Δεκάδες συνελεύσεις φοιτητών, που πραγματοποιούνται από χθες, βγάζουν η μία μετά την άλλη απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Τα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν κανονικά σε όλη τη χώρα, παρά τον νόμο Χρυσοχοϊδη για απαγόρευση των συναθροίσεων και οι φοιτητές έχουν στο πλάι τους και τα σωματεία των εκπαιδευτικών. Οι φοιτητές επιμένουν, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίηση της από τη στιγμή που φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί στη μέση και την ανώτατη εκπαίδευση είναι ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, ενώ ταυτόχρονα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 30.000 υπογραφές.
«Καλούμε και τους μαθητές που έδωσαν μάχη το προηγούμενο διάστημα να συστρατευτούν σε έναν πανεκπαιδευτικό αγώνα, γιατί το νομοσχέδιο ισοπεδώνει συνολικά την εκπαίδευση. Η αριστεία που επικαλείται η κυβέρνηση σημαίνει να έχεις λεφτά για να σπουδάσεις, σημαίνει πανεπιστήμιο λίγων και εκλεκτών που θα λειτουργεί κατ’ εντολή των χορηγών, σημαίνει ένα πανεπιστήμιο που θα πάψει να είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, χωρίς συλλογικότητες, χωρίς πολιτιστικές εκδηλώσεις» λέει στο tvxs.gr o Νικηφόρος Ζυλάλης, φοιτητής στο τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ, μέλος της ΕΑΑΚ και του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας.
Ο φοιτητής επιμένει, πως το νομοσχέδιο αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο την φοιτητική κοινότητα, γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση «τα πανεπιστήμια πρέπει να υποταχθούν στην αγορά εργασίας. Να θέτουν οι επιχειρήσεις τους όρους της έρευνας. Να αλωνίζει ο ιδιωτικός παράγοντας, ποιοι θα μπαίνουν, τι θα σπουδάζουν και πως. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας για Παιδεία».
«Η κυβέρνηση μας φοβάται»
«Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις συναθροίσεις εξαιρώντας αυτές που έχουν σχέση με την οικονομική δραστηριότητα, άρα κάνουν σαφές ότι φωτογραφίζουν τις πορείες. Ο υπουργός φοβήθηκε που είδε την περασμένη εβδομάδα 3000 στους δρόμους. Γνωρίζουν ότι η νεολαία δεν τιθασεύεται και δεν συμβιβάζεται με μισή ζωή, γι’ αυτό τους χαλάει τα σχέδια. Αυτή τη μισή ζωή θέλουν να μας δώσουν» εξηγεί και μιλάει για γενικότερη ολομέτωπη επίθεση στη νεολαία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Από την αρχή της πανδημίας, εμείς ήμαστε οι ανεύθυνοι που κάνουμε πάρτι. Η αστυνομία έκανε επίθεση σε νέους που έπαιρναν αέρα στα πάρκα, σε νέους η ζωή των οποίων είναι στον πάγο. Τώρα με το νομοσχέδιο αυτό, μας λένε καθαρά ότι θεωρούν το πανεπιστήμιο παραφωνία γιατί είναι χώρος αμφισβήτησης, ριζοσπαστικοποίησης και συλλογικότητας. Γιατί δεν εναρμονίζεται με τους κανόνες της αγοράς».
Όχι πια γενικές συνελεύσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αλλά και οι πρυτάνεις, εκφράζουν την αντίθεση τους κυρίως στις διατάξεις που αφορούν τις διαγραφές φοιτητών, των πειθαρχικών συμβουλίων, την εξίσωση πτυχίων που ευνοεί τα κολέγια και υποτιμά τη δημόσια παιδεία, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός του πανεπιστήμιου και την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών.
Με ποιον τρόπο καταργούνται οι συλλογικές διαδικασίες όμως; «Η κυβέρνηση εξήγγειλε ενιαία ψηφοδέλτια. Αυτό δεν γίνεται γιατί οι σύλλογοι είναι ανεξάρτητοι. Η κυβέρνηση στην ουσία, θέλει να καταργήσει την πολιτική δράση μέσω αυτού. Δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται η συλλογικότητα. Επίσης, το πειθαρχικό δίκαιο ορίζει παραπτώματα. Λέει είναι ποινικά διώξιμη η γενική συνέλευση και η ηχορύπανση γιατί παρακωλύει τη λειτουργία του πανεπιστήμιου. Άρα, δεν θα κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις; Κι αν αποφασίσουμε να κάνουμε γενική συνέλευση ή συναυλία τι θα συμβεί; Θα μας καταστείλει η πανεπιστημιακή αστυνομία; Αυτός είναι ο ρόλος της. Να επιβάλει αυτά τα μέτρα με τη βία».
Ο Νικηφόρος Ζυλάλης επισημαίνει ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα αυταρχικό μέτρο, πρωτόγνωρο που θα κάνει αγνώριστα το πανεπιστήμια και θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του Πανεπιστήμιου και την εκπαιδευτική διαδικασία. «Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δεν έχουν πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά σώματα φύλαξης. Εδώ η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μέσο όχι σκοπός. Αυτό που θέλουν να επιτύχουν είναι η καταστολή των αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος το οποίο είναι πολύ δυνατό σε σχέση με άλλες χώρες».
«Εκβιάζουν τις συγκλήτους με περικοπή χρηματοδότησης»
Στο ερώτημά μας, πώς θα συγκροτηθούν τα πειθαρχικά συμβούλια από τη στιγμή που αρνούνται οι πανεπιστημιακοί να συμμετέχουν, ο Ν. Ζυλάλης απαντά, πως έχει φροντίσει το υπουργείο να τους εκβιάσει μέσω του νομοσχέδιου: «Ναι, υπάρχει και από τις συγκλήτους αντίθεση, λένε ρητά ότι είναι αντισυνταγματικά μέτρα και η πανεπιστημιακή αστυνομία και η βάση εισαγωγής και τα πειθαρχικά. Το νομοσχέδιο όμως, έχει μια υποδιάταξη που γράφει, ότι αν αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η εφαρμογή από τις συγκλήτους, αυτό θα επηρεάσει την χρηματοδότηση του πανεπιστήμιου. Δηλαδή αν αρνηθούν, θα τους κόψουν τη χρηματοδότηση που είναι ήδη μειωμένη αρκετά από τις περικοπές των τελευταίων χρόνων.
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η χρηματοδότηση. Τα πανεπιστήμια δεν παραπαίουν εξαιτίας της ανομίας, αλλά εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Ο προϋπολογισμός για το 2021 λέει ότι θα υπάρχει μείωση 39% για την τριτοβάθμια. Αυτή είναι η είδηση. Την ίδια στιγμή μειώνεται και στην υγεία κατά 600 εκ, αλλά αυξάνονται τα χρήματα αν πρόκειται για τα Rafale. Αυτό η κοινωνία έχει αρχίσει να το βλέπει πια».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >