Ο μαζικός εμβολιασμός απέχει πολύ και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίας και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή. Υπογράμμισε πως χρειάζεται αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας έχει κριτήρια πολιτικά επιχειρηματικά και όχι επιστημονικά.

Ads

Όπως είπε, κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες του λαού και για αυτό δεν θωράκισε το σύστημα Υγείας με προσλήψεις, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε ότι κριτήριο δεν είναι η προστασία των εργαζομένων και των μαθητών και για αυτό δεν γίνονται έλεγχοι και δεν λαμβάνονται μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα ΜΜΜ, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά επί ένα χρόνο.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει τις ανατροπές του αιώνα για τα εργατικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Για τους αυτοαπασχολούμενους έκανε λόγο για ημίμετρα από την κυβέρνηση, για την οποία σχολίασε πως «έχει μπερδέψει τα δισ. ευρώ και τα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους με τα μικροποσά στους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που είναι στα όρια της καταστροφής». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για να ληφθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους με μηνιαίο επίδομα και γενναία διαγραφή χρεών και οφειλών.

Για τον εμβολιασμό υπογράμμισε τη θέση του ΚΚΕ ότι η χώρα πρέπει να προμηθευτεί όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που έχουν πιστοποίηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που μπορούν να βοηθήσουν για τον έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ads

Ολόκληρη η ομιλία:

Την ίδια συζήτηση, με το ίδιο ακριβώς θέμα τη διαχείριση της πανδημίας κάναμε και πριν από δύο μήνες.

Τι το καινούργιο μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση για να στηρίξει τις πολιτικές επιλογές της, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν τραγικές συνέπειες για το λαό μας;

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού απέχει πολύ ακόμα από το να είναι μαζικός και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίες και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής σας.

Δύο μήνες μετά, η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται, ενώ ήδη έχετε αρχίσει να μιλάτε για τρίτο κύμα, χωρίς καλά – καλά να έχει περάσει το δεύτερο…

“Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”… Αυτό είναι το μόνιμο κυβερνητικό επιχείρημα στην κριτική που σας κάνουμε, για την άρνησή σας να προχωρήσετε στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, σε μαζικά τεστ του πληθυσμού και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές.

Αυτά μπορείτε να τα λέτε σε άλλους εδώ μέσα, που ούτε στα λόγια, αμφισβητούν το σύστημά σας, το οποίο «πάνω από τα κέρδη», βάζει πάλι τα κέρδη, που εξωραΐζει την ΕΕ και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της. Μην τα λέτε, λοιπόν, αυτά σε εμάς. Γιατί οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, δεν στριμώχνονται στα στενά όρια και τις αντοχές αυτής της οικονομίας, της καπιταλιστικής, έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, έχουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών.

Γι’ αυτό και δεν ψάχνουμε να βρούμε σε ποιο σημείο του καπιταλιστικού κόσμου υπάρχουν οι λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Που δεν έχει φρακάρει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα υγείας;

Που οι γιατροί δεν εξαναγκάζονται να κάνουν επιλογές ασθενών για τις ΜΕΘ;

Γιατί, παντού, από τη Βρετανία με ένα σύστημα Υγείας που θεωρούνταν «πρότυπο» και επιδεικνυόταν με «καμάρι» από το βρετανικό κράτος, μέχρι τη Σουηδία του πολυδιαφημιζόμενου σκανδιναβικού μοντέλου, η κατάσταση είναι τραγική!

Παντού, από τη Γερμανία μέχρι την Ισπανία -και την Πορτογαλία της δήθεν “προοδευτικής διακυβέρνησης”, που τελευταία ξανασερβίρεται και στην Ελλάδα ως ξινισμένο φαγητό- σε όλες τις χώρες οι λαοί βιώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα υγείας, που στη χώρα μας όλοι σας, χωρίς εξαιρέσεις ακολουθήσατε.

Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαχειρίζονται την πανδημία με πυξίδα όχι τις ανάγκες των λαών τους, που δοκιμάζονται σκληρά, αλλά κυρίως τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων τους.

Το ίδιο ισχύει και με τη δική σας κυβέρνηση σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Κριτήριό σας, στη διαχείριση της πανδημίας, δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες του λαού.

Γι’ αυτό δεν προχωρήσατε σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, με νέες ΜΕΘ, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, που οι ίδιοι οι υγειονομικοί σας λένε από την αρχή αυτής της περιπέτειας.

Αντίθετα, παρουσιάζετε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ελλείψεις, ούτε το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνολικές ανάγκες στην υγεία.

Και όταν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, όταν στριμώχνεστε, ρίχνετε αλλού την ευθύνη.

Αυτό ακριβώς κάνατε για να δικαιολογήσετε για παράδειγμα των αριθμό των ασθενών με κορονοϊό που καταλήγουν εκτός ΜΕΘ. Στοχοποιήσατε τους γιατρούς, που μήνες τώρα δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες, τις οποίες εσείς και όλοι οι προηγούμενοι με την εγκληματική πολιτική σας δημιουργήσατε.

Κριτήριο σας δεν είναι η προστασία των εργαζομένων, γιατί αλλιώς θα είχατε τουλάχιστον προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς, θα είχατε επιβάλλει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε αυτούς τους χώρους, που αποδεδειγμένα έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης.

Για να μην πούμε για τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό που δεν κάνετε, μέτρο που από την πρώτη στιγμή έπρεπε να εφαρμόσετε.

Κριτήριό σας δεν είναι οι ανάγκες των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. Ανοίξατε τα δημοτικά και νηπιαγωγεία με τους ίδιους όρους που τα κλείσατε. Εκτός αν μας πείτε πως η μοναδική επιστημονική οδηγία ήταν τα ανοιχτά παράθυρα το καταχείμωνο!

Την ίδια στιγμή, τα Πανεπιστήμια παραμένουν πάνω από ένα χρόνο κλειστά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, μήνες.

Η θέση των φοιτητών είναι στις σχολές, στα μαθήματά τους, των μαθητών στα σχολεία τους με όλα τα μέτρα προστασίας.

Έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι για τις συνέπειες, όχι μόνο τις μορφωτικές, στα νέα παιδιά.

Όλη σας η πρεμούρα ήταν να φέρετε καινούργιο εξεταστικό σύστημα για τα πανεπιστήμια και να εγκαταστήσετε αστυνομικές δυνάμεις καταστολής μέσα σ’ αυτά. Στα κλειστά πανεπιστήμια! Αλλά αυτοί είστε!

Τα κριτήριά σας για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι επιστημονικά! Είναι πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά!

Και δεν περιμέναμε, την ομολογία της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης, ότι η κυβέρνηση αγνόησε υποδείξεις λοιμωξιολόγων για επιβολή καραντίνας πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, για να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα…

Και μάλιστα, όταν λίγες μέρες μετά, απαγορεύσατε τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, παρόλο που γνωρίζατε πως θα γίνουν με όλα τα υγειονομικά μέτρα και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών!!!

Κριτήριό σας δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Απόδειξη ότι, μέσα στην πανδημία, ετοιμάζεστε να προχωρήσετε στις “ανατροπές του αιώνα” σε ό,τι αφορά τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ούτε φυσικά κριτήριό σας είναι οι ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λέτε μάλιστα ότι είστε και στο πλευρό τους!!!

Μάλλον έχετε μπερδέψει τα δισεκατομμύρια και τα άλλα “δωράκια”, που μοιράζετε στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα μικροποσά που με το στανιό δίνετε στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, που βρίσκονται σήμερα στα όρια της καταστροφής.

Διαφημίζετε το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, ως το βασικό όπλο για τη στήριξη των επαγγελματιών.

Ξέρετε, όμως, ότι οι περισσότεροι δεν εντάχθηκαν στις 3 πρώτες φάσεις του μέτρου, ενώ και τώρα, στην 4η και 5η φάση, που δεήσατε να διευρύνετε τα κριτήρια, τα ποσά που δίνονται, δεν αρκούν στοιχειωδώς για να καλύψουν τις υποχρεώσεις μιας μικρής επιχείρησης, πόσο μάλλον για να ζήσουν και τις οικογένειές τους!

Μάλιστα, αποκλείσατε τους επαγγελματίες από το επίδομα ειδικού σκοπού που τους είχατε χορηγήσει την άνοιξη.

Μήπως δεν έχετε συναίσθηση του όγκου των προβλημάτων, ειδικά εκεί που τα περιοριστικά μέτρα έχουν γενικευμένο χαρακτήρα;

Γιατί λέτε να ξεσηκώθηκαν οι επαγγελματίες στη Δυτική Αττική, στην Κοζάνη, αλλού;

Γιατί διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες στο εμπόριο, στην εστίαση;

Πείτε καθαρά, τι θα γίνει με τα χρέη των επαγγελματιών!

Στα χρέη της προηγούμενης κρίσης, αποτέλεσμα και της δικής σας φοροληστρικής πολιτικής, νέα χρέη προστίθενται, αφού οι αναστολές που ψηφίσατε έχουν ημερομηνία λήξης.

Τι θα κάνετε; Τι λέει το κυβερνητικό σας έργο; Ρητορικό το ερώτημα…

Εν μέσω πανδημίας σπεύσατε να νομοθετήσετε νέο πτωχευτικό κώδικα, προετοιμάζοντας μαζικά κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, δεσμεύοντας ακόμα και μέρος του εισοδήματος, για να μη χάσουν κάνα ευρώ οι τράπεζες. Λέτε για δεύτερη ευκαιρία, στην πράξη όμως τους καταδικάζετε σε αιώνια ομηρία.

Τι μένει τελικά από την πολιτική σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Μένουν τα σκοτσέζικα ντους των συνεχόμενων περιοριστικών μέτρων, τα “άνοιξε – κλείσε”, με click away και click in shop.

Ημίμετρα δηλαδή, στα οποία καταφεύγετε, δέσμιοι της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζετε για την ίδια τη διαχείριση της πανδημίας.

Η κανονικότητα που υπόσχεστε στους αυτοαπασχολούμενους είναι κενό γράμμα. Όχι μόνο γιατί η πανδημία έχει ακόμα δρόμο, αλλά και γιατί οι αβεβαιότητες και η κρίση στην καπιταλιστική οικονομία της χώρας και διεθνώς, δε θα ξεπεραστούν αναίμακτα.

Θα αποδειχθεί κακοτράχαλος ο δρόμος για τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και τα ευχολόγιά σας και οι δηλώσεις συμπάθειας και πάλι απατηλές.

Γι΄ αυτό και απαιτούμε εδώ και τώρα να πάρετε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα για εκείνες τις κατηγορίες που έχουν πραγματικά ανάγκη, όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ:

  • Να αποδοθεί εδώ και τώρα μηνιαίο επίδομα ικανό να επιβιώσουν.
  • Να νομοθετηθεί εδώ και τώρα γενναία διαγραφή χρεών, τόκων, προσαυξήσεων αλλά και του 30% του χρέους σε εφορία και τράπεζες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καταθέσει αυτές τις μέρες αντίστοιχη πρόταση νόμου.

Κριτήριό σας δεν είναι οι ανάγκες του λαού ακόμη και στο θέμα του εμβολιασμού, γι’ αυτό και το πρόγραμμα προχωρά με αργούς ρυθμούς, με ανεπαρκή εμβολιαστικά κέντρα και περιορισμένο αριθμό εμβολίων, γιατί αυτό επιβάλλουν οι συμβάσεις της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι αποφάσεις που παίρνονται από τις κυβερνήσεις και στο πλαίσιο της ΕΕ, παίρνονται με κριτήρια πολιτικά και επιχειρηματικά και όχι με κριτήρια επιστημονικά, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

– Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα για να υπάρχει προμήθεια όλων των διαθέσιμων εμβολίων που είναι αποτελεσματικά κι ασφαλή;

– Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι τα κράτη – μέλη δεσμεύονται ότι δεν θα έχουν το δικό τους σχέδιο για προμήθεια εμβολίων; Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν φωνές ότι ισχυρά κράτη της ΕΕ, όπως είναι η Γερμανία, έχουν ήδη προχωρήσει σε δικές τους διμερείς συμφωνίες.

-Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός, ότι η Κομισιόν αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις διάφορες εταιρείες;

Κάτι το οποίο ζήτησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και ποια, παρακαλώ, ήταν η απάντηση που έλαβε από την Κομισιόν; Ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η «εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες»!!! Ότι η αγορά φαρμάκων κι εμβολίων «είναι μία ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά» και ότι συνεπώς πρέπει να προστατευθούν «ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες»!!! Ακούστε να φρίξετε… Και να μάθει ο ελληνικός λαός τι γίνεται πίσω από τις πλάτες του…

Είναι ενδεικτική η προσχηματική διαδικασία-παρωδία, στην περίπτωση της σύμβασης με μια μόνο εταιρεία που, όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, «δίνεται» για «διάβασμα από τους ευρωβουλευτές σε απομονωμένο δωμάτιο για κάποιες ώρες» και μάλιστα ούτε καν όλη η σύμβαση, αλλά κατ΄ επιλογή της εταιρείας κάποια αποσπάσματά της…

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Πάνω από όλα, η προστασία του ανταγωνισμού, των απορρήτων, των συμφερόντων των εταιριών, γεγονός που υπονομεύει και την ίδια τη διαδικασία του αναγκαίου εμβολιασμού.

Και γιατί την υπονομεύει;

Γιατί πολύ απλά η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, δε συμβάλλει να αντιμετωπίζεται η επιφύλαξη ή και ο φόβος που υπάρχει. Αντίθετα, τροφοδοτεί όλες τις αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις γύρω από τα εμβόλια.

Τροφοδοτεί ακόμα κι αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για τα εμβόλια και τα φάρμακα, που -ανεξαρτήτως προθέσεων, ακόμα και της άγνοιας- δεν είναι απαλλαγμένες από την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων φαρμακοβιομηχανιών και των “δορυφόρων τους”, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

Απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα, που είναι ζητήματα για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση:

Για ποιο λόγο δεν επιδιώκει να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα εμβόλια που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά -ανεξάρτητα της χώρας παραγωγής τους- προκειμένου να επιτευχθεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού; Όπως επίσης, πρέπει να πάρουν θέση κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο και χρόνια τώρα κοροϊδεύουν το λαό ότι δήθεν έξω από την ΕΕ, η χώρα και ο λαός μας θα είναι τάχα απομονωμένος!!!

Και αποδεικνύεται ότι απομονωμένοι είμαστε μέσα στην ίδια την ΕΕ.

Είμαστε απομονωμένοι, γιατί ο ελληνικός λαός, οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου συνολικά, αποξενώνονται, πάνω απ’ όλα, απ’ τα ίδια τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Γιατί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, όπως προηγουμένως η ταχύτητα της επιστημονικής έρευνας και της έγκρισής τους, καθορίζονται με κριτήριο τα κέρδη, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, την πατέντα, τα εμπορικά απόρρητα και τα παζάρια με τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι με κριτήριο την ανάγκη προστασίας της ζωής και της υγείας των λαών.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη όλα τα εμβόλια, που πιστοποιούνται ως ασφαλή και αποτελεσματικά, να αξιοποιηθούν για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Το φάρμακο, το εμβόλιο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό πραγματικό ιδιοκτήτη όλων όσων παράγει, απαλλαγμένο από το καπιταλιστικό κέρδος και το κυνήγι των επικίνδυνων ανταγωνισμών.

Αυτό, βέβαια, καθόλου δε σημαίνει ότι αρκούν μόνο τα εμβόλια, για να υποκαταστήσουν τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας. Ακόμα και για να υλοποιήσεις ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, όπως είναι αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα να διαθέτεις Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με υποδομές και όλο το αναγκαίο προσωπικό.

Δυστυχώς, όμως, όλοι όσοι κυβερνήσατε αυτό τον τόπο, απαξιώσατε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί αποτελούσε κόστος, όπως το θεωρείτε, και το οποίο βέβαια φορτώσατε στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.

Κι όμως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά και να σώσει πραγματικά ανθρώπινες ζωές, κυρίως βέβαια -αλλά όχι μόνο- την περίοδο της πανδημίας.

Ωστόσο, η κυβέρνησή σας φρόντισε, στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία το 2021 να περικόψει από την ήδη υποχρηματοδοτούμενη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επιπλέον 96 εκατ. Ευρώ, σε σχέση με το 2020.

Και το ερώτημα είναι: Πώς θα ανταπεξέλθει στο τεράστιο έργο του εμβολιασμού; Με ποιο προσωπικό και με ποιες υποδομές θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού;

Με την υπάρχουσα κατάσταση και τις «εμβολιαστικές ασκήσεις» που έχουν αποσταλεί σε Κέντρα Υγείας, έχουν ήδη προκύψει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία καταγγέλλουν οι υγειονομικοί. Όπως:

Ένας μόνο γιατρός να είναι υπεύθυνος για πολλούς ταυτόχρονα εμβολιασμούς.

Ακατάλληλοι χώροι εμβολιασμών.

Ακατάλληλοι χώροι αναμονής όσων εμβολιάζονται.

Μέχρι στιγμής, τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται με μπαλώματα, δηλαδή με ανακύκλωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μετακινήσεις από τα αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Και μιλάμε για ένα πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, η έλλειψη όμως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έγινε ακόμα πιο ορατή αυτούς τους μήνες της πανδημίας, όπου το σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου.

Έτσι, πάρα πολλοί ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία, νοσήματα του αναπνευστικού, καρκίνο κ.ο.κ., οι οποίοι είναι υψηλού κινδύνου και έχουν χειρότερη πρόγνωση, έχουν καθυστερήσει ή ακόμη και διακόψει την παρακολούθησή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να απορρυθμίζονται και τελικά να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αν προσβληθούν από κορονοϊό, με συνέπεια να χρειάζονται νοσηλεία, διασωλήνωση κλπ.

Ένα καλά οργανωμένο και στελεχωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορούσε και θα έπρεπε να καλύπτει αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι παραμένουν αβοήθητοι, εκτός αν έχουν χρήματα για να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Δυστυχώς, τέτοια παραδείγματα έχουμε πάρα πολλά, ήδη από το 1ο κύμα της πανδημίας.

Για να μη μιλήσουμε για τις υπηρεσίες που θα μπορούσε να προσφέρει, ένα καλά οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ίδια την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να μη στενάζουν τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία.

Στη δική μας πρόταση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατέχει ξεχωριστή θέση, γιατί εμείς ιεραρχούμε τις ανάγκες του λαού μας και στον τομέα της υγείας.

Κυρίες και κύριοι,

Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, αυτός ο ιός θα γιατρευτεί, αυτό που δεν γιατρεύεται είναι το σάπιο σύστημα το οποίο υπηρετείτε. Γι’ αυτό χρειάζεται λέμε εμείς αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας.