Στις δέκα έφτασαν, οι αυτοκτονίες εργαζομένων στο εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα, που κατασκευάζει τα iPhone και iPad, καθώς και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα των εταιρειών Nokia και Dell computers, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας εκεί. Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν νέα άλματα θανάτου στο κενό, προτού εξεταστούν οι συνθήκες που οδηγούν στην αυτοκτονία τους εργαζόμενους του εργοστασίου, οι ιθύνοντες της εταιρίας αποφάσισαν να ζητάνε από τους υπαλλήλους της να δεσμεύονται γραπτώς ότι δεν θα αυτοκτονήσουν.

Ads

Χθες, ένας νέος υπάλληλος, ο 19χρονος Li Hai, ο οποίος δούλευε στη Foxconn μόλις 42 ημέρες, πήδηξε από την κορυφή του 6όροφου κτιρίου της εταιρείας στην πόλη Σενζέν της Νότιας Κίνας, βρίσκοντας τραγικό θάνατό. Εκτός από τις δέκα αυτοκτονίες έχουν γίνει και άλλες δύο απόπειρες. Όλοι οι θάνατοι ήταν νεαρών ανθρώπων, ηλικίας μεταξύ 18 και 25 χρονών.

Πολλές είναι οι έρευνες που ξεκίνησαν, γύρω από το ψυχισμό των εργαζομένων στην Κίνα, για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσιά καθώς και για το κοινωνικό κόστος της οικονομικής ανάπτυξης, λόγω των τελευταίων δραματικών γεγονότων. Η εταιρία Foxconn, μάλιστα τοποθέτησε δίχτυα ασφαλείας γύρω από κτίρια της για την αποτροπή νέων αλμάτων στο κενό.

Η εταιρία Hon Hai Precision Industry, που είναι γνωστή με την εμπορική της ονομασία Foxconn, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικού εξοπλισμού στον κόσμο. Έξι χιλιάδες χοίροι σφάζονται ημερησίως για να τραφούν οι 400.000 εργαζομένοι της επιχείρησης, σε αυτό το γιγαντιαίο βιομηχανικό συγκρότημα που καλύπτει έκταση μεγαλύτερη από 1.2 τετραγωνικά μίλια.

Ads

Τα κινεζικά ΜΜΕ αποδίδουν τις αυτοκτονίες στο γεγονός πως οι εργαζόμενοι νιώθουν πως είναι μηχανές δουλεύοντας έως και 12 ώρες για έξι ημέρες την εβδομάδα. Επίσης επικεντρώνονται στο στοιχείο πως πολλοί από τους εργάτες είναι μετανάστες που έχουν απομονωθεί από τις κοινότητές τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν τα εξοντωτικά ωράρια.

Η επιχείρηση, που απασχολεί περισσότερους από 800.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, προς αποφυγή νέων αυτοκτονιών παίζει κατευναστική μουσική κατά μήκος των γραμμών παραγωγής. Περισσότεροι από 2.000 τραγουδιστές, χορευτές και γυμναστές καθώς και ομάδες ψυχιάτρων και βουδιστών μοναχών έχουν στρατολογηθεί για να βοηθήσουν τους εργαζομένους να ελέγξουν την πίεση και το στρες που δέχονται.

Πηγή: Independent