Με την πολεμική απειλή να πλανάται πάνω από την κορεατική χερσόνησο, η ένταση φαίνεται να κλιμακώνεται μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, με την πρώτη να προειδοποιεί ότι θα διακόψει την οδική σύνδεση μέσω των αυστηρά φρουρούμενων συνόρων της με τη Νότια Κορέα, εάν η Σεούλ αρχίσει εκπομπές προπαγάνδας, από τα μεγάφωνα που άρχισε να εγκαθιστά από χθες στα σύνορα τους. Ρόλο διαιτητή αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών των οποίων Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε σήμερα από τη Σεούλ τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές.

Ads

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να αρχίσει την μετάδοση μηνυμάτων μέσω μεγαφώνων που θα απευθύνονται στους πολίτες της Βόρειας Κορέας, πρακτική που είχε διακοπεί πριν έξι χρόνια. Η κίνηση εντάσσεται στα αντίποινα εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, την οποία η Σεούλ κατηγορεί ότι τορπίλισε μια κορβέτα του πολεμικού της ναυτικού τον Μάρτιο–όταν είχαν βρει το θάνατο 46 ναυτικοί. Η διακοπή της οδικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, θα σήμαινε τον τερματισμό της μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και της λειτουργίας ενός κοινού βιομηχανικού πάρκου.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νότια Κορέα κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να πεισθεί η Πιονγιάνγκ να αλλάξει στάση.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι απαιτείται μια δυναμική, αλλά μετρημένη απάντηση στις προκλήσεις της Πιονγιάνγκ, επισημαίνοντας όμως τη μακροπρόθεσμη πρόκληση που αποτελεί η αλλαγή πορείας της Βόρειας Κορέας.

Ads

Φτάνοντας σήμερα στη Σεούλ από το Πεκίνο, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε πως «η Ουάσινγκτον εξετάζει και άλλες εναλλακτικές λύσεις για να αναλάβει η Βόρεια Κορέα και οι ηγέτες της τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα στείλει στη Νότια Κορέα μια ομάδα Ρώσων εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας σχετικά με το ναυάγιο της νοτιοκορεάτικης κορβέτας «Cheonan».

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, «ο Ρώσος πρόεδρος, με συμβουλή των ηγετών της Δημοκρατίας της Κορέας, έλαβε την απόφαση να στείλει στη χώρα αυτή μια ομάδα ρώσων επιστημόνων υψηλής ειδίκευσης για να επιθεωρήσουν λεπτομερώς τα αποτελέσματα της έρευνας και τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν».

«Ο κ. Μεντβέντεφ θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να καθοριστεί η ακριβής αιτία για την απώλεια του πλοίου και να αποκαλυφθεί με ακρίβεια το ποιος φέρει προσωπική ευθύνη για τα γεγονότα» πρόσθεσε το Κρεμλίνο.