Όπως ήταν αναμενόμενο το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Σε μια πρώτη αντίδραση, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο και αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. «Το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Γιάννη Παναγόπουλου. Παράλληλα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία στις 29 Ιουνίου.
Τη διαφωνία της με τις «φθηνές προσλήψεις και τις γρήγορες και εύκολες απολύσεις» εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σχολιάζοντας το προεδρικό διάταγμα που επιφέρει ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. «Οι φθηνές προσλήψεις και οι γρήγορες και εύκολες απολύσεις όχι μόνο θα βαθύνουν την κρίση, αλλά θα δημιουργήσουν τεράστια στασιμότητα στην αγορά. Η μηχανή της ελληνικής οικονομίας βαθμιαία αρχίζει και σβήνει και είναι σίγουρο και η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη», ήταν το σχόλιο της ΕΣΕΕ.
Για περιορισμένη νομιμοποίηση του ΠΔ έκανε λόγο, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς κοινωνικό διάλογο, χωρίς συζήτηση στη Βουλή -άρα με περιορισμένη δημοκρατική νομιμοποίηση- και με άλλοθι το μνημόνιο, προχωρά -με ρυθμίσεις σοκ- σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Το «ΠΔ Λοβέρδου» με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού υπερβαίνει σε ωμότητα ακόμη και τις ρυθμίσεις του περίφημου μνημονίου, το οποίο η κυβέρνηση προσποιείται, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, ότι ακόμα διαπραγματεύεται» δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κ. Πουπάκης, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εργασίας «με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα και χωρίς πραγματική κοινωνική διαβούλευση, εφαρμόζει τόσο σαρωτικές ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, που ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί».
Δριμεία ήταν και η κριτική και από τη μεριά του ΚΚΕ, με τη γ.γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, να εκτιμά πως «οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα». Ακόμα, η κ. Παπαρήγα σχολίασε ότι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι, οι «νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει», και πρόσθεσε ότι «επιβάλλουν καθεστώς Νταχάου εφ’ όρου ζωής. Από τα 15 χρόνια οι νέοι άνθρωποι ως τα βαθιά γεράματα καταδικάζονται να ζουν και να δουλεύουν για ένα μόνο σκοπό: Για να συντηρούν τον καπιταλιστικό Μινώταυρο». Μάλιστα σήμερα στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια, το Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) που πρόσκεινται στο ΚΚΕ καλεί σε συλλαλητήριο κατά των εργασιακών μέτρων της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από την άλλη απηύθυνε κάλεσμα στον Κάρολο Παπούλια να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» – η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και αντικείμενο το επίμαχο ΠΔ θα γίνει αυτή Παρασκευή – κάνοντας λόγο για «ωμή θεσμική εκτροπή». «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα αλλά και ευθύνη να ελέγξει και να αναπέμψει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η Βουλή πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει δημοκρατικά σε σχέση με τα εργασιακά.
Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «αντί ο κ. Λοβέρδος να κρύβεται πίσω από άθλια προεδρικά διατάγματα, οφείλει, αν τολμά, να τα φέρει στη Βουλή».
Περισσότερες απολύσεις «βλέπει» ο Γ. Καρατζαφέρης. «Η όλη διαδικασία που ακολουθείται από τη κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα κατατείνει σε πολλές απολύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Επικρίνοντας τον Πρωθυπουργό σημείωσε: «Πολύ φοβούμαι πως ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος και που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Τον καλώ για περισσότερη σύνεση».
Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν: «Με διαδικασίες εξπρές, και ασφυκτικά 10ήμερα περιθώρια προσχηματικής διαβούλευσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να θεσμοθετήσει ένα εργασιακό περιβάλλον απόλυτης ανασφάλειας (…) Πρόκειται για υλοποίηση ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών που στο όνομα της δήθεν αύξησης της ανταγωνιστικότητας, ισοπεδώνουν θεμελιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι επιλογές αυτές, σε συνθήκες ύφεσης, θα αυξήσουν δραματικά την ανεργία χωρίς καν να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας».
«Η εργοδοτική κοινότητα δεν ζήτησε και δεν επιχαίρει για το νέο εργασιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι το υπουργείο Εργασίας ανταποκρίθηκε «στις ρητές και νομοθετημένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της».
«Υπάρχουν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με τη χρήση πόρων του ΟΑΕΔ και ανεκμετάλλευτα κοινοτικά κονδύλια, που μπορούν να διατηρήσουν και να επαυξήσουν τις θέσεις εργασίας» πρόσθεσε ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιγράφει το μνημόνιο.
Υπεραμύνεται ο υπουργός Εργασίας
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του και των αποφάσεών του στο θέμα. Μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89, επανέλαβε πως μετά την υιοθέτηση του μνημονίου με το νόμο που τον κύρωσε, ο ίδιος, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, έχουν πάρει την εξουσιοδότηση με προεδρικό διάταγμα να ρυθμίζουν τα θέματα των εργασιακών σχέσεων που στη βασική τους πλευρά ρυθμίζονται με το νόμο.
Επιπλέον σημείωσε πως στα τέλη Μαΐου ζήτησε από τους εταίρους να γίνει διαβούλευση, όμως προσήλθαν μόνο οι εργοδότες, ενώ υπενθύμισε πως έχει ζητήσει προτάσεις επί του προεδρικού διατάγματος από εργοδότες και εργαζομένους.
Κινητοποιήσεις από τους συνταξιούχους
Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα, με αφορμή το ασφαλιστικό, συνταξιούχοι, μέλη των συνεργαζόμενων ομοσπονδιών συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΟΣΕ-ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-ΟΤΑ.
Οι συνταξιούχοι φώναξαν συνθήματα ενάντια στις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου και τάχθηκαν κατά της «συρρίκνωσης της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων», της «εμπορευματοποίησης» της υγείας και της υποχρηματοδότησης των ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων. Παρέμειναν στο προαύλιο του νοσοκομείου για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ μια αντιπροσωπεία τους μοίρασε έντυπο υλικό στους χώρους του νοσοκομείου και στους διερχόμενους.
Διαβάστε επίσης: Μετά τα εργασιακά, σειρά έχει τώρα το ασφαλιστικό…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >