Στην Τουρκία, δύο θέματα κυριάρχησαν στο δημόσιο λόγο πριν από την περασμένη Τετάρτη: Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κατά του διορισμού του πρύτανη από τον Ερντογάν και ενός νέου νομοθετικού διατάγματος που επιτρέπει στη Διεύθυνση Ασφάλειας και στις Υπηρεσίες Πληροφοριών τη χρήση στρατιωτικών όπλων.

Ads

Η επίθεση την Τετάρτη των υποστηρικτών του Προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο, προς αποτροπή της έγκρισης, από το Κογκρέσο, της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν άλλαξε εντελώς την ατζέντα στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν, πιστός σύμμαχος, αλλά και «στενός φίλος» του Τραμπ, όπως ο ίδιος αυτολεξεί λέει, στεναχωρέθηκε από την αποδοχή της ήττας και της αποχώρησης του Αμερικάνου Προέδρου.

Η τουρκική αντιπολίτευση, από την πλευρά της, χαίρεται που βλέπει τον Ερντογάν να χάνει μία σημαντική υποστήριξη.

Ads

«Κάλεσμα σε διαδήλωση εναντίον αυτών που κέρδισαν τις εκλογές», «Απόπειρα Πραξικοπήματος», «Άρνηση των εκλογικών αποτελεσμάτων», και, τέλος, «ουδόλως πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία»: είναι φράσεις που λέγονται ιδιαιτέρως συχνά στους τουρκικούς πολιτικούς κύκλους εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Οι χρήστες του διαδικτύου και οι σατιρικές στήλες δεν άργησαν, από την Πέμπτη, να κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ  του Τραμπ και του Ερντογάν. Επεξεργασμένες φωτογραφίες έδειχναν ένα άτομο μισό Τραμπ και μισό Ερντογάν.

«Υπήρχαν πολλοί περισσότεροι αστυνομικοί στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από ό, τι στο Καπιτώλιο», παρατήρησε ένας αρθρογράφος. «Υπό το φως των μεγάλων σε όγκο διαδηλώσεων στο Καπιτώλιο, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την πρόσβαση στο Πάρκο Γκεζί», είχε ως επικεφαλίδα ο πολιτικο-σατιρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «Zaytung». Η γέφυρα του Μπρούκλιν ονομάστηκε «Γέφυρα των Μαρτύρων της 6ης Ιανουαρίου», προς παραπομπή στη «Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου» της Κωνσταντινούπολης στο Βόσπορο, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Η Χιλάλ Καπλάν (Hilal Kaplan), πρώην λογογράφος του Ερντογάν και αρθρογράφος φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση, διαμαρτύρεται κατά των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης: «Το γεγονός ότι το Facebook, το Twitter και το İnstagram λογοκρίνουν τον Πρόεδρο Τραμπ δεν είναι καθόλου αποδεκτό. Όταν έρθει η ώρα, αυτές οι πλατφόρμες θα κάνουν το ίδιο στην Τουρκία». «Ο φόβος είναι εύλογος και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τους λόγους» σχολιάζει ένας αντίπαλος.

Το σατιρικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Leman» στο εξώφυλλο του τελευταίου του τεύχους δείχνει τον Ερντογάν να δίνει συμβουλές και μετεκλογικές τακτικές στον Τραμπ: «Πρέπει να κάνεις μια ομιλία στο μπαλκόνι και να πεις, “Αυτό ήταν, τελείωσε, το άλογο είναι ήδη στο Τέξας… “. Θα προσθέσεις ότι έχουν συμβεί πράγματα… Βλέπεις… Εξάλλου, σε σας η ψηφοφορία είναι ηλεκτρονική… Θα πεις ότι υπήρξαν τεχνικά προβλήματα… Και θα εκδώσεις ένα Προεδρικό Διάταγμα για επανάληψη των εκλογών… Σύμφωνοι;… Και δεν θα ξεχάσεις να ευχαριστήσεις τους υπερατλαντικούς συμμάχους σου». Συμβουλές και τακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην Τουρκία.

Ακόμη πιο αστείο, αρκετοί εκπρόσωποι Τύπου της κυβέρνησης εξέδωσαν την ίδια Τετάρτη ανακοινώσεις ως προς τα γεγονότα στο Καπιτώλιο. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον με ιδιαίτερη ανησυχία», ανέφεραν. «Καλούμε όλα τα κόμματα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και κοινή λογική», πρόσθεσαν. Επιπλέον, «Οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Ουάσινγκτον καλούνται να μείνουν μακριά από τις διαδηλώσεις, τα πλήθη και τις συγκεντρώσεις». Ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός «CNBC» αντέδρασε σε αυτά τα δελτία: «Η Τουρκία καθοδηγείται από έναν δικτάτορα που φυλακίζει τους αντιπάλους και τους δημοσιογράφους του. Είναι επαίσχυντο, ούτως ή άλλως, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να λαμβάνουν αυτά τα επίσημα μηνύματα».

Το Παλάτι του Προέδρου Ερντογάν αρχίζει να μελετά ενδελεχώς τις πιθανές λύσεις για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον υπό την Προεδρία του Μπάιντεν.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.