Κύβος Ερρίφθη… ο ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών. Ο σχεδιασμός για αλλαγές στο υπουργικό σχήμα επιταχύνθηκε, καθώς οι τελευταίες κυβερνητικές αστοχίες, και μάλιστα σε πεδία που το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε επικοινωνιακά, όπως το φιάσκο με τον αριθμό των εμβολίων και τους πελατειακούς εμβολιασμούς και η υποβάθμιση της επιστημονικής επιτροπής με το άνοιγμα των σχολείων, κατέστησαν επιτακτική την άμεση αλλαγή ατζέντας.

Ads

Με φόντο την αποτυχημένη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και τις εσωκομματικές γκρίνιες που διαρκώς πληθαίνουν, ενισχύθηκε η διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει αλλαγές ώστε να δείξει αποφασιστικότητα για ανανέωση και επανεκκίνηση. Οι ανακοινώσεις αναμένονται το μεσημέρι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Σκάι την Κυριακή, δήλωσε πως «ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός όταν εκείνος κρίνει σκόπιμο. Επομένως, ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις ανακοινώσεις του όπως εκείνος επιθυμεί. Από εκεί και πέρα νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα».

Όπως έχει επισημάνει το Tvxs.gr σε προηγούμενα ρεπορτάζ του, ο ανασχηματισμός έχει εξελιχθεί σε έναν δύσκολο «γρίφο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ωστόσο δεν έχει το περιθώριο για νέες αναβολές, όπως συνέβη το καλοκαίρι υπό την πίεση του Αντώνη Σαμαρά. Οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και δεν πρόκειται να τα ξαναπιάσουν αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ποιες είναι οι δυσκολίες και τα ερωτήματα: 

  • Θα μείνουν ήσυχοι οι πικραμένοι, δηλαδή όσοι θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος και όσοι δεν θα αξιοποιηθούν ενώ το έλπιζαν;
  • Πώς θα γίνουν αλλαγές στα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση  της πανδημίας και στα ελληνοτουρκικά ενώ οι κρίσεις είναι σε εξέλιξη;
  • Και αν δεν γίνουν αλλαγές στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εξωτερικών, Αμυνας, τότε πώς θα δημιουργηθεί η αίσθηση των μεγάλων αλλαγών; Αρκεί η αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου που θεωρείται από πολύ πιθανή έως βέβαιη;
  • Πώς θα ικανοποιηθεί ο Αντ. Σαμαράς όταν οι δικοί του υπουργοί είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι και πώς θα αντιδράσει αν δυσαρεστηθεί;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Tvxs.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται στο να αξιοποιήσει περισσότερα στελέχη από τη δεξαμενή των βουλευτών της ΝΔ, κάτι που ενισχύει και τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του 2021. Προς υπουργοποίηση προβάλλονται βουλευτές της ΝΔ όπως ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Σπήλιος Λιβανός, καθώς και οι τρεις διεθνολόγοι Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Αγγελος Συρίγος. 

Ads

Όμως η ουσία του ανασχηματισμού θα κριθεί στην σχέση Μητσοτάκη – Σαμαρά και στις αλλαγές που θα γίνουν – ή δεν θα γίνουν – σε τρία συγκεκριμένα υπουργεία: Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Παιδείας. Θα μετακινηθούν από τα υπουργεία τους ο Χρήστος Σταϊκούρας, η Νίκη Κεραμέως και ο Αδωνις Γεωργιάδης; Ή θα γίνει ανασχηματισμός «μόνο και μόνο για να κάψει τους ήδη… καμένους» κατά την χαρακτηριστική έκφραση γαλάζιου κοινοβουλευτικού στο Tvxs.gr – κοινώς, για να κόψει από την κυβέρνηση πρόσωπα όπως τον Γιάννη Βρούτση ή τον Χάρη Θεοχάρη και μισή ντουζίνα εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργός.

Οι δύο τελευταίοι, Γιάννης Βρούτσης και Χάρης Θεοχάρης, είναι στους τρεις υπουργούς που θεωρείται πολύ πιθανό να δουν την πόρτα της εξόδου από το υπουργείο τους και, ενδεχομένως, και από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χρεώνεται το φιάσκο με τα «σκόιλ ελικίκου» και το χάος με τις εκκρεμείς συντάξεις. Εχει τις «πλάτες» του Α. Σαμαρά αλλά είναι δύσκολο πλέον να διασωθεί χάρη σε αυτές. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος συγκεντρώνει μόνο αρνητικά σχόλια στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρίτος στη λίστα με τα «φαβορί» προς αποχώρηση είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει κακή σχέση με τον εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γ. Γεραπετρίτη, με την ΚΕΔΕ και με τον υφυπουργό του Θ. Λιβάνιο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, που προοριζόταν να μετακινηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας ή και στο υπουργείο Τουρισμού. Όμως πως θα υποστηριχθεί ότι η πολιτική δημόσιας υγείας είναι επιτυχής εάν μετακινηθεί ο αρμόδιος υπουργός; Το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο Δένδια. Η αλλαγή αυτών των δύο υπουργών θα έδινε εύκολα επιχειρήματα περί ομολογίας κυβερνητικής αποτυχίας στα ελληνοτουρκικά και στην υγειονομική κρίση. Για αυτό το λόγο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Νίκος Δένδιας και Βασίλης Κικίλιας είναι στους «αμετακίνητους». 

Συζήτηση γίνεται και για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που έχει κακή σχέση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αν και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ελάχιστες πιθανότητες μετακίνησης. Είναι πάντως γνωστόπως ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε τη Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με δεδομένη και την ανοιχτή υπόθεση της Novartis. Εάν αυτό συμβεί, αρκετοί εντός ΝΔ ποντάρουν στο ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα δώσει απαραιτήτως μάχη για το πολιτικό μέλλον του Αδωνι Γεωργιάδη. Εκεί, ωστόσο, και παρά την απογύμνωση αρμοδιοτήτων που έχει ήδη υποστεί ο υπουργός Ανάπτυξης, παραμένει άγνωστο εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να έχει – και δη σε δυνάμει προεκλογική περίοδο – έναν ανεξέλεγκτο Αδωνι να κάνει προσωπική εκστρατεία στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλαγή θα υπάρξει και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον Στέλιο Πέτσα να μετακινείται σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, νέα ανοίγματα στο κέντρο δύσκολα θα γίνουν παρά τις προσπάθειες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη που υποστηρίζεται σθεναρά από την Αννα Διαμαντοπούλου.