Στην Ελλάδα οι κηδείες γίνονται καθ’ υπέρβαση των σχετικών με το θέμα οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Αυτό υποστήριξε μιλώντας στο «Κρήτη TV» ο γιατρός και ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Ads

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι κηδείες των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από COVID-19 στην Ελλάδα γίνονται με βάση πολύ αυστηρές οδηγίες σφραγίσματος του νεκρού με αποτέλεσμα οι οικείοι που επιθυμούν, σύμφωνα με τις λατρευτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές τους παραδόσεις, να μην μπορούν να αποχαιρετήσουν τον δικό τους άνθρωπο, αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα οι κηδείες γίνονται καθ’ υπέρβαση των σχετικών με το θέμα οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Συγκεκριμένα, σε Τεχνική Έκθεση με τίτλο «Ζητήματα σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό των σορών αποθανόντων προσώπων που αποτελούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19» που δημοσίευσε με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2020 το ECDC, περιγράφεται ρητά και κατηγορηματικά ότι τα άμεσα συγγενικά πρόσωπα του θανόντος μπορούν όχι μόνο να παρευρίσκονται στην κηδεία, αλλά, αν το λατρευτικό τους πιστεύω είναι τέτοιο που τους επιβάλει και μη επεμβατικές διαδικασίες φροντίδας της σορού, να το πράξουν, τηρώντας βέβαια τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Μάλιστα οι οδηγίες αναφέρουν χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι: «Μπορεί να πραγματοποιηθεί έκθεση της σορού για τους πενθούντες. Εάν οι συγγενείς ή θρησκευτικοί εκπρόσωποι πρόκειται να αγγίξουν την σορό, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές προφυλάξεις και να χρησιμοποιούνται ΜΑΠ  για την πρόληψη της μετάδοσης μέσω της άμεσης επαφής…».

Με οδηγίες για Ebola οι κηδείες στην Ελλάδα

Στην ίδια εκπομπή, αποκαλύφθηκε ότι και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (US CDC) έχει αντίστοιχες οδηγίες τις οποίες ανανέωσε σχετικά μόλις τον Σεπτέμβριο του 2020. Με βάση τα στοιχεία σε σχετικό πίνακα, προκύπτει ότι οι οδηγίες που ακολουθούνται στην Ελλάδα αφορούν τον κηδεία και ταφή ατόμων που έχουν καταλήξει από τον ιό Ebola.

Ads

Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν επίσης οδηγίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περιγράφεται η δυνατότητα παρουσίας στενού συγγενή σε κηδεία ακόμη κι αν αυτός είναι θετικός στον ιό και έχει αυστηρή οδηγία καραντίνας, αρκεί να τηρεί αυστηρά τις αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής προστασίας και να έχει ενημερώσει όλους τους παρευρισκόμενους ότι είναι θετικός στον ιό.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις νομικών και συνταγματολόγων που μετείχαν στην εκπομπή με κάποιους εξ’ αυτών να αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το θέμα εγέρσεως αγωγών αποζημίωσης από συγγενείς αποθανόντων από COVID-19 που στερήθηκαν της λατρευτικής και θρησκευτικής τους ανάγκης και πεποίθησης τον τελευταίο αποχαιρετισμό σε οικεία τους πρόσωπα.

Στην εκπομπή τονίστηκε ότι παρέκκλιση από διεθνείς οδηγίες και πρακτικές δεν μπορεί να γίνεται με αυθαίρετη επίκληση θεωρητικών κινδύνων αλλά θα πρέπει να εξηγείται και να τεκμηριώνεται με ισχυρά επιστημονικά δεδομένα. Ειδάλλως είναι αδικαιολόγητη, ακραία, και θέτει σοβαρό ζήτημα προσβολής του νεκρού, των συγγενών και των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός, ανεξαρτήτως θρησκείας.

  • Οι Οδηγίες CDC – Αμερικανικό Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (οι δυο πίνακες έχουν δίπλα δίπλα οδηγίες για κηδείες με Covid-19 και Ebola, όπου φαίνεται ότι ακολουθούμε του Ebola): ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ, ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΩ
  • Οι οδηγίες του ECDC -Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για κηδείες – ταφές Covid-19: ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ
  • Οι οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις Κηδείες και μια επίμαχη περικοπή για το πώς ένας στενός συγγενής  με Covid-19 μπορεί να παραστεί στη κηδεία στενού συγγενικού του προσώπου: ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ