – σχόλιο δημοσιογράφου που έκανε λόγο για «υπουργό Ανέργων».

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν και η στιγμή κατά την οποία ο κ. Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε τον υπουργό Εργασίας. Δημοσιογράφος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Σε εσάς προσβλέπουν οι Έλληνες εργαζόμενοι», ζητώντας ουσιαστικά να αρνηθεί την υπογραφή του επίμαχου προεδρικού διατάγματος. «Κύριε Υπουργέ, δύσκολες ώρες. Ελπίζω να δώσετε τη μάχη να περιοριστούν οι απώλειες και να πείσετε την κοινωνία ότι οι θυσίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα καλύτερες μέρες», δήλωσε ο κ. Παπούλιας, για να του απαντήσει ο κ. Λοβέρδος, ανάμεσα σε άλλα: «Περνάω πάρα πολύ δύσκολες ώρες, αλλά δεν κάμπτομαι γιατί με στηρίζει η πίστη που έχω και αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός και αυτό που κάνουμε εμείς οι υπουργοί είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διασωθεί η χώρα. Μπροστά σ’αυτό δεν υπάρχει κανένα προσωπικό ή πολιτικό κόστος για κανέναν μας και για κανένα λόγο».

Ads

Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας απευθύνθηκε στο δημοσιογράφο: «Να διαβάσετε πιο προσεκτικά τις αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας, όπως τις ορίζει το Σύνταγμα», υπονοώντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί παρά να επικυρώσει τις ρυθμίσεις. Κατά τα άλλα, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «ευχάριστο μήνυμα» ότι «χθες (Πέμπτη) στη συνάντηση που είχαμε με τους εκπροσώπους των τριών – Ευρωπαϊκή Επιτροπής και λοιπών – υπήρξε συμφωνία και των μερών ότι οι αναπληρώσεις στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι κοντά στο 63 με 64%, όπως δηλαδή η κυβέρνηση είχε προσχεδιάσει από μόνη της κάνοντας την αλλαγή του Ασφαλιστικού». Ο ίδιος πρόσθεσε: «για τα εργασιακά δεν υπήρξε εκ μέρους τους κάποια άλλου είδους πρόταση, συνεπώς, έχουμε πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο να δούμε μέσα στην πορεία του χρόνου πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι σχέσεις».

«Δεν είχα άλλη επιλογή»

Παρεμβαίνοντας στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού Σκάι, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις μονόδρομο για την εφαρμογή του μνημονίου και την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του δανείου.

«Δεν είχα άλλη επιλογή από τη μείωση των αποζημιώσεων και την αύξηση του ορίου απολύσεων. Το πιστεύω των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων δεν θεωρεί ότι είναι αποδοτική για την ανταγωνιστικότητα η μείωση του κόστους εργασίας, αλλά το πιστεύουν οι δανειστές» σημείωσε, προσθέτοντας:

«Αφού εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνούν, δεν έχουν παρά να καταγράψουν τη συμφωνία τους σε ένα χαρτί και να την κάνω Προεδρικό Διάταγμα. Είχα καλέσει σε κοινωνική διαβούλευση και δεν προσήλθαν στο κοινωνικό διάλογο οι εργαζόμενοι. Διαμήνυσα ότι αν το πρόβλημα είμαι εγώ κάντε εσείς μια συμφωνία και θα την κάνω εγώ ΠΔ. Το μόνο που θα ελέγξω είναι τη συμφωνία της συμφωνίας τους με το μνημόνιο». «Η υποχρέωση η δική μου είναι να βοηθήσω την πατρίδα μου δεν έχω άλλο κίνητρο», υπογράμμισε.

«Mέσω ΟΑΕΔ η επιδότηση του μισθού νεοεισερχόμενων κάτω των 25»

Με κοινοτικούς πόρους, μέσω του ΟΑΕΔ, θα συμπληρώνεται από το φθινόπωρο ο μισθός των νέων κάτω των 25 που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας σύμφωνα με το διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας την Παρασκευή σε εκπομπή του Mega. Ακόμα, διευκρίνισε ότι ότι οι νεοεισερχόμενοι έως 25 ετών θα λαμβάνουν από τον εργοδότη έως το 85% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η αναπλήρωση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ισχύει από το φθινόπωρο ενώ θα υπάρξει ανάλογη διάταξη και για τους εργαζομένους ηλικίας άνω των 57 ετών. Διευκρίνισε πως ποόκειται «για χρήματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου» που προέρχονται από τη διαγραφή οφειλών του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.

«Βαρύ κατηγορώ» από Τσίπρα

«Ο υπουργός Εργασίας έχει πιάσει στασίδι στα κανάλια. Πότε κλαψουρίζει, πότε λεονταρίζει. Δεν ξέρω εάν θέλει να συμμετάσχει στο Ελλάδα έχεις ταλέντο. Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν τομείς που είναι αναγκαίο να παραμείνουν δημόσιοι ακόμα και αν είναι ζημιογόνοι. Το μόνον συμφέρον που με επάρκεια προασπίζεστε, είναι το συμφέρον των δανειστών», δήλωσε στη Βουλή ο επικεφαλής της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας πως η χώρα εισέρχεται σε «περίοδο δουλείας» και ότι «καταργείται το κράτος πρόνοιας και το κράτος δικαίου».

Πανελλαδική απεργία

«Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις τους για να αποκρούσουν τις αντεργατικές, αντιασφαλιστικές Νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και την αδιάλλακτη και αρνητική στάση των εργοδοτών για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση εν μέσω της απόφασης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για γενική πανελλαδική απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου.

Στη σειρά το Ασφαλιστικό

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαμηνύει ότι εξασφάλισε την έγκριση της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αναφορικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις, με αποτέλεσμα από τη βασική σύνταξη, μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης, να προκύπτει ποσοστό αναπλήρωσης 63 με 64%. Ως προς την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, αυτή θα γίνεται με βάση αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Σκάι, το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2015. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν «στο σχέδιο που έδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας στο κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ προβλέπεται χορήγηση ολόκληρης της βασικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος», ενώ «οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας θα αρχίσουν το 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2015, με την προσθήκη ενός χρόνου το έτος».