Στο πλαίσιο των ενεργειών και των δράσεων για την κατανόηση και αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, η «Λέσχη Φίλων Αρη», επεξεργάσθηκε, κωδικοποίησε και συνέταξε μια δέσμη προτάσεων αντιμετώπισης της αθλητικής βίας, οι οποίες κατατέθηκαν σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού-Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Superleague).

Ads

Ο πρόεδρος της Λέσχης, Γιάννης Γρανούζης, συναντήθηκε χθες (11/5/2010) με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ. Βούγια, το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Π. Μπιτσαξή καθώς και τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Superleague κ. Π. Κομνηνό κι αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις προτάσεις της «Λέσχης Φίλων Αρη».

Οι προτάσεις αποτελούν απότοκο της εμπειρίας από τη συμμετοχή σε σημαντικά συνέδρια του εξωτερικού με θέμα την αθλητική βία, των καταγραφών από το «Διεθνές Συνέδριο για τη Βία και το Ρατσισμό στον Αθλητισμό» που οργάνωσε η «Λέσχη Φίλων Άρη» στην Θεσσαλονίκη αλλά και προϊόν της μακρόχρονης και συστηματικής συνεργασίας με αναγνωρισμένους και θεσμοθετημένους φορείς του εξωτερικού (Supporters Direct, Football Against Racism in Europe, κ.α.) σε θέματα που αφορούν τη διαδραστική σχέση αθλητισμού και κοινωνίας, τη διαμόρφωση χρηστών ηθών στο χώρο του αθλητισμού, τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια στο χώρο του ποδοσφαίρου, την αθλητική βία, κ.λπ.

Στο εισαγωγικό της υπόμνημα, η αναλύεται το πολυπαραμετρικό και πολυεπίπεδο πρόβλημα της βίας που υπάρχει στο χώρο του αθλητισμού. Αξιοποιώντας πανεπιστημιακές έρευνες επισημαίνει και αναλύει την αντίληψη που υπάρχει τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στους κόλπους των οπαδών για τα αίτια της βίας στο χώρο του αθλητισμού και υπενθυμίζει πως η πάταξη της βίας ως όρος και συνθηματολογία αποτελεί προφανώς ευχολόγιο και είναι ατελής προσέγγιση. Η διάκριση της ίδιας της βίας σε αυθόρμητη και οργανωμένη, η κατηγοριοποίηση των συμμετεχόντων σε ένα αθλητικό γεγονός σε θεατές, φιλάθλους, οπαδούς, χούλιγκανς, κ.λπ., είναι μεταξύ των θεμάτων που επίσης αναλύονται.

Ads

Στοχευμένες και ρεαλιστικές

Οι 22 προτάσεις της «Λέσχης Φίλων Άρη» που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα είναι στοχευμένες, ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Μεταξύ πολλών θεμάτων που θίγουν και αναλύουν είναι η νομιμοποίηση και αναγνώριση των Συνδέσμων Φιλάθλων, το δικαίωμα συμμετοχής των οπαδών ως ισότιμοι συνομιλητές στις αποφάσεις της πολιτείας και στις αποφάσεις των μέτρων τάξης ενός αγώνα, η αναγνώριση συγκεκριμένων δικαιωμάτων των οπαδών, η ανάληψη ευθυνών από τους οπαδούς, η επιβράβευση και αποδοκιμασία συμπεριφορών (ηθική και χρηματική), ο περιορισμός του αισθήματος αδικίας και αγανάκτησης που απορρέει από την ανισονομία και την επιλεκτική εφαρμογή των κανονισμών, η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, για να καρποφορήσουν οι προτάσεις της «Λέσχης Φίλων Άρη» αλλά και οποιαδήποτε άλλη ειλικρινής πρόθεση καταπολέμησης της βίας στο χώρο του αθλητισμού απαιτείται και προϋποτίθεται ξεκάθαρη και αταλάντευτη πολιτική βούληση καθώς και συνολική αντιμετώπιση.

Για να γίνει δε αποδεκτή η δικαιοσύνη και να νουθετούν οι αποφάσεις της τονίζεται ιδιαίτερα η πρόβλεψη που υπάρχει στο Σύνταγμα της Μασαχουσσέτης «Αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη να δικάζεται με τρόπο τόσο απροκατάληπτο και αμερόληπτο, όσο η μέση ανθρώπινη κρίση».

Πηγή: https://www.sportdog.gr/