Την ίδια ώρα που το ευρώ καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, με θέμα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρών που βρίσκονται σε δυσχέρεια, συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τη Σύνοδο θα απασχολήσει επίσης η πορεία της ουγγρικής οικονομίας, η φημολογία για κατάρρευση της οποίας οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις την Παρασκευή, βυθίζοντας την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,20. Και σήμερα το ευρώ σημειώνει νέα υποχώρηση, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έπεσε νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας.

Ads

Υπεραμυνόμενος του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του έναντι του δολαρίου, και σχολίασε την πτώση αυτή λέγοντας πως «αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στον, προς τελική έγκριση, ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της παράλληλης δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. «Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων σε αυτή, ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε ότι «η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών», ενώ όσον αφορά την κρίση στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί».

Ads

Και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν τόνισε ότι «Συμφωνώ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι είναι ο ρυθμός εξέλιξης (της ισοτιμίας του ευρώ) και όχι το επίπεδο που δημιουργεί ανησυχία». Ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι πολλά κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να επιταχύνουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ξεκαθαρίζοντας ότι η κατάσταση στην Ουγγαρία δεν είναι ίδια με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν πάνω στις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «σημαντική για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ».

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει το κλίμα σχετικά με την κατάσταση της Ουγγαρίας, ο επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας» σχετικά με τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας.

Μετά από συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης, ότι «Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν μια δυνατή, ισχυρή, οργανωμένη αντίδραση». Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι αγορές θα αντιδράσουν πιο ήρεμα και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μη θυσιάσουν την ανάπτυξη στον βωμό της μείωσης του ελλείμματος, και επανέλαβε ότι δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ευρώπη πρόβλημα με το χρέος αλλά και άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, αντεγκλήσεις σημειώνονται στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας με αφορμή τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ στην Ιταλία αντιδράσεις από δικαστικούς και επαγγελματικές τάξεις προκαλεί το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Στη δε Βρετανία, ο νέος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο εχθές για χρόνια «οδύνης» που έρχονται μέχρι να μειωθεί το έλλειμμα.

«Μαύρη Δευτέρα» για το ευρώ

Κάτω από τα 1,19 υποχωρούσε σήμερα το πρωί η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό τετραετίας. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, στο κλείσιμο της Ουόλ Στριτ, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε φθάσει το 1,1972 δολάριο, εξαιτίας της φημολογίας για πιθανή πτώχευση της Ουγγαρίας.

Διαβεβαιώσεις για την οικονομία της Ουγγαρίας έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της χώρας, Γκέργκι Ματόλτσι, ο οποίος επέμεινε στο ότι η χώρα του θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το στόχο του 3,8% του ΑΕΠ , τονίζοντας μάλιστα πως μέχρι το τέλος Μαϊου το έλλειμμα θα είχε φτάσει στο 87% του στόχου για ολόκληρο το χρόνο. «Η Ουγγαρία δεν είναι Ελλάδα» τόνισε ο Ματόλτσι.

Στο μεταξύ, εν μέσω της νευρικότητας που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές μεγάλες απώλειες καταγράφει και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 11:00 μάλιστα ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 3,59% στις 1.431,57 μονάδες – που πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1998. Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν νωρίτερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της ουγγρικής οικονομίας, ενώ το χρηματιστήριο της Ουγγαρίας εμφάνιζε απώλειες άνω του 4%. Ωστόσο, οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές αρχίζουν να περιορίζονται, ενώ το ευρώ σταθεροποιείται μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας πως οι βιομηχανικές παραγγελίες παρουσίασαν απρόσμενη άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς το αδύναμο ευρώ έδωσε ώθηση στη ζήτηση για εξαγωγές, ενώ οι εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους.

«Η ευρωζώνη δεν θα υπάρχει με τη σημερινή της μορφή σε 5 χρόνια»

Εξαιτίας της κρίσης που βιώνουν οι χώρες της, η ευρωζώνη δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή, σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με Βρετανούς οικονομολόγους.

Οι οικονομολόγοι συμμετείχαν σε έρευνα της Sunday Telegraph η οποία έθεσε ερωτήσεις σε 25 εξ αυτών σχετικά με την ανάπτυξη, το δημόσιο έλλειμμα, τον πληθωρισμό στη Βρετανία και το ευρώ. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν, αναμένουν μια διάσπαση του ευρώ μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης.

Δώδεκα από τους οικονομολόγους υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει μια διάσπαση της ζώνης του ευρώ σε πέντε χρόνια, έναντι οκτώ που έχουν αντίθετη άποψη. Ακόμη τέσσερις οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία θα βγει από την ευρωζώνη σε αντίθεση με χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα.