Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την προχθεσινή ομολογία Μαντέλη για δωροληψία από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens. Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του πρώην υπουργού. Παράλληλα, η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών που συνεδρίασε στη Βουλή αποφάσισε ομόφωνα τον ενδελεχή έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων του Μαντέλη, αλλά και των «πόθεν έσχες» του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ’ ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

Ads

Στη σύσκεψη διευκρινίσθηκε ότι κατά τον έλεγχο των δηλώσεων “πόθεν έσχες” του 2008 (χρήση οικονομικού έτους 2007) αποφασίσθηκε ομοφώνως να μην υπάρξει πόρισμα ελέγχου των δηλώσεων για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο, επειδή ακριβώς υπήρχε η δικαστική εκκρεμότητα.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού του Μαντέλη με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων. Λιγο αργότερα, η Ελληνική Τράπεζα διέψευσε τα δημοσιεύματα.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Τάσου Μαντέλη ενώ παράλληλα τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ads

Την ίδια στιγμή, η κοινή απόφαση της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών προβλέπει επανέλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης “πόθεν έσχες” του πρώην υπουργού, καθώς και άνοιγμα και έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των οικείων του, ύστερα από άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Η σχετική έγγραφη παραγγελία δόθηκε χθες με ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

Ο έλεγχος που θα γίνει από τα μικτά επιτελεία ορκωτών λογιστών και υπηρεσιακών παραγόντων της Βουλής, θα εξετάσει τις δηλώσεις από το 1990 με επιδίωξη κυρίως το βάρος να πέσει στην προέλευση των περιουσιακών στοιχείων

Δεύτερη κίνηση θα είναι να αποσταλεί στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραγγελία για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού μέχρι του ποσού της “χορηγίας”, αφού πέρα από ποινικές υπάρχουν και αστικές ευθύνες του ελεγχομένου πολιτικού. Ήδη, ο λογαριασμός έχει δεσμευθεί με απόφαση της εξεταστικής επιτροπής με τη λήξη της εξέτασης του πρώην υπουργού.

Τέλος, θα αποσταλούν τα πρακτικά και η απόφαση της επιτροπής στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (κάθειρξη έως δέκα χρόνια για απόκρυψη ποσού άνω των 300.000 ευρώ).

Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο» εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γιώργος Πεταλωτής. «Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Επίθεση Χυτήρη

Σφοδρή επίθεση στον Τάσο Μαντέλη για την ανάμιξή του στην υπόθεση Siemens εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης μιλώντας την Παρασκευή σε εκπομπή του Σκάι.

«Ο κ. Μαντέλης ως πολιτικός και ως δημόσιο πρόσωπο είναι απόβλητος με τη στάση που κράτησε. Δεν ξέρει τι σημαίνει πολιτικός και τι σημαίνει υπηρετώ το συμφέρον» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς Μαντέλη περί «χορηγίας», ο κ. Χυτήρης δήλωσε ότι «η λεγόμενη ‘χορηγία’ δεν πρόκειται για χορηγία είναι βαπτισμένη, ο κ. Μαντέλης κατείχε θέση και ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε συμβάσεις του δημοσίου». Παρόλο που ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι ανεπαρκής βρέθηκε ο τρόπος να ασκηθούν κατηγορίες ανέφερε.

Έλεγχο στη Siemens

Στο μεταξύ, εξονυχιστικό έλεγχο πραγματοποίησαν χθες από τις 11:30 το πρωί και για τουλάχιστον 8 ώρες στο λογιστήριο της Siemens, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Μαρούσι, τρεις ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Η έφοδος πραγματοποιήθηκε μετά από εντολή της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής προς το ΣΔΟΕ να διενεργήσει έλεγχο σε συγκεκριμένο κωδικό των αρχείων της Siemens, στον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες μελών της επιτροπής- βρίσκονται καταχωρισμένα τα στοιχεία πολιτικών προσώπων που φέρονται να έλαβαν δώρα μεγάλης αξίας από την εταιρεία.

Πέραν του ελέγχου στη Siemens, ένα δεύτερο κλιμάκιο ελεγκτών του ΣΔΟΕ έλαβε χθες εντολή να πραγματοποιήσει φορολογικό έλεγχο στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη μετά την προχθεσινή ομολογία του ότι έλαβε χρηματικό ποσό 200.000 γερμανικών μάρκων από την εταιρεία Siemens. Το ΣΔΟΕ αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών άλλων εταιρειών καθώς και φυσικών προσώπων που θα διαπιστωθεί ότι ήταν -άμεσοι ή έμμεσοι- παραλήπτες χρημάτων ή παροχών σε είδος, προερχόμενων από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Το «πόθεν έσχες» Μαντέλη, το 2006

Παρόμοιο με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε το 2000 είναι το «πόθεν έσχες» του Τ. Μαντέλη για το 2006. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει στην κυριότητά του 18 ακίνητα (τα περισσότερα με ελάσσονα συμμετοχή) σε Αθήνα και Κεφαλονιά, ενώ η σύζυγός του φέρεται ως ιδιοκτήτρια με μικρά ποσοστά άλλων 12 ακινήτων.

Τα εισοδήματά του ανέρχονται σε 63.262 ευρώ, ενώ η σύζυγός του για το ίδιο έτος δήλωσε 27.686 ευρώ. Το 2005 οι σύζυγοι είχαν δηλώσει 40.692 και 27.394 ευρώ και το 2004 30.002 και 24.226 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τους, ο Τ. Μαντέλης εμφανίζεται κάτοχος δύο τραπεζικών λογαριασμών σε Εθνική και Εμπορική Τράπεζα συνολικού ύψους 25.688 ευρώ και η γυναίκα του διατηρεί δύο τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 15.500 ευρώ σε Εθνική και Eurobank. Ο ίδιος έχει και 1.979 μετοχές του ΟΤΕ, 18.000 ευρώ. Τέλος, είναι κάτοχος Ι.Χ. αυτοκινήτου 1.800 κ.ε. το οποίο απέκτησε το 1996.

Τα πρακτικά της κατάθεσης Μαντέλη

Ακολουθούν τα πρακτικά της κατάθεσης του Αναστάσιου Μαντέλη όπως δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Τα Νέα.

Οι «χορηγίες»
«ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ, για να υπάρχει δωροδοκία πρέπει να έχει συμβεί πριν γίνει η πράξη ή κατά την τέλεση της πράξης. Δεν νοείται να γίνει έπειτα από έναν χρόνο… Επομένως μεθοδευόταν συστηματικά μέσα από αυτό το δημοσίευμα να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, το οποίο μάλιστα σε μερικά δημοσιεύματα συνδυασμένα και με άλλη εφημερίδα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια, 10 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή- έτσι όπως την εννοούσαν-, μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες», αναφέρει ο Τ. Μαντέλης, ενώ σε άλλο σημείο αναλύει
τη θεωρία του περί «προεκλογικής χορηγίας». «Εχω πάρει μια εκλογική παροχή, μια χορηγία μέσα στη συνηθισμένη πρακτική, την οποία την ξέρετε και την ξέρουμε όλοι, ότι υπάρχει αυτή η πρακτική. Και αυτός την παρουσιάζει ως δωροδοκία. Εμφανίζει ότι αυτά έγιναν τον Ιανουάριο του 1998 και πριν, όλο το 1997, ώστε να είναι πράξη προ της υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων, για να θεμελιώσει τη δωροδοκία…».

Η Siemens

Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ: «Μετά τις δημοτικές εκλογές και έχοντας εγώ ενεργά αναμειχθεί σε αυτήν την ιστορία τού να είμαι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών και επομένως χρειαζόταν να το κάνω ορατό αυτό το πράγμα, δηλαδή τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 1998, δέχθηκα τηλεφώνημα από ένα στέλεχος της Siemens που μου είπε ότι εκπροσωπεί τη διοίκηση της Siemens Γερμανίας».

ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: Ποιο στέλεχος ήταν αυτό; ΜΑΝΤΕΛΗΣ: Δεν θυμάμαι το όνομα, κ. πρόεδρε…

ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζατε.

ΜΑΝΤΕΛΗΣ: Οχι, ούτε είχα ποτέ άλλη σχέση πριν ή μετά μαζί του. Μου είπε πολύ απλά ότι θέλουν να ενισχύσουν τον εκλογικό μου αγώνα. Είναι μια πρακτική την οποία ακολουθεί όπως μου είπε η Siemens στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεών της και τελικά με έπεισε με αυτά που μου είπε και του έδωσαν αυτόν τον λογαριασμό για να με ενισχύσει. Πράγματι, έπειτα από ένα διάστημα κατατέθηκαν 200.000 μάρκα. Αυτή είναι η χορηγία την οποία γνωρίζω. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Στον λογαριασμό υπάρχει άλλο ένα ποσό, παρόμοιο. Νομίζω ότι είναι άλλες 220.000 ή 240.000 μάρκα. Γι΄ αυτό δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο να μου πει τίποτε».

Η Β΄ Αθηνών
Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ: «Οι εκλογικές δαπάνες στη Β΄ Αθηνών είναι υπέρογκες. Δεν μπορώ να ξέρω για τις μικρές περιφέρειες. Οσο ήμουν βουλευτής Κεφαλονιάς δεν είχα ανάγκη, τα έβγαζα πέρα μόνος μου. Επομένως, άλλο το πρόβλημα της μικρής περιφέρειας, άλλο το πρόβλημα των μεγάλων περιφερειών και κατ΄ εξοχήν της Β΄ Αθηνών. Εντελώς άλλο. Και, δεύτερον, άλλο το πρόβλημα στα μικρά κόμματα, άλλο το πρόβλημα στα μεγάλα κόμματα που έχουν έντονο εσωκομματικό ανταγωνισμό. Τα έξοδα είναι πάρα πολύ υψηλά. Δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στα έξοδα στη Β΄ Αθηνών όταν είσαι υποψήφιος σε ένα μεγάλο κόμμα που έχει έντονο εσωκομματικό ανταγωνισμό, παρά μόνο…».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Κύριε πρόεδρε, όπως το θέτει ο κ. Μαντέλης, όσοι είμαστε στη Β΄ Αθηνών πρέπει να έχουμε σώνει και καλά χορηγούς, παρ΄ ότι οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε πάρει από κανέναν κερατά ούτε μισό ευρώ…».

Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ: «Κύριε πρόεδρε, το ότι υπάρχει πρόβλημα στη Β΄ Αθηνών το ξέρουμε πολύ καλά. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θέτουν ζήτημα ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Β΄ Αθηνών… Οι χορηγίες δεν είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει στον πολιτικό κόσμο, στην Ελλάδα, αλλά παντού. Λέμε ότι δεν υπάρχουν χορηγίες. Απλώς, υπάρχουν διαφορετικά συστήματα χορηγιών».

Σε άλλο σημείο, ο πρώην υπουργός παραδέχεται το λάθος του: «Προφανώς το σωστό ήταν να μην είχα αναμειχθεί καθόλου σε αυτήν την ιστορία. Αλλά η ανάγκη ενός προεκλογικού αγώνα πολυέξοδου ήταν εκείνη η οποία ήταν ο κακός σύμβουλος εκείνης της περιόδου».

Ο νόμος 2439
«Ο ΝΟΜΟΣ αυτός βάζει αυστηρά απαγορευτικά πλαίσια για την προεκλογική περίοδο… Προέβλεπε εκείνος ο νόμος ότι δεν επιτρέπεται να πάρεις χορηγία κατά την προεκλογική περίοδο- όχι εκτός της προεκλογικής περιόδου, εκτός προεκλογικής περιόδου δεν το απαγόρευε- από επιχείρηση η οποία είχε λάβει μέρος σε διαγωνισμό προ δεκαετίας. Λες και μπορεί ο βουλευτής όταν του έρχεται μια χορηγία να ελέγξει προ δεκαετίας αν είχε λάβει μέρος σε διαγωνισμό αυτός που του έδινε τη χορηγία. Τι έκανε; Απλούστατα, για να είναι προστατευμένος, έπαιρνε τη χορηγία προ της προεκλογικής περιόδου που ήταν και τα κύρια έξοδά του».

ΟΤΕ

«… ΕΠΟΜΕΝΩΣ, όταν αναλαμβάνω εγώ έχει αποφασιστεί τι θα αγοραστεί, ποια θα είναι η σύνθεσή του, ποιες θα είναι οι τιμές αναφοράς, ποια θα είναι τα κριτήρια του τύπου αναπροσαρμογή και ποιος θα είναι ο προμηθευτής (σ.σ.: η Siemens). Αυτά τον Ιούλιο του 1997… Η πραγματικότητα είναι ότι από τη στιγμή που αναλαμβάνω τον Σεπτέμβριο του 1997, τα γεγονότα είναι τα εξής… Υποστήριξα αυτήν την πολιτική, πέραν του ότι ήταν απόλυτα χρήσιμη και για την εθνική οικονομία και για την ενίσχυση της απασχόλησης. Αλλά ας μείνουμε στον ΟΤΕ. Το δεύτερο που έγινε επί των ημερών μου ήταν μείωση τιμών. Κάναμε διαπραγματεύσεις. Δεν τις έκανα εγώ τις διαπραγματεύσεις, δεν είχα καμία ανάμειξη, απλώς αναφέρω ότι δεν έγινε κάτι καλύτερο, έγινε κάτι χειρότερο για τη Siemens. Μειώθηκαν οι τιμές… Καμία εύνοια. Δεν υπάρχει έδαφος να πει κανείς ότι ο Μαντέλης κάτι έκανε για να ευνοήσει τη Siemens… Κατά τη διάρκεια των καθηκόντων μου μέχρι την υπογραφή δεν έχω καμία παρέμβαση».

Τα… έβαζε στην άκρη!
«Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ χορηγία χρησιμοποιήθηκε εξ ολοκλήρου για τις εκλογικές δαπάνες, αλλά τα χρήματα που υπήρχαν εκεί ήταν σαν τα χρήματα που είχα κι εγώ από το σύνολο των χρημάτων που είχα στη διάθεσή μου να χαλάσω για τις εκλογές. Προτιμούσα να χαλάω τα χρήματα που είχα στα χέρια μου, αυτά που ήταν οι καθημερινές μου δαπάνες και δεν χάλαγα από εκείνα, αλλά χάλαγα από τα δικά μου ξέροντας πως ό,τι μου χρειαστεί θα πάρω από ΄κει για να συμπληρώσω, έχοντας πάντα υπ΄ όψιν μου ότι όλο το ποσό, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε είναι δικά μου, είναι το ενιαίο ποσό με το οποίο θα αντιμετωπίσω τις εκλογικές δαπάνες. Εγνοια μου ήταν να περιορίζω όσο μπορώ τις εκλογικές δαπάνες για να έχω τη δυνατότητα να έχω ένα μικρό απόθεμα που να μπορώ να το χρησιμοποιήσω και σε επόμενες εκλογές».

«Είμαι εύκολη λεία»
Ο Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ επανέλαβε πολλές φορές στην κατάθεσή του ισχυρισμούς περί σκευωρίας εναντίον του από κάποιο πρόσωπο που δεν κατονομάζει. «Επιλέχθηκα για το γεγονός ότι δεν είμαι βουλευτής, είμαι εκτός των πολιτικών σχηματισμών, είμαι εκτός Ελλάδος εργαζόμενος. Εγώ είμαι η εύκολη λεία».

Κλήση Σημίτη στην Εξεταστική ζητά η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ

Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens Κ. Τζαβάρας, την κλήση για κατάθεση του Κ. Σημίτη. Με τη ΝΔ συντάχθηκε και ο ΛΑΟΣ.

«Η κατάθεση του κ. Μαντέλη και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που τη συνοδεύουν, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την Επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση Siemens», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Τζαβάρας.

«Ενόψει των δεδομένων αυτών, θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να κληθεί αμέσως και να καταθέσει, ως μάρτυρας, στην Επιτροπή, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης», προσθέτει, λέγοντας πως «μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και ο ίδιος, ως υπεύθυνος πολιτικός, πρέπει να επιθυμεί να συμβάλει με τη μαρτυρία του στην πλήρη διαλεύκανση της αλήθειας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής παρέπεμψε στις εξεταστικές επιτροπές, για κλήση μαρτύρων. Σε κανέναν δεν διαφεύγει ότι η ΝΔ λίγο αργά ενδιαφέρθηκε για τη διαφάνεια, όταν εκείνη ήταν που συντόνισε και κάλυψε το Βατοπέδι,αποχωρώντας ως κυβερνητική πλειοψηφία, τρεις φορές από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η ΝΔ προσπαθώντας να δείξει ενδιαφέρον για τη διαφάνεια διέγραψε τον κ. Αρ. Παυλίδη επτά μήνες μετά τις εκλογές, αφού πρώτα φρόντισε, κλείνοντας τη Βουλή, να παραγράψει όλα τα σκάνδαλα των υπουργών της.

«Τις υποδείξεις και τα διδάγματα “περί διαφάνειας” ας τα απευθύνει ο κ. Πεταλωτής στους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, κυρίους Τσουκάτο και Μαντέλη. Και ας μας απαντήσει, επιτέλους, πως εξηγείται το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ήταν τόσο κοντά στις ηγεσίες του Κινήματος, πήραν χρήματα -κατά δική τους ομολογία- από τα “μαύρα” ταμεία της SIEMENS», ανταπαντά η ΝΔ.

Στο μεταξύ, εξηγήσεις τόσο από τον Κ. Σημίτη όσο και από τον Κ. Καραμανλή κρίνει πως είναι απαραίτητο να δοθούν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι πρώην πρωθυπουργοί, καθώς όπως είπε, «πρωταγωνιστές στις μίζες ήταν πολύ στενοί τους συνεργάτες». «Τσουκάτος, Μαντέλης, Αγγέλου Ρουσόπουλος, όσοι είναι στο “κάδρο” της διαφθοράς ήταν κοντά σε πρωθυπουργούς. Τώρα, πώς αυτοί οι Πρωθυπουργοί δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν, μου κάνει εντύπωση. Τώρα δε τελευταίως, είναι άναυδοι και αυτοί οι ίδιοι», σημείωσε με νόημα. Επιπλέον, πρότεινε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση τόσο σε ό,τι αφορά τη διαφθορά όσο και το πώς εκτοξεύτηκε το χρέος της χώρας στα ύψη.

Στη δήλωση Σημίτη για τις αποκαλύψεις Μαντέλη αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το Βήμα της Βουλής, λέγοντας: «Βγήκε χθες ο κ. Σημίτης έπεσε και αυτός από τα σύννεφα, έπεσε από τα σύννεφα ο άνθρωπος δεν ήξερε, που να ξέρει τι έγινε 8 χρόνια κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας. Που να φανταστεί ότι οι διπλανοί του, οι συνεργάτες του οι κοντινοί, παίρνανε χορηγίες για τις εκλογές. Δεν ήξερε ο άνθρωπος, είναι οργισμένος τώρα…».

«Όταν οι προτάσεις κλήτευσης δεν γίνονται στην επιτροπή, αλλά στα μέσα ενημέρωσης, δημιουργούνται ερωτηματικά. Το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί όταν έρθει συγκεκριμένη πρόταση στην επιτροπή, με βάση την πάγια θέση του, ότι δηλαδή δεν έχει αντίρρηση να κληθεί οποιοσδήποτε κριθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Διαβάστε σχετικά:
Τ. Μαντέλης: «Είμαι εδώ. Δεν σκοπεύω να φύγω»
Μαντέλης: Ήρθε, ομολόγησε χρηματισμό και απήλθε
Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην ομολογία Μαντέλη
Μαντέλης: Πήρα κι εγώ, αλλά πήρα… λίγα