Στη δικαιοσύνη κατά της τροπολογίας Κεραμέως που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων προσφεύγει και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μετά το ΤΕΕ, την ώρα χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώνονται στο Avaaz με το αίτημα της απόσυρσης της τροπολογίας.

Ads

Η κεντρική διοίκηση και η συνέλευση των αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποφάσισαν:

1.Να προσφύγουν νομικά ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής ώστε να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι η νομοθετική ρύθμιση και να μην προχωρήσει η εγγραφή αποφοίτων με τη συγκεκριμένη διάτρητη διαδικασία.

2.Να πορευθούν σε κοινή δράση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς για την ανατροπή της ρύθμισης και την κατάθεση κοινής πρότασης για μια νέα ποιοτική και αδιάβλητη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.

Ads

3.Να συντονίσουν τη δράση του φορέα με τα οικονομικά πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.

4.Να ενημερώσουν με επάρκεια και ακρίβεια την κοινή γνώμη και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου για τους ψευδείς ισχυρισμούς της υπουργού ότι πρόκειται για οδηγία της ΕΕ.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος «ζητά την άμεση κατάργηση από την κυβέρνηση της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εν κρυπτώ χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του επιμελητηρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.

Με αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά προσόντα και εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων των Κολεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
  • Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.
  • Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Σε μια σπάνια ομόφωνη απόφασή της, η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης της τροπολογίας, καλώντας την κυβέρνηση «να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση».

Επιπλέον προαναγγέλλει «προσφυγές για την ακύρωσή της και κινητοποιήσεις, με διάφορες μορφές, σε συντονισμό με άλλα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών, τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές».

Όπως τονίζεται στο κείμενο υπογραφών που αναρτήθηκε στο Avaaz, η εν λόγω τροπολογία,  όπως και το άρθρο 50 του Νόμου 4653/2020 για τα πιστοποιητικά κολεγίων που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020, «υποβαθμίζουν τα πτυχία των ΑΕΙ».

«Οι πτυχιούχοι τους, που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις και απόκτησαν τίτλους σπουδών μέσα από τετραετή και πενταετή ανώτατη εκπαίδευση, θα δουν τα πτυχία τους να εξισώνονται με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, τριετούς φοίτησης και αμφιλεγόμενης ποιότητας, αφού κατά το ενωσιακό δίκαιο, ο έλεγχος της ποιότητας των σπουδών ανήκει στο πανεπιστήμιο και στη χώρα, με την οποία συνεργάζεται το κάθε κολέγιο και όχι στο Υπουργείο.

»Επίσης η τροπολογία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση, είναι κατάφορα αντισυνταγματική και θα εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

»Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δρομολογεί τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων και σχολών των δημοσίων ΑΕΙ, με σκοπό να οδηγήσει ακόμα περισσότερους φοιτητές στα ιδιωτικά κολλέγια, οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα πανεπιστημιακά πτυχία».

Ζητούν:

  • «Από την Ελληνική βουλή να αποσύρει την τροπολογία και να ανακαλέσει το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων.
  • Από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας.
  • Από τους συλλόγους φοιτητών να πάρουν θέση και να διεκδικήσουν την απόσυρση της τροπολογίας και του άρθρου 50, Νόμος 4653/2020.».