Αισιόδοξος για το ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση που ταλανίζει την οικονομία της, εμφανίστηκε σήμερα από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση με όχημα την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και την αλληλεγγύη την οποία εκφράζουν οι ευρωπαίοι εταίροι». Από το ίδιο βήμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, επανέλαβαν την ανάγκη μιας «έξυπνης» δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτως ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Ads

Κάνοντας λόγο για ακόμη μία φορά για «δίχτυ προστασίας», ο κ. Rompuy υποστήριξε ότι η ΕΕ έπραξε το καθήκον της καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσής της κρίσης είναι σοβαρός και συνιστά μια σημαντική απειλή για το ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, «η ΕΕ αγόρασε χρόνο με αυτές τις αποφάσεις για περισυλλογή και δράση και τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο».

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές έως ότου αρθούν οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει την υπόσχεση βοηθείας προς την ελληνική κυβέρνηση και επιλυθεί η ιστορία της αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας, εξέφρασε ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο ίδιος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα La Tribue , η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο, τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει «αποφασιστικότητα» στην εφαρμογή του σχεδίου που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να διευκρινίσει τη θέση της και να πείσει τις αγορές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Ads

Ο Μπλανσάρ αν και τονίζει ότι για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας είναι μονόδρομος, συντάσσεται με την άποψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ότι οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να εστιάζονται πολύ γρήγορα στο περιορισμό του ελλείμματος των προϋπολογισμών, καθώς αυτό θα σταθεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη τους.

Κατά την ομιλία του στο φόρουμ, ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι «έπειτα από έναν χρόνο βαθιάς ύφεσης, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη». Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, οι προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημοσιονομική προσαρμογή, στη δέσμευση αυστηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν τα επόμενα πέντε χρόνια στην ΕΕ πραγματοποιηθούν θαρραλέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα φτάσει το 2% την επόμενη δεκαετία, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 3%. «Σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει μόλις σε 0,5% την επόμενη δεκαετία», κατέληξε ο κ. Ρεν.