Σε μία τελική διακήρυξη που προτείνει τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης, το 2012, που θα ζητήσει την απαγόρευση των όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή κατέληξαν οι 189 χώρες που συνυπέγραψαν την παγκόσμια συνθήκη κατά των πυρηνικών όπλων και συμμετείχαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη υλοποίηση της διακήρυξης στην οποία κατέληξε η διάσκεψη.

Ads

«Αυτή η διακήρυξη είναι βαθιά υποκριτική και ανίσχυρη. Αγνοεί την πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής και τις πραγματικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουν η περιοχή και ολόκληρος ο κόσμος», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τορόντο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το κείμενο «στιγματίζει το Ισραήλ, τη μοναδική πραγματική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και τη μόνη χώρα που απειλείται με αφανισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Με δεδομένη τη μεροληπτική φύση αυτής της διακήρυξης, το Ισραήλ δεν θα είναι σε θέση να λάβει μέρος στην υλοποίησή της».

Το κείμενο της διακήρυξης ξεχώριζε το Ισραήλ λέγοντας ότι «πρέπει το Ισραήλ να προσχωρήσει στη Συνθήκη (Μη Διάδοσης των Πυρηνικών) και να θέσει όλες τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στα παγκόσμια εχέγγυα της ΙΑΕΑ».

Αρκετοί ήλπιζαν ότι η υιοθέτηση της διακήρυξης θα ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών του 1970 και να εγκαταλείψει οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα έχει στην κατοχή του. Η διακήρυξη εγκρίθηκε συναινετικά από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ.

Ads

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία για τα πυρηνικά καύσιμα μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτή και προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις, εναντίον της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, χαιρέτισε την «επιτυχία» της διάσκεψης για τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP), η οποία κατέληξε σε συμφωνία για τον αφοπλισμό και τη δημιουργία μιας αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Μέση Ανατολή.