Ως αναληθή απέρριψε, η Βόρεια Κορέα, τα στοιχεία που παρουσίασε η Σεούλ, σύμφωνα με τα οποία, υποβρύχιο Βορειοκορεατικό υποβρύχιο τορπίλισε την κορβέτα 1.200 τόνων Cheonan, της Νότιας Κορέας, στην Κίτρινη Θάλασσα, τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 άνδρες.

Ads

Η Βόρειος Κορέα υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει κανένα «μικροσκοπικό» υποβρύχιο, όπως εκείνο που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη επίθεση και τονίζει ότι η διεθνής ομάδα ειδικών που ανέλαβε την έρευνα για το δυστύχημα δε θα μπορούσε να είναι «αντικειμενική».

Ο ταξίαρχος Πακ Ριμ Σου, ανώτατο στέλεχος της Επιτροπής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι η χώρα δεν διαθέτει κανένα υποβρύχιο 130 τόνων, της κλάσης Salmon, που σύμφωνα με τη Σεούλ εκτόξευσε την τορπίλη και βύθισε το πολεμικό της Νότιας Κορέας. «Δεν έχουμε κανένα υποβρύχιο σαν κι αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Επιπλέον τόνισε ότι «δεν έχει νόημα από στρατιωτικής πλευράς [το σενάριο] ένα υποβρύχιο 120 τόνων να μετέφερε μια βαριά τορπίλη 1,7 τόνου, να ταξίδεψε μέσω της ανοικτής θαλάσσης στο Νότο, να βύθισε το πλοίο και να επέστρεψε» στη Βόρεια Κορέα.

Ads

Ακόμη απέρριψε τον ισχυρισμό της Νότιας Κορέας ότι βρέθηκαν κομμάτια μιας Βορειοκορεάτικης τορπίλης με προδιαγραφές που ταιριάζουν σε εκείνες που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, και φέρονται να είχαν σταλεί σε κάποιον μη κατονομαζόμενο δυνητικό αγοραστή τους στη Νότια Κορέα. «Ποιος θα παρέδιδε τα σχέδια μιας τορπίλης που πουλάει;», είπε.

Τη θέση του Πακ Ριμ Σου ενισχύει και άλλος αξιωματούχος του Βορειοκορεάτικου στρατού, ο οποίος χαρακτήρισε ψευδή το σειριακό αριθμό που είχε γραφτεί με το χέρι πάνω σε ένα θραύσμα της τορπίλης. «Όταν βάζουμε σειριακούς αριθμούς σε όπλα, τους εγχαράσσουμε με μηχανήματα», είπε. Η χρήση του «1 bun» (αριθμός 1), πρόσθεσε, συνήθως αφορά «παίκτες του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ».

Η Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε ακόμα ότι η διεθνής ομάδα ειδικών που ανέλαβε την έρευνα για το δυστύχημα δε θα μπορούσε να είναι “αντικειμενική”.