Οι φοιτητές των προπαρασκευαστικών τάξεων του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου γεννήθηκαν όταν ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία. Αυτοί οι νέοι ζούσαν, επομένως, σε μία χώρα υπό την ηγεσία του Ερντογάν από το 2002. Ο μόνος ηγέτης που γνώριζαν από τη γέννησή τους ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι.

Ads

Στις αρχές Ιανουαρίου, ένας ονόματι Μελίχ Μπουλού (Melih Bulu) διορίστηκε από τον Ερντογάν ως Πρύτανης αυτού του πανεπιστημίου. Όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων αυτού του υψηλά διακεκριμένου ιδρύματος άρχισε να αντιτίθεται σε αυτόν το διορισμό. Ουσιαστικά, είχαν τρεις αντιρρήσεις: 

  • Το ιδρυθέν το 1863 πανεπιστήμιο είναι σε θέση να εκλέξει έναν πρύτανη μεταξύ των δικών του ακαδημαϊκών μελών. ΟΧΙ στο διορισμό, από τον προϊστάμενο ενός εξωπανεπιστημιακού, ΝΑΙ στις εκλογές από το σύνολο των ακαδημαϊκών μελών.
  • Ο Μελίχ Μπουλού έχει ήδη κατηγορηθεί για λογοκλοπή αμέσως μετά την υπεράσπιση της διδακτορικής του διατριβής. Η πρόσβαση στο κείμενο αυτό έχει εξάλλου απαγορευθεί από την αρμόδια αρχή για την εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών μετά το διορισμό.
  • Ο Μπουλού ως υποψήφιος του κόμματος του Ερντογάν απέτυχε να εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του 2009 και στις γενικές εκλογές του 2015.

Ας υπενθυμιστεί, το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, με θέα το Βόσπορο, φιλοξενεί σήμερα 14.500 φοιτητές. Εργάζονται εκεί 939 εκπαιδευτικοί καθώς και 984 διοικητικά στελέχη. Σήμερα υπάρχουν 53.000 πρώην φοιτητές του Πανεπιστημίου Βοσπόρου σε όλον τον κόσμο.

Το σημαντικότερο και από αυτά τα στοιχεία είναι ότι αυτό το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι περισσότερο γνωστό για την ποιότητα της διδασκαλίας του, τη δημοκρατική, φιλελεύθερη, ακόμη και προοδευτική ατμόσφαιρά του.

Ads

Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική και μόνον όσοι συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες στις εισαγωγικές εξετάσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι επαρκή, για να στοχοποιηθούν από το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν. Κατ’αρχήν κοσμικό, το πανεπιστήμιο, καλωσορίζει τους καλύτερους αποφοίτους της Τουρκίας και αρκετών άλλων ξένων χωρών, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, πολιτικών ή φιλοσοφικών προτιμήσεων. Φοιτήτριες με τουρμπάνια συναναστρέφονται τις συμφοιτήτριές τους με μίνι φούστες, φοιτητές της αριστεράς ή υποστηρικτές των δικαιωμάτων των Κούρδων διασκεδάζουν με τους συντηρητικούς φοιτητές.

Τα κυβερνητικά MME, ενοχλημένα από αυτήν τη σύγχρονη ατμόσφαιρα, δεν σταματούν να κατηγορούν εδώ και χρόνια το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ότι εργάζεται για τις ξένες δυνάμεις, ιδιαίτερα, τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές. «Δεν έχετε τοπικό και εθνικό χαρακτήρα», έλεγαν. 

Οι φοιτητές, οι καθηγητές, στελέχη και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου άρχισαν να διαδηλώνουν ειρηνικά μπροστά από το κτίριο της Προεδρίας. Υπήρχε ένας εορταστικός αέρας, με τραγούδια, χορούς, αστεία στην πανεπιστημιούπολη. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Μπουλού.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τον Υπουργό Εσωτερικών, όλοι οι αξιωματούχοι του καθεστώτος προέβησαν σε δηλώσεις, στις οποίες κατηγορούσαν τους φοιτητές για τρομοκρατία (στην Τουρκία κάθε αντίπαλος είναι τρομοκράτης από το 2013). Την ίδια στιγμή, η αστυνομία έκανε επιδρομή και 159 φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη συνελήφθησαν στις αρχές της εβδομάδας. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τον εισαγγελέα.

Πορείες και διαδηλώσεις αλληλεγγύης διοργανώνονται σε αρκετές πόλεις της χώρας, καθώς και στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα. Περισσότεροι από 3.000 παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκοί, εκ των οποίων οι Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky), Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler), Ετιέν Μπαλιμπάρ (Etienne Balibar) κ.ά., υπέγραψαν μία αναφορά υποστήριξης στους φοιτητές και εκπαιδευτικούς του πανεπιστημίου.

Ο διορισμένος Πρόεδρος αρνείται να παραιτηθεί. Υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας ότι ακούει σκληρό ροκ!… σαν να ήταν αντικείμενο σύγκρουσης.

Εστία των ιδιαιτέρως έξυπνων και ταυτόχρονα πνευματωδών φοιτητών, οι κακές γλώσσες της πανεπιστημιούπολης εφηύραν δύο ανέκδοτα:

Μόνο 1850 απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν στο Πανεπιστήμιο μεταξύ των 840.000 επιτυχών υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, όπου 2.500.000 σπουδαστές αγωνίζονται, για να κερδίσουν.

«Η Προεδρία είναι το ευκολότερα προσβάσιμο τμήμα», ανέφερε ένα σύνθημα.

Το δεύτερο ανέκδοτο ήταν μια φανταστική δήλωση διά στόματος του Μπουλού. «Αλλά δεν σοβαρολογείτε! Θέλετε να παραιτηθώ. Δεν ξέρετε ότι δεν έχουμε πια νέα του, εδώ και μήνες, αυτού που τόλμησε να παραιτηθεί πρόσφατα;». Πρόκειται για μία αναφορά στον Υπουργό Οικονομίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (Berat Albayrak), γαμπρό του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση στις 5 Νοεμβρίου 2020. Πράγματι, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται εδώ και για τέσσερις περίπου μήνες.  
Το καθεστώς προσπαθεί να καταστείλει με τη βία, να απομονώσει και να δυσφημήσει την εξέγερση με επίσημα ψέματα. Οι φοιτητές δεν χάνουν χρόνο για έκθεση και αποκωδικοποίηση αυτών των ψεμάτων.

Τέλος, τα κόμματα της επίσημης αντιπολίτευσης, οι Κεμαλιστές, οι πρώην φίλοι του Ερντογάν ή αυτοί του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Devlet Bahçeli), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, αρκέστηκαν να ζητήσουν γραπτώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παραίτηση του Μπουλού. Αντίθετα, αρκετοί βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP», αριστερό, Κουρδικό) ήταν πάντοτε στο πλευρό των φοιτητών κατά την έφοδο, στα αστυνομικά τμήματα και στο Δικαστήριο. 

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.