Μία ακόμη αυτοκτονία νέου εργαζομένου σημειώθηκε στη Foxconn Technology, στη Κίνα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των αυτοκτονιών στην εταιρεία. Η Foxconn Technology πριν από λίγο καιρό, με αφορμή μία ακόμη αυτοκτονία, είχε αποφασίσει την αύξηση των μισθών από την 1η Οκτωβρίου, από 1.200 σε 2.000 γιουάν (290 δολάρια).
Οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn Technology, η οποία απασχολεί 40.000 εργαζόμενους και τροφοδοτεί μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες υπολογιστών, όπως οι Dell, Apple και Hewlett –Packard, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τις πολλές ώρες εργασίας, έχουν οδηγήσει σε ένα κύμα αυτοκτονιών, ενώ πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση.
Ο τελευταίος αυτόχειρας ονομαζόταν Ma Xiangqian και ήταν μόλις 19 χρονών. Όπως αποκαλύπτει η 23χρονη αδελφή του, η οποία εργαζόταν στην ίδια εταιρεία, ο 19χρονος «μισούσε τη δουλειά του». Από τον Νοέμβριο δούλευε στην νυχτερινή βάρδια, σχεδόν κάθε μέρα. Η εργασία του είχε σχέση με την διαμόρφωση πλαστικών. Η συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται από την αδελφή του άθλιες, καθώς εργαζόταν «μέσα στη σκόνη και τα επιβλαβή αέρια».
Η μισθοδοσία δείχνει ότι ο Ma Xiangqian τον τελευταίο μήνα, πριν από το απονενοημένο διάβημα, εργάστηκε 286 ώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι υπερωρίες, με αμοιβή 1 δολάριο την ώρα.
Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για στρατιωτικού τύπου συνθήκες, λεκτική βία από ανωτέρους και πιέσεις για 13ημερη συνεχή εργασία. Αν και το όριο των υπερωριών στην Κίνα είναι 36 ώρες, αρκετοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι συχνά παραβιάζεται.
Οι άθλιες συνθήκες εργασίας έχουν δημιουργήσει ένα εσωτερικό κύμα μετανάστευσης στην Κίνα. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, οι περισσότεροι δεν επιθυμούν πλέον να εργάζονται στη γραμμή παραγωγής», τονίζει ο Jing Jun, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο. «Πλέον έχουν άλλες προσδοκίες», προσθέτει.
Οι κοινωνιολόγοι παρατηρούν ότι η νέα γενιά της Κίνας, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90, είναι περισσότερο μορφωμένη και έχει καλύτερη γνώση των εργασιακών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ζήτηση για εργασία σε εργοστάσια.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι νέες κοινωνικές συνθήκες «διαβρώνουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κίνας, στην παγκόσμια οικονομία, με την αύξηση των μισθών και του κόστους παραγωγής». Όπως επισημαίνουν, οι νέες συνθήκες θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών σε ένα ευρύ φάσμα εξαγώγιμων καταναλωτικών αγαθών.
Ο Huang Yasheng, καθηγητής του MIT και συγγραφέας του «Ο καπιταλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά», σημειώνει ότι «η Κίνα θα πρέπει τώρα να βρει ένα νέο μοντέλο».
Πηγή: NewYork Times
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >