Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρώτου Θέματος», δήλωσε πως, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη «οφείλει να παραιτηθεί», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων, είτε ξεγελάστηκε, είτε εξαπατήθηκε».

Ads

Παράλληλα, η κυρία Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι η υπουργός Πολιτισμού «πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό», προσθέτοντας ότι ο Πολιτισμός είναι «η βιτρίνα της χώρας».

«Καρφιά» για τη Λίνα Μενδώνη υπήρξαν και από τον βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, ο οποίος, σχολιάζοντας τα όσα είπε η υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ανέφερε πως «ως νομικός, συμφωνώ πως την επικινδυνότητα θα την κρίνουν τα δικαστηρια δεν την κρίνει η πολιτική ηγεσία. Όμως πολιτικός, κατά την άποψή μου, δεν νοείται να λέει “εξαπατήθηκα”».

Άλλωστε, η Λίνα Μενδώνη είναι ο αδύναμος πολιτικός κρίκος, κατά πολλούς και το ανάχωμα για να «προστατευτεί» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και άλλα πρόσωπα του γαλάζιου χώρου. Εξάλλου οι κινήσεις της ήταν σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Κοινοβουλευτική πηγή της ΝΔ την περιγράφει στο Tvxs.gr ως «καμένο χαρτί», ενώ εκτιμάται πως μια παραίτησή της θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη επικοινωνιακή κίνηση για να αμβλυθούν οι αντιδράσεις με τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη. Το πρόβλημα όμως είναι πως με τους χειρισμούς που επελέγησαν μέχρι στιγμής, ούτε η απομάκρυνση της υπουργού Πολιτισμού είναι πια εύκολη, ούτε είναι δεδομένο ότι θα δώσει την πολιτική διέξοδο που εναγωνίως αναζητείται από το Μαξίμου.

Από την μία πλευρά, όπως λένε και γαλάζια στελέχη, μια εκ των υστέρων παραίτηση-απομάκρυνση θα ήταν ομολογία της πολιτικής ευθύνης που σύσσωμη η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά μέχρι τώρα. Από την άλλη, με τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για την υπόθεση Λιγνάδη να εξελίσσονται σε τσουνάμι, ο κλοιός γύρω από την υπουργό Πολιτισμού διαρκώς σφίγγει, ενώ το αίτημα παραίτησης της Λίνας Μενδώνη δεν εκφράζεται πλέον μόνο από τον καλλιτεχνικό κόσμο και την αντιπολίτευση, αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ, με την Ελίζα Βόζεμπεργκ, όπως προαναφέρθηκε, να γίνεται η πρώτη που το εκφράζει και δημόσια. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που τη θεωρούν «ξένο σώμα» στη ΝΔ. «Μας εξαπάτησε, Με εξαπάτησε», είπε στην συνέντευξή Τύπου βάζοντας η ίδια στο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ads

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού δείχνει να χτίζει προσωπικές άμυνες και να στέλνει μηνύματα – γεγονός που δεν διαφεύγει της προσοχής του Μαξίμου. Και η γραμμή της είναι ότι αφενός «εξαπατήθηκε» από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού και, αφετέρου ότι στους πολιτικούς της χειρισμούς δεν κινήθηκε ούτε μόνη της, ούτε αυτοβούλως. Κοινώς, η ίδια η Λίνα Μενδώνη φροντίζει να κάνει γνωστό ότι βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις της Ελίζας Βόζεμπεργκ: