Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην αυθεντικότητα που αποπνέουν τα παλαιά αντικείμενα. Για ένατη συνεχή χρονιά 17 παλαιοπώλες και εκθέτες παρουσιάζουν από χθες το απόγευμα, που άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης, πληθώρα αντικών στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Θησείο. Στην κεντρική αίθουσα εκτίθενται έπιπλα, μπιζού, διακοσμητικά, παιχνίδια και πίνακες, μινιατούρες και φωτογραφίες, όπλα και μαχαιροπίρουνα, βάζα και μεταλλικά δοχεία, σε τιμές… παζαριού και ακόμη πιο χαμηλές.

Ads

Άρθρο του Ι. Νικολόπουλου για την εφημερίδα «Το Βήμα», Σάββατο 08/05/2010

«Σκοπός του παζαριού είναι να προσελκύσει ακόμη περισσότερους θαυμαστές και αγοραστές στον κόσμο της αντίκας» λέει ο πρόεδρος του σωματείου αρχαιοπωλών και εμπόρων έργων τέχνης κ. Πέτρος Βέργος. Στην ποικιλία επιλογών και αντικειμένων οι εκθέτες δεν έχουν κάνει σκόντο. «Οι τιμές όμως είναι σαφώς πιο προσιτές. Εδώ θα βρει κανείς αντικείμενα από 5 ως και 2.000 ευρώ, δηλαδή ανά περίπτωση, σπανιότητα και προέλευση, από 30% ως 50% κάτω σε σχέση με τις τιμές βιτρίνας στο παλαιοπωλείο» σημειώνει ο κ. Βέργος.

Σ το παζάρι προσέρχονται οι πάντες: «Νέοι χαμηλών εισοδημάτων, φοιτητές, νέοι οικογενειάρχες ή άνθρωποι που άνοιξαν το πρώτο δικό τους σπιτικό, μεσήλικοι συλλέκτες με πάθος για συγκεκριμένα πράγματα όπως μπιζού, παλιά βιβλία και αντικείμενα της καθημερινότητας ή χρονικές περιόδους, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ψάχνουν να αναστήσουν μνήμες από παλιότερες εποχές μέσω της απόκτησης ξεχωριστών ή σπάνιων αντικειμένων». Ο κυριότερος όγκος των αντικών προέρχεται από εκποιήσεις παλαιών αρχοντικών και αστικών σπιτιών, ενώ μεγάλο τμήμα τους εισάγεται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία. Ο βασικός κορμός πάντως είναι κομμάτια με έντονο το ελληνικό χρώμα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Η μόδα όμως επιτάσσει… επιστροφή στον Μεσοπόλεμο. «Έχουν τεράστια ζήτηση τα έπιπλα και γενικά τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της διακόσμησης που σημάδεψε τον οικιακό πολιτισμό, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μετά το Κραχ του 1929. Αυτή η τάση μπορεί να οφείλεται και στην ατμόσφαιρα και στο δυσάρεστο κλίμα που έχει προκαλέσει η τωρινή κρίση. Πάντως είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, και όσα κομμάτια- κυρίως έπιπλα- ανήκουν σε εκείνη την περίοδο “φεύγουν” με ταχείς ρυθμούς» λέει ο κ. Βέργος.

Ads

Aνάμεσα στο πλήθος των αντικειμένων, ξεχωρίζουν τα σπάνια πλέον είδη καθημερινής χρήσης ή διάφορα παιχνίδια και μέσα ψυχαγωγίας. Έτσι υπάρχουν κούκλες με φανταχτερά φορέματα που χρησιμοποιούνταν είτε ως παιχνίδια είτε ως διακοσμητικά τοίχου και ανήκουν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, θήκες με μετρητές βάρους που τοποθετούνταν στις μικρές οικιακές ζυγαριές ή κλουβιά για ωδικά πτηνά και σετ μαχαιροπήρουνων και σερβίτσιων διάφορων δεκαετιών και προελεύσεων. Ο επισκέπτης θα βρει ακόμη και μικρές συσκευές προβολής στερεοσκοπικών φωτογραφιών, το «σινεμά της μιας στιγμής», ενώ πολλά από αυτά τα αντικείμενα συνδέονται και με την προσπάθεια εθνικής ολοκλήρωσης και την αποτύπωση, εν είδει ενθυμίου, που αυτή πήρε στα προϊόντα και αγαθά καθημερινής πρακτικής. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί πίνακες, θαλασσογραφίες ή γκραβούρες όπου απεικονίζονται τα πλοία του νικηφόρου ελληνικού στόλου στη ναυμαχία της «Έλλης» κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και διάφορα ξύλινα κουτιά όπου απεικονίζονται εύζωνοι.

Σε προθήκες βρίσκονται τοποθετημένα κατά ομάδες, είδος ή χρονική περίοδο πρεσπαπιέ, που ήταν οι πρακτικές θήκες για τσιγάρα και πούρα, ή μεταλλικές καπνοθήκες. Σε άλλα περίπτερα της έκθεσης βρίσκονται γκραβούρες που απεικονίζουν μορφές της Επανάστασης, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ή το βασιλικό ζεύγος, Οθων και Αμαλία, όπως επίσης και πολλά τεκμήρια του οπλισμού των επαναστατημένων Ελλήνων, όπως σπάθες, εγχειρίδια, θήκες για το μπαρούτι, πιστόλες ή μεταλλικοί θώρακες και τσεκούρια ή παλάσκες.

Στους τοίχους της κεντρικής αίθουσας του «Μελίνα Μερκούρη», οι παλαιοπώλες έχουν αναρτήσει την πλειονότητα των πινάκων, όπου δεσπόζουν διάφορες προσωπογραφίες, καθώς και τσίγκινους δίσκους που χρησιμοποιούνταν για το σερβίρισμα του καφέ και του γλυκού του κουταλιού. Πάνω σε δείγματα ξύλινων κομό και κατασκευών για το τζάκι και το σαλόνι έχουν τοποθετηθεί ασημικά, κηροπήγια και κορνίζες. Σε ράφια και ξύλινους καλόγερους εποχής κρέμονται καπέλα και φουλάρια της μπελ επόκ και του Μεσοπολέμου, πάνω σε μεταλλικά ή ξύλινα τραπέζια καφενείου με μαρμάρινη επιφάνεια βρίσκονται σερβίτσια, ποτήρια και φλιτζάνια.

Το παζάρι αντίκας εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα. Σήμερα οι πύλες του παζαριού θα παραμείνουν ανοικτές από τις 10.00 ως τις 22.00 και αύριο από τις 10.00 ως τις 20.00. Σύμφωνα με υπολογισμούς των διοργανωτών, και λαμβάνοντας υπόψη την επισκεψιμότητα της τελευταίας διετίας, περίπου 4.000-4.500 άτομα αναμένεται να περάσουν από το παζάρι, «για μια ματιά ή κάποια καλή περίπτωση. Και αυτό γιατί, κακά τα ψέματα, το πάθος για την αντίκα, μπορεί να ξεπερνά πολλές φορές τις δυνατότητες του πορτοφολιού, αλλά το παζάρι είναι ευκαιρία να βρεθείς σε έναν χώρο γεμάτο αντίκες και να αισθανθείς, να αγγίξεις και να περιεργαστείς αυτά τα πολύτιμα από ιστορικής και συναισθηματικής άποψης, πράγματα» καταλήγει ο κ. Βέργος.