Σε ηλικία 98 ετών πέθανε Τζορτζ Μπλέικ, ο περίφημος Βρετανός διπλός πράκτορας ο οποίος τη δεκαετία του 1950, αφού συνελήφθη για διαρροή πληροφοριών στους Σοβιετικούς, απέδρασε θεαματικά, για να ζήσει τη ζωή του ως  συνταγματάρχης της KGB στη Μόσχα.

Ads

«Ο συνταγματάρχης Μπλέικ ήταν ένας λαμπρός επαγγελματίας ιδιαίτερης ποιότητας και θάρρους», ανέφερε σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και  πρόσθεσε: «Στα χρόνια της δύσκολης υπηρεσίας του, ήταν πολύτιμη η συμβολή του στη διασφάλιση της στρατηγικής ισοτιμίας και στη διατήρηση της ειρήνης στον πλανήτη».

Όπως και οι άλλοι διπλοί πράκτορες, που είχαν περάσει από το Cambridge, Kim Philby, Guy Burgess και Donald Maclean, ο Μπλέικ εξελίχθηκε σε αφοσιωμένο μαρξιστή, απογοητευμένο με τη Δύση. Ενώ ήταν ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών της Βρετανίας ενώ εργαζόταν κρυφά για τους Σοβιετικούς.

Η διπλή δράση του διήρκεσε λιγότερο από μια δεκαετία. Κόστισε όμως στις βρετανικές και αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες τη ζωή πολλών πρακτόρων και κατέστρεψε ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις τους στην Ευρώπη.

Ads

«Δεν ήμουν ποτέ Βρετανός»

Σε αντίθεση με την ομάδα του Κέιμπριτζ, οι οποίοι διέφυγαν στη Σοβιετική Ενωση όταν ένιωσαν ότι τους πλησιάζουν οι αρχές, ο Μπλέικ συνελήφθη το 1961, δικάστηκε κρυφά και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 42 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα, με βοήθεια από το εσωτερικό και το εξωτερικό, δραπέτευσε από τη φυλακή Wormwood Scrubs στο Λονδίνο και διέφυγε στη Μόσχα. Άφησε πίσω του μια σύζυγο, τρία παιδιά και ένα σκάνδαλο,  γεμάτο από τις ίντριγκες μιας επικίνδυνης πυρηνικής εποχής, με σημεία αναφοράς την Κορέα και τη Γερμανία, όπου υπηρέτησε.

Εγκαταστάθηκε στη Μόσχα το 1966 και πήρε την ταυτότητα του συνταγματάρχη Georgiy Ivanovich Bleyk. Του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος του Λένιν, του δόθηκε σύνταξη και ένα διαμέρισμα. Αφού πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του, ξαναπαντρεύτηκε, και απέκτησε έναν γιο και έναν εγγονό. Εκπαίδευσε σοβιετικούς πράκτορες και το 2007, στα 85α γενέθλιά του, έλαβε το μετάλλιο του Τάγματος Φιλίας από τον Πρόεδρο Πούτιν. Έγραψε μια αυτοβιογραφία, «No Other Choice» (1990) και τα απομνημονεύματα του, «Transparent Walls» (2006).

Σε μια συνέντευξη το 1991 στο NBC News, εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους των πρακτόρων που είχε εκθέσει, αλλά όχι για τη δράση του. Αρνήθηκε ότι είναι προδότης, επιμένοντας ότι ποτέ δεν θεωρούσε τον εαυτό του Βρετανό.

«Για να προδώσεις κάτι, πρέπει πρώτα να ανήκεις εκεί», είπε αργότερα. «Δεν ήμουν ποτέ ένας από αυτούς».

Πράγματι, ο Μπλέικ υπήρξε ένας πολύγλωσσος κοσμοπολίτης για τον οποίο η διεθνής ίντριγκα αποτελούσε τρόπο ζωής. Ενώ ο Philby, ο Burgess και ο Maclean έγιναν θεωρητικοί μαρξιστές τη δεκαετία του 1930 μετά την ένταξή τους στους “Αποστόλους”, μια μυστική ομάδα του Cambridge, ο Μπλέικ έγινε ένας αφοσιωμένος κομμουνιστής αφού βίωσε τον πόλεμο στην Ευρώπη και την Ασία και ταυτόχρονα υπηρετούσε ως Βρετανός πράκτορας.

Η ολλανδική αντίσταση, η δράση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η δράση για την KGB

Γεννήθηκε ως Τζορτζ Μπάχαρ στο Ρότερνταμ στις 11 Νοεμβρίου 1922. Η μητέρα του ήταν Ολλανδή Προτεστάντης. Ο πατέρας του, ο Άλμπερτ, ήταν Ισπανός Εβραίος που γεννήθηκε στην Τουρκία, πολέμησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τραυματίστηκε, τιμήθηκε για την γενναιότητά του και έλαβε βρετανική υπηκοότητα. Εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία ως επιχειρηματίας.

Όταν ο πατέρας του πέθανε το 1934, ο Μπλέικ πήγε στο Κάιρο για να ζήσει με τους συγγενείς του, ανάμεσα στους οποίους και ο εξάδελφός του, Χένρι Κούριελ, ο οποίος ήταν ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος στην Αίγυπτο. Βρισκόταν στην Ολλανδία όταν ξέσπασε ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939. Η μητέρα του και οι δύο αδερφές του διέφυγαν στην Αγγλία, αλλά εκείνος προσχώρησε στην ολλανδική αντίσταση, μεταφέροντας μηνύματα και συλλέγοντας πληροφορίες για δύο χρόνια.

Καταφεύγοντας στη Βρετανία, άλλαξε το επώνυμό του σε Μπλέικ, κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό, εκπαιδεύτηκε στα υποβρύχια και προσλήφθηκε από τη Βρετανική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών του πολέμου ως πράκτορας. Μιλώντας άπταιστα ολλανδικά, γερμανικά, αραβικά και εβραϊκά, καθώς και αγγλικά, μετέφρασε γερμανικά έγγραφα και ανέκρινε Γερμανούς κρατουμένους.

Μετά τον πόλεμο σπούδασε Ρωσική Φιλολογία στο Κέιμπριτζ – μέχρι τότε, ο Philby, ο Burgess και ο Maclean είχαν γίνει ειδικοί στην εμπορική κατασκοπεία – και ο δάσκαλός του, με καταγωγή από την προ-επαναστατική Αγία Πετρούπολη, του μετέδωσε την αγάπη για τη ρωσική γλώσσα και πολιτισμό. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στη Γερμανία για να χτίσει ένα δίκτυο Βρετανών κατασκόπων στο Βερολίνο και το Αμβούργο. Χρησιμοποιώντας την ταυτότητα ενός ναυτικού ακολούθου, στρατολόγησε δεκάδες πράκτορες.

Λίγο πριν την έναρξη του πολέμου της Κορέας το 1950, ο Μπλέικ πήρε μετάθεση στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, υπό διπλωματική κάλυψη για να οργανώσει ένα άλλο δίκτυο κατασκοπείας. Όμως συνελήφθη όταν εισέβαλαν στην χώρα οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας. Για τρία χρόνια στη Βόρεια Κορέα, υποβλήθηκε σε κομμουνιστική κατήχηση.

Αργότερα αρνήθηκε ότι αυτό οδήγησε στη μεταστροφή του, επιμένοντας ότι ο αμερικανικός βομβαρδισμός στη Βόρεια Κορέα ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας. «Ο αδυσώπητος βομβαρδισμός μικρών κορεατικών χωριών από τεράστια αμερικανικά ιπτάμενα φρούρια» που σκότωσε «γυναίκες και παιδιά και ηλικιωμένους» με τρόμαξε, είπε. «Με έκανε να ντρέπομαι», πρόσθεσε. «Ένιωσα ότι ήμουν αφοσιωμένος στη λάθος πλευρά».

Ο Μπλέικ αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με έναν αξιωματικό της KGB στη Βόρεια Κορέα, συμφώνησε να γίνει σοβιετικός πράκτορας και άρχισε αμέσως να αποκαλύπτει μυστικά. Δεν ήθελε καμία αμοιβή και για να αποφύγει τις υποψίες επέμενε να μην του δοθούν προνόμια και να απελευθερωθεί μαζί με άλλους διπλωμάτες αιχμάλωτους. Καθώς ο πόλεμος της Κορέας τέλειωσε το 1953, επαναπατρίστηκε στη Βρετανία και έγινε δεκτός ως εθνικός ήρωας.

Το 1955, τοποθετήθηκε στο Βερολίνο για να στρατολογήσει σοβιετικούς αξιωματικούς ως διπλούς πράκτορες. Αντ ‘αυτού άρχισε να διαβιβάζει βρετανικά και αμερικανικά μυστικά στους Σοβιετικούς, συμπεριλαμβανομένων των ταυτοτήτων περίπου 400 κατασκόπων και λεπτομέρειες πολλών δυτικών κατασκοπευτικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων δύο από τις πιο παραγωγικές πηγές πληροφοριών του Ψυχρού Πολέμου: τις σήραγγες στο Βερολίνο και τη Βιέννη.

Η διπλή ζωή του Μπλέικ αποκαλύφθηκε το 1961 από έναν Πολωνό, τον Michael Goleniewski. Δικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών και καταδικάστηκε τρεις φορές σε κάθειρξη 14 ετών. Αλλά το 1966, με βοήθεια από τρεις άνδρες που είχε συναντήσει στη φυλακή, δραπέτευσε. Ένα αυτοκίνητο τον μετέφερε σε μια κρυψώνα, τον έβγαλε κρυφά έξω από τη χώρα και έτσι διέφυγε στη Μόσχα.

Τελικά, τα μπερδεμένα νήματα της ζωής του Μπλέικ αποκαταστάθηκαν. Οι τρεις Βρετανοί γιοι που είχε εγκαταλείψει, ο Άντονι, ο Τζέιμς και ο Πάτρικ, πήγαν στη Μόσχα τη δεκαετία του 1980 και συμφιλιώθηκαν με τον πατέρα τους. Η πρώτη του σύζυγος, η Γκίλιαν, πήρε διαζύγιο και παντρεύτηκε έναν Βρετανό, τον Μάικλ Μπάτλερ, ο οποίος μεγάλωσε τους τρεις γιους της και έναν άλλο, δικό τους. Το 2012, όταν ο Μπλέικ έγινε 90 ετών και είχε χάσει την όρασή του, η Γκίλιαν Μπάτλερ πήγε στη Μόσχα με τους γιους της και συμφιλιώθηκε μαζί του.

Με την πάροδο των ετών η υπόθεση Μπλέικ αποτέλεσε αντικείμενο ταινιών, μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων και εκπομπών. Το 1999, το PBS δημοσίευσε μια σειρά τεσσάρων ντοκιμαντέρ, τα «Red Files», που εξέταζαν τη σοβιετική εποχή και περιλάμβαναν μια εκτενή συνέντευξη με τον Μπλέικ.

«Το δικαιολόγησα στο μυαλό μου πιστεύοντας ότι βοηθούσα, έστω και ελάχιστα, στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας στην οποία θα υπήρχε ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, όχι πόλεμος, όχι σύγκρουση – αυτό ήταν το όνειρό μου», δήλωσε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό ότι, με την πάροδο του χρόνου, όλα τα έθνη θα ζουν σε έναν τέτοιο κόσμο» πρόσθεσε.

Πηγή: New York TImes