Φως στην ταχύτερη διάγνωση αλλά πιθανόν και στην εγκυρότερη πρόληψη αλλά και θεραπεία του καρκίνου του μαστού και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αναμένεται να ρίξει η ανακάλυψη νέων γονιδιακών ομάδων από Βρεατνούς και Αμερικανούς επιστήμονες.

Ads

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πέντε συνηθισμένες παραλλαγές γονιδίων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των αιτιών της νόσου και στο μέλλον πιθανώς θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη υπό τον Ντάγκλας Ίστον του πανεπιστημίου Κέμπριτζ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Genetics», ήταν η μεγαλύτερη σε εύρος ανάλυση του γονιδιώματος ασθενών με καρκίνο του μαστού, που έχει γίνει ποτέ διεθνώς μέχρι σήμερα, καθώς μελέτησε το γενετικό χάρτη 16.536 ασθενών.

Τα πέντε νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν, έρχονται να προστεθούν σε άλλα 13 που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας έτσι συνολικά σε 18 όσα θεωρούνται ύποπτα για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και τα οποία εξηγούν περίπου 8% των περιστατικών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι περίπου ένας στους 20 καρκίνους του μαστού μπορεί να αποδοθεί σε γενετικά αίτια λόγω κληρονομικότητας. Δεν υπάρχουν όμως, προς το παρόν, γενετικά τεστ που να ελέγχουν τους ανθρώπους για την ύπαρξη αυτών των 18 δυνητικά επικίνδυνων γενετικών μεταλλάξεων.

Ads

Από την άλλη, μια παρόμοια μεγάλη διεθνής επιστημονική μελέτη σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής αποκάλυψε επτά ομάδες ελαττωματικών γονιδίων που μπορεί να ευθύνονται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η έρευνα, που επίσης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Genetics», σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή σχετική έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της βιολογίας της επώδυνης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου που πλήττει τις αρθρώσεις και εμφανίζεται στο 1% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από νοσοκομείο της Βοστόνης στις ΗΠΑ, ανέλυσε το γονιδίωμα χιλιάδων ασθενών και εντόπισε άλλα επτά παραλλαγές γονιδίων, εκτός από τις τρεις που ήσαν ήδη γνωστές από προηγούμενες έρευνες, ανεβάζοντας έτσι σε δέκα συνολικά τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα ύποπτα γονίδια για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, που μπορεί να ανακαλυφθούν στο μέλλον ρίχνοντας φως στα αίτια της νόσου και ανοίγοντας παράλληλα κάποια δίοδο για την αντιμετώπιση της.