Κυνήγι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους 11.000 μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών, με εφόδους και επιπλήξεις σε ΔΟΥ όπου οι εφοριακοί λαμβάνουν ρητές εντολές για εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ φέρονται να βρίσκονται και υπουργοί της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για επίδειξη πλουτισμού η προέλευση του οποίου ερευνάται.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες λίστες με ονόματα «επώνυμων» φοροφυγάδων, όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με γιατρούς του Κολωνακίου. Αυτή τη φορά, η «διαπόμπευση» θα αφορά μεγαλοδικηγόροι, ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων, ξενοδόχοι, καλλιτέχνες, σχεδιαστές κ.ά.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ασκεί πιέσεις στους υπαλλήλους των εφοριών προκειμένου να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Για το λόγο αυτό, χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Γεωργακόπουλος έκανε έφοδο στην Α’ ΔΟΥ του Βόλου και στη συνέχεια στη Β’ ΔΟΥ στον δήμο της Νέας Ιωνίας, όπου επισήμανε ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα που εμφανίζουν στην απόδοσή τους. Σε σύσκεψη που είχε αργότερα με τους διευθυντές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και των ΔΟΥ της Λάρισας έδωσε αυστηρές οδηγίες-κατευθύνσεις για την ενίσχυση της αποδοτικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού, με σαφείς στόχους την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των κρατικών εσόδων.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι η παραοικονομία στη χώρα μας φτάνει τα 100 δισ. ευρώ, ενώ η φοροδιαφυγή στο 40% των εσόδων του προϋπολογισμού και κάλεσε τους διευθυντές και τα στελέχη των ΔΟΥ να εντείνουν τις προσπάθειες και τους ρυθμούς είσπραξης των εσόδων του κράτους.
Αναφορικά με την υπόθεση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Τόλη Βοσκόπουλου, που είχε ως συνέπεια την παραίτηση της συζύγου του υφυπουργού Τουρισμού Άντζελας Γκερέκου, ο λαϊκός τραγουδιστής έστειλε επιστολή στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ότι διευκρινίζει ότι 8 χρόνια έχουν περάσει από τότε που του καταλογίστηκαν τα 5,5 εκατ. ευρώ χρέος στην Εφορία, κι όχι 17 όπως του καταλογίζεται. Για την είσπραξη των εισοδημάτων των ετών 1992-1997, ο κος Βοσκόπουλος καθιστά υπεύθυνη την πρώην σύζυγό του Σταυρούλα (Τζούλια) Παπαδημητρίου.
Οι γαλάζιοι υπουργοί στο στόχαστρο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας, οι υπουργοί της κυβέρνηση, ύστερα από εντολή του Μεγάρου Μαξίμου ψάχνουν στα αρχεία τους κρούσματα σπατάλης από τους γαλάζιους προκατόχους τους, ορισμένα από τα οποία ήδη βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις στελεχών που είναι ακόμη και στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά.
Αυτό φαίνεται να ήταν και η αφορμή της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά και του βουλευτή και πρώην υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου, ύστερα από αίτημα του τελευταίου, αφού έχει βρεθεί στο επίκεντρο σειράς καταγγελιών: για πανάκριβες κουρτίνες που αγόραζε στα υπουργεία και έραβε σε καταστήματα που ειδικεύονται και στο ράψιμο πουκαμίσων μέχρι το διαμέρισμα που διαθέτει με τζακούζι στο roofgarden (Κολωνάκι). Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρώην υπουργός πιστεύει ότι τον χτυπούν για να τον εξοντώσουν πολιτικά αλλά αυτό δεν φάνηκε να πείθει τον πρόεδρο της Ν.Δ. να τον καλύψει πολιτικά.
Η Τράπεζα της Ελλάδας αναμεμιγμένη στην κερδοσκοπία;
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε χθες, Τετάρτη στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου, την οποία υπογράφουν ακόμα εννέα βουλευτές, όπου υποστηρίζουν μεταξύ των άλλων ότι οι αλλαγές του Κανονισμού στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), αμέσως μετά τις εκλογές, λειτούργησαν υπέρ των κεφαλαίων που «σόρταραν» τους ελληνικούς τίτλους.
Η επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων: «(…) είναι όμως περίεργο και δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών, στις 05.10.2009, η Τράπεζα της Ελλάδος άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών που εγίνοντο επί ελληνικών ομολόγων. Για το θέμα αυτό υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όπως και ερωτήσεις βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Από τα επίσημα έγγραφα της ΤτΕ (Α.Π. 65/7-5-10, Α.Π. 86/3-5-10 και Α.Π. 107/6-5-10), με τα οποία δίνει απαντήσεις σε δημοσιεύματα και στην ελληνική Βουλή, προκύπτουν περαιτέρω ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις». Οι δέκα βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου «ποιες, εκ του νόμου, ενέργειες έκανε, προκειμένου να διερευνήσει γιατί η ΤτΕ προχώρησε άτυπα, αλλά ουσιαστικώς, στην υιοθέτηση της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθεισών συναλλαγών που ισχύουν σε εξω-χρηματιστηριακές (OTC) πλατφόρμες σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ;»
Η Τράπεζα της Ελλάδας έκανε λόγο για «σοβαρές παρανοήσεις» στο θέμα του διακανονισμού συναλλαγών επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο οποίο η κυρία Παπανδρέου ανταπάντησε άμεσα: «Η Τράπεζα της Ελλάδος, αντί να επαναλαμβάνει τα ίδια που έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν, καλό θα είναι να ξαναδιαβάσει την ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή και να καταθέσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, τα αιτηθέντα έγγραφα» . Μεταξύ των εγγράφων συγκαταλέγεται η αλληλογραφία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης της ΤτΕ για το θέμα αυτό, καθώς και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >