Τη σύσταση μιας «ανεξάρτητης» επιτροπής, με τη συμμετοχή 2 ξένων παρατηρητών, αποστολή της οποίας θα είναι η διερεύνηση της αιματηρής επέμβασης του ισραηλινού στρατού στον «Στόλο της Ελευθερίας», τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, αποφάσισε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, αψηφώντας τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για μια διευρυμένη διεθνή έρευνα.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φαλκ επισήμανε ότι μία «ξένη και ανεξάρτητη έρευνα» θα ήταν πολύ προτιμότερη.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι έκρινε ότι η απόφαση του Ισραήλ είναι μία «σημαντική πρόοδος» και τόνισε ότι «αυτό που πρότεινε το Ισραήλ είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτών που προτάθηκαν από τον ΟΗΕ».
Έργο της επιτροπής θα είναι να διερευνήσει από όλες τις πτυχές, τις ενέργειες στις οποίες προέβη το Κράτος του Ισραήλ προκειμένου να αποτρέψει τα πλοία που θα επιχειρούσαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας να φτάσουν σε αυτή, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας Benjamin Netanyahu.
Η επιτροπή θα έχει επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Γιακόβ Τίρκελ, 75 χρόνων, ενώ οι δύο ξένοι παρατηρητές που θα μετέχουν είναι ο βόρειο-Ιρλανδός τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Ντέιβιντ Τριμπλ και ο Καναδός πρώην δικηγόρος και στρατηγός του καναδικού στρατού Κεν Ουάτκιν.
Η απόφαση ελήφθη μετά από σειρά διαβουλεύσεων με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία και χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή. Σχολιάζοντας την ισραηλινή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οϊκου, Ρόμπερτ Γκιμπς έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» και προοικονόμησε ότι το Ισραήλ είναι «ικανό» να φέρει σε πέρας μια «δίκαια» διερεύνηση των γεγονότων που προκάλεσαν την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ισραήλ. «Ελπίζουμε διακαώς και αναμένουμε πως θα είναι μια έρευνα ανεξάρτητη και αξιόπιστη» δήλωσε επίσης η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.
Ο ισραηλινός στρατός από την άλλη έχει ανακοινώσει δική του, εσωτερική, έρευνα, η οποία όμως θα εστιάσει στις επιχειρησιακές πτυχές της επιδρομής, και οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί και στρατιώτες δεν θα καταθέσουν άμεσα στην επιτροπή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ αρνείτο επιμόνως την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για τη διενέργεια μιας διεθνούς και συντονισμένης έρευνας, ενώ προσπάθησε ακόμη και να αμαυρώσει την αποστολή του «Στόλου της Ελευθερίας» που μετέφερε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Θέλοντας να δικαιολογήσει τη δολοφονία 9 Τούρκων ακτιβιστών, οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο Mavi Marmara, από άνδρες του στρατού της χώρας, το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του βρίσκονταν σε άμυνα όταν άνοιξαν πυρ, καθώς δέχτηκαν επίθεση –από τους άοπλους- ακτιβιστές. Αυτοί που γύρισαν πίσω όμως… έκαναν λόγο για πυρά χωρίς καμία πρόκληση.
Την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να συστήσει «μία ανεξάρτητη δημόσια επιτροπή» για να ερευνήσει την επέμβαση των δυνάμεών της κατά του στολίσκου για τη Γάζα, χαιρέτησε ο Καναδάς, παραδοσιακός σύμμαχος του Ισραήλ. «Ο Καναδάς κατανοεί απόλυτα και μοιράζεται τις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ όσον αφορά την τρομοκρατία που πλήττει τον πληθυσμό του», ήταν το σχόλιο της καναδέζικης κυβέρνησης.
Η Τουρκία από την άλλη, οι σχέσεις της οποίας με το Ισραήλ φαίνεται να είανι σε τεντωμένο σκοινί, σχολίασε πως «δεν έχει εμπιστοσύνη» ότι η επιτροπή του Ισραήλ θα διεξάγει αμερόληπτη έρευνα. Όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου «η Τουρκία επιμένει στη συγκρότηση μιας επιτροπής έρευνας υπό τον άμεσο έλεγχο του ΟΗΕ, σε μια έρευνα αμερόληπτη με τη συμμετοχή της Τουρκίας και του Ισραήλ».
«Όχι» στην ομαδική τιμωρία των αμάχων της Γάζας
Παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, η οποία απαγορεύει ρητά τη συλλογική τιμωρία άμαχου πληθυσμού, χαρακτήρισε σήμερα ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και ζήτησε την άμεση άρση του.
«Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα τιμωρείται για πράξεις των οποίων δεν φέρει την ευθύνη. Συνεπώς, ο αποκλεισμός αποτελεί μία συλλογική τιμωρία, η οποία εφαρμόζεται κατά πλήρη παράβαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ προς τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους», τονίζει η ανθρωπιστική οργάνωση.
«Καλούμε το Ισραήλ να θέσει τέλος σε αυτόν τον αποκλεισμό και ζητούμε από όσους έχουν επιρροή στην κατάσταση, περιλαμβανομένης και της Χαμάς, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», προσθέτει η Μπεατρίς Μέγκεβαντ-Ρόγκο, επικεφαλής των επιχειρήσεων του στ ICRC στη Μέση Ανατολή.
Από την άλλη η οργάνωση καλεί τους μαχητές της Χαμάς που κρατούν όμηρο τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, εδώ και 2 χρόνια, να επιτρέψουν στην οικογένειά του να έρθει σε επαφή μαζί του, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.
Σημειώνεται πως πριν λίγες μέρες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κλειδί» τις διαπραγματεύσεις για τον Γκιλάντ Σαλίτ , στη συζήτηση για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Ο Netanyahu επίβεβέβαιωσε επίσης ότι έχουν υπάρξει ανεπίσημες συνομιλίες με θέμα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Τίνι Μπλερ καθώς και του Κουαρτρέτου για τη Μάση Ανατολή.
Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα στο Στρασβούργο η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την επίθεση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η συζήτηση θα διεξαχθεί παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Catherine Ashton. Την Πέμπτη 17 Ιουνίου θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχετικό ψήφισμα.<
Πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης λίγο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να αυξήσει την ποσότητα των αγαθών που μεταφέρονται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξουν «σημαντικές αλλαγές προς την άμβλυνση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας».
Ο Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για διατήρηση της «κόκκινης γραμμής» ως προς την είσοδο όπλων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τόνισε την ανάγκη να γίνει διαχωρισμός ως προς τα είδη που είναι αναγκαία για την καθημερινή ζωή και τα απαραίτητα για την ανοικοδόμηση των υποδομών και για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι Παλαιστινίων εξαιτίας ισραηλινών επεμβάσεων μειώθηκαν κατά 80% το 2009, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη εξακολουθεί να υφίσταται, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα “B’Tselem“, η οποία σημειώνει ότι ο κλοιός γύρω από τους Παλαιστίνιους της Γάζας είναι ασφυκτικός.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >