Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναφορά του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου σε εκδήλωση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπέρ της ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, το γεγονός ότι στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα σε Παπιστημιουπόλεις .
«Να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις» σημείωσε κατά τη διάρκεια ζωντανής εκδήλωσης,
Όπως ήταν λογικό, η δήλωση αυτή που φορτίζει το κλίμα ενόψει της ψήφισης του περιβόητου νομοσχεδίου, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις ενώ ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ντροπιαστική επίκληση πρακτικών της χούντας από τον υφυπουργό Παιδείας .
Πιο αναλυτικά, αναφέρει: «Παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο “διέπρεπε” στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών. Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών».
Το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Συρίγου:
ΚΙΝΑΛ: Τώρα μας λύθηκε η απορία από που εμπνεύστηκαν την αστυνομία Πανεπιστημίων
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Π. Χρηστίδη, αναφέρεται: «O υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος, έκανε έναν επικίνδυνο παραλληλισμό: επικαλέστηκε το σώμα που, όπως είπε, υπήρχε κατά τη διάρκεια της χούντας στα πανεπιστήμια, για να δικαιολογήσει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την οποία εισηγείται η κυβέρνησή του. Αναρωτιόμασταν πώς την εμπνεύστηκαν. Τώρα η απορία μας λύθηκε. Τι απαντά ο κ. Μητσοτάκης σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις; Τις υιοθετεί; Κάθε μέρα που περνά, οι μάσκες πέφτουν».
ΚΚΕ: Επιβεβαιώνεται τι θελει να επιβάλει η κυβέρνηση
«Η υπεράσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την κυνική επίκληση στην περίοδο της χούντας, από τον υφυπουργό Παιδείας, Αγγ. Συρίγο, επιβεβαιώνει και το τι θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια και το πώς θέλει να “προστατέψει” την αντιεκπαιδευτική πολιτική της, χτυπώντας τη συλλογική δράση των φοιτητών», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθετει:
«Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, λίγο πριν τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, αποδεικνύουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αν η κυβέρνηση πιστεύει πως θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, είναι βαθιά γελασμένη! Αύριο, στα φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, θα δώσουν την απάντησή τους, σπάζοντας τις απαγορεύσεις στην πράξη».
ΜέΡΑ25: Ξεδιπλώνονται οι πραγματικές προθέσεις
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Συρίγου, το ΜέΡΑ25 τόνισε: «Ο κ. Άγγελος Συρίγος παραπέμπει στο 1969 και την χούντα για να υποστηρίξει πως δεν είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει πανεπιστημιακή αστυνομία! Οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης λοιπόν, διαρκώς ξεδιπλώνονται, ο αυταρχισμός τους και η δημοκρατική εκτροπή όμως δεν θα περάσει».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >