Ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται στην πόλη Ος του Κιργιστάν, που μετράει ήδη 124 νεκρούς και παραπάνω από 1.600 τραυματίες, τουλάχιστον 80.000 γυναικόπαιδα διέσχισαν τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, προκειμένου να φύγουν από τη δίνη των ταραχών. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων οδήγησε το Ουζμπεκιστάν να κλείσει σήμερα τα σύνορά του στους πρόσφυγες από το Κιργιστάν. Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια -τρόφιμα και φάρμακα- εστάλησαν σήμερα στο νότιο Κιργιστάν, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Ρωσία και άλλες χώρες, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν Αμπντουλάχ Αρίποφ απηύθυνε έκκληση για αποστολή διεθνούς βοήθειας για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους που βρίσκονται ήδη στο έδαφός του. Απαντώντας στην έκκλησή του, η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή επείγουσας βοήθειας στο Ουζμπεκιστάν.

Ads

Η πόλη θυμίζει φρούριο καθώς άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αποκλείσει πολλές περιοχές της, αλλά και σημαντικά κρατικά κτίρια. Παρολ’αυτά, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή. Ένοπλες ομάδες κυκλοφορούν από τη μια περιοχή στην άλλη, ωστόσο λόγω της έκτασης των επεισοδίων οι αρχές δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Η μειονότητα των Ουζμπέκων κάνει λόγο για περισσότερους από 500 νεκρούς, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός τόνισε πως πολλά πτώματα ετάφησαν χωρίς καν να αναγνωριστούν.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα από το νότιο Κιργιστάν. Οι πρόσφυγες που περνούν τελικά τα σύνορα μεταφέρονται σε σχολεία, εργοστάσια και σε κάθε άλλο διαθέσιμο κτίριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και της αστυνομίας, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει συνολικά κατά τις 5 αυτές μέρες, στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν.

Ads

Στο μεταξύ, τα μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, στρατιωτική συμμαχία των επτά πρώην σοβιετικών δημοκρατιών θα συναντηθούν στη Μόσχα για να συζητήσουν τους τρόπους αποκατάστασης της ειρήνης στο Κιργιστάν, με τη Ρωσία να είναι σε ετοιμότητα για να στείλει στρατό στη χώρα, προς αποκατάσταση της τάξης, αν και το Σάββατο απέρριψε αίτημα της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Η κατάσταση στο Κιργιστάν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη μετά από την λαϊκή εξέγερση που έλαβε χώρα τον Απρίλιο, όταν χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και υπέρβαση καθήκοντος. Οι διαδηλωτές όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας, σε βίαιες επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 87 ανθρώπων. Οι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν περίπου δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, στις 27 Ιουνίου, για την επικύρωση του νέου συντάγματος, ο ανατραπέντας πρόεδρος Μπακίεφ, του οποίου η πόλη Ος θεωρείται προπύργιο,αρνείται ωστόσο οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποστείλει εμπειρογνώμονές της στο Κιργιστάν, με σκοπό να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, ποια ανθρωπιστική κατάσταση επικρατεί εκεί.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ την κατάσταση στο Κιργιστάν. «Η σημερινή κατάσταση στο Κιργιστάν είναι απαράδεκτη, άνθρωποι έχουν πεθάνει. Είναι εξαιρετικά σοβαρό για αυτήν την περιοχή και για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις πράξεις», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.