To θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου φράζουν αυθαίρετες κατασκευές και μπάζα, εμποδίζοντας την πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα. Η κατεδάφιση τους αν και έχει αποφασιστεί από την Πολεοδομία εδώ και δεκαετίες παραμένει στα χαρτιά.

Ads

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» αποτελεί εστιατόριο δίπλα στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, για το οποίο η δικαστική απόφαση για σφράγισμα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το εστιατόριο λειτουργεί κανονικά σήμερα, αφού από ταβερνάκι μετατράπηκε σε μπαρ-εστιατόριο πενταπλάσιου εμβαδού, το οποίο έχει πάρει άδεια λειτουργίας από το δήμο.

Η πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα παρεμποδίζεται και στα πέντε τουλάχιστον χιλιόμετρα ακτογραμμής από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής έως το Κυβερνείο στο Καραμπουρνάκι και τη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς. Στο σημείο αυτό έχουν χτιστεί πάνω στο κύμα νυχτερινά κέντρα και ταβέρνες, φράζοντας ορισμένες φορές την αμμουδιά με συρματόπλεγμα. Δεν λείπουν, μάλιστα, οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες οι δημοτικές αρχές ζητούν την κατεδάφιση των παράνομων κτηρίων, τα οποία, όμως, έχουν κριθεί διατηρητέα.

Τη θλιβερή εικόνα του παραθαλάσσιου μετώπου συμπληρώνουν σκουπίδια, μπάζα και σάπιες βάρκες.

Ads

Μόλις 120 αυθαίρετα κτίσματα στη ζώνη αιγιαλού σε παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Χαλκιδικής έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και περιμένουν τις μπουλντόζες, σύμφωνα με στοιχεία της Πολεοδομίας. Ο πραγματικός αριθμός, όμως, των αυθαιρέτων παραμένει πολλαπλάσιος και άγνωστος. Οι δήμαρχοι επισημαίνουν, ακόμη, ότι πρόκειται για περίπλοκη και χρονοβόρο διαδικασία και σημειώνουν ότι στον Νομό Θεσσαλονίκης την τελευταία τριετία κατεδαφίστηκαν στη ζώνη αιγιαλού 50 κτίσματα και αυτό γιατί τελεσιδίκησαν οι δικαστικές αποφάσεις, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει έως και 10 χρόνια.

Πηγή: Τα Νέα