Σε καθολική αποχή από το συσσίτιο προχώρησαν σήμερα οι πάνω από 250 περίπου κρατούμενοι των φυλακών Άμφισσας, σε μια προσπάθεια να εισακουστούν οι κραυγές τους για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, την άρνηση της φυλακής να τους χορηγήσει τις άδειες που δικαιούνται, αλλά και την καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεών τους, που σε αρκετές περιπτώσεις τους αναγκάζει να εκτίσουν όλη τους την ποινή πριν η υπόθεση εκδικαστεί στο Εφετείο.

Ads

Οι φυλακές Άμφισσας είναι ένα παλιό, απαρχαιωμένο κτίριο, χωρητικότητας μέχρι 80 ατόμων. Σήμερα, φιλοξενούνται σε αυτήν πάνω από 250 άτομα. Για να χωρέσουν συνεπώς, αναγκάζονται να κοιμηθούν στα πατώματα, τις τουαλέτες ή ανά 2 άτομα σε ένα κρεβάτι. Σε συνδυασμό με τη βρομιά, τη ζέστη, τις μολύνσεις, το πρόβλημα είναι πλέον εκρηκτικό.

Ενώ τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν δυστυχώς ζητήματα που αφορούν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, στην Άμφισσα εντοπίζονται ορισμένες διαφοροποιήσεις που εντείνουν περισσότερο το πρόβλημα. Η φυλακή δεν χορηγεί τις άδειες που δικαιούνται βάσει νόμου οι κρατούμενοι, καθυστερεί πολύ η εκδίκαση των υποθέσεών τους, σε σημείο που οι άνθρωποι αυτοί εκτίουν όλη την ποινή τους μέχρι να εκδικαστεί το εφετείο, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας κρατούμενος για το φαγητό «ούτε κι ο σκύλος μου θα έτρωγε το συγκεκριμένο φαγητό».

Η απεργία πείνας ξεκίνησε αρχικά χθες, Τετάρτη από τους μισούς κρατούμενους. Σήμερα, συνολικά όλοι οι 250 περίπου κρατούμενοι αποφάσισαν αποχή από το φαγητό, με εξαίρεση 2 ηλικιωμένους ανθρώπους, και ύστερα από ενθάρρυνση των υπολοίπων.

Ads

Όπως δήλωσε στο tvxs.gr, ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, «το σύνολο αυτών των προβλημάτων έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε απόγνωση». «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ακόμη και το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά ότι ενώ τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν αποδώσει και είχε προκληθεί μια μικρή αποσυμφόρηση για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οι φυλακές όμως ξαναγέμισαν. Ειδικά αυτές τις ημέρες του καύσωνα, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Δεν είναι μόνο η ζέστη, το τσιμέντο, η έλλειψη οξυγόνου και δυνατότητας να κοιμηθείς… είναι πολλαπλά τα προβλήματα σε σημείο που σε φτάνουν στα όριά σου. Η απεργία πείνας αποτελεί τον μοναδικό τρόπο αντίδρασης των κρατούμενων, άλλωστε για να ακουστούν. Μπορεί να πληρώνουν για κάποιο αδίκημα που έχουν διαπράξει, αλλά κανένας νόμος, κανένα σύνταγμα δεν προβλέπει τη φυσική εξόντωσή τους» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα όμως είναι καθολικό» συνεχίζει ο κ Λά,μπρου, φέροντας ως παράδειγμα τις φυλακές ανηλίκων στο Βόλο, όπου θα βρεθεί την Κυριακή η Πρωτοβουλίας για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί εκεί. «Και εκεί εντοπίζεται το επιτακτικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού, τα παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα ή ανά 2 στο κρεβάτι. Έχουν διακοπεί όλα τα προγράμματα που εφαρμόζονταν, όπως τα μαθήματα πληροφορικής, λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης, στη φυλακή αυτή βρίσκονται κατά κύριο λόγω αλλοδαποί και άποροι νέοι, χωρίς καμία οικογενειακή στήριξη. Τα παιδιά αυτά λάμβαναν ως στήριξη 8 ευρώ το μήνα για βασικά είδη τα οποία δεν παρέχονται. Ακόμη και αυτό το ποσό αποφάσισαν να το περικόψουν κατά 1,80 ευρώ. Τα ίδια τα παιδιά καταγγέλλουν ότι και ο προαυλισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος και τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι κλεισμένα στο κελί τους για 27 συνεχείς ώρες. Σε όλες τις φυλακές υπάρχει ένας διάδρομος ανάμεσα στα κελιά, οπότε όταν αυτά ανοίγουν οι κρατούμενοι μπορούν και κυκλοφορούν σε αυτόν ελεύθερα. Στη φυλακή ανηλίκων δεν υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα. Υπάρχει μόνο ο προαυλισμός 3 με 4 ώρες την ημέρα περίπου και τις υπόλοιπες ώρες είναι κλειδωμένα στο κελί τους» εξηγεί.

Για τον κ. Λάμπρου, «λύση μπορεί να βρεθεί, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Αν σκεφτούμε για παράδειγμα ότι μια σειρά από τους κρατούμενους δεν θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, όπως οι τοξικοεξαρτημένοι και οι μετανάστες που βρίσκονται στη φυλακή λόγω έλλειψης νόμιμων εγγράφων. Αν εξαιρέσουμε μόνο αυτές τις 2 κατηγορίες, ο αριθμός των κρατούμενων στις ελληνικές φυλακές θα έπεφτε κάτω από το μισό. Άρα και οι δυνατότητες θα ήταν άλλες…».