Για μαζικό κύμα απεργιών σε νοσοκομεία, σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς προειδοποιούν τα ρουμανικά συνδικάτα, εξαιτίας των σκληρών μέτρων περικοπών που ανακοινώθηκαν σε μισθούς και συντάξεις, βάσει συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ads

Ο πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου ανακοίνωσε τις περικοπές την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντάς τις αναγκαίες ώστε να συνεχιστεί η ροή του πακέτου βοήθειας 2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και να αποτραπούν η επιβολή υψηλότερης φορολόγησης και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στο λέου, το εθνικό νόμισμα.

Αύριο, Κυριακή, έχει προγραμματιστεί συνάντηση ηγετικών στελεχών των ρουμανικών συνδικάτων με τον Μπασέσκου αύριο Κυριακή, πριν αναχωρήσει η επιτροπή αξιολόγησης του ΔΝΤ. Οι συνδικαλιστές προειδοποίησαν ότι θα γίνουν διαδηλώσεις «παρόμοιες με αυτές στην Ελλάδα» εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Η πιθανότητα να προχωρήσουμε σε απεργία είναι μεγάλη όσο αυτά τα δρακόντεια μέτρα δεν απεμπολούνται» δήλωσε ο Μάριους Πέτρου, επικεφαλής του συνδικάτου CNSLR Fratia, που εκπροσωπεί περίπου 800.000 εργαζόμενους. «Θα γνωρίζουμε εάν θα αρχίσουμε απεργίες σε περίπου δύο εβδομάδες. Πρέπει να συσκεφθούμε με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Ads

Στη Ρουμανία ως σήμερα έχουν σημειωθεί ελάχιστες διαδηλώσεις, όμως πλέον η χώρα μοιάζει να οδεύει προς κοινωνική αναταραχή. Οικονομολόγοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «αμφιταλαντευτεί» από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες και «οφείλει» να εφαρμόσει μέτρα αυστηρής λιτότητας στη δεύτερη φτωχότερη χώρα-μέλος της ΕΕ.

Η αβεβαιότητα για την δημοσιονομική πολιτική και οι «ανησυχίες για διάχυση της κρίσης στην Ελλάδα» υπήρξαν, σύμφωνα με αναλυτές, ανάμεσα στις αιτίες που το λέου υπέστη πιέσεις αυτήν την εβδομάδα, όπως και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της χώρας, ενώ το κόστος του δανεισμού αυξήθηκε.

Η Ρουμανία υπόσχεται να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα, που απασχολεί περί το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού, βάσει της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων απορροφούν το 9% του ΑΕΠ, μέγεθος που οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι «θα έπρεπε» να είναι το υποδιπλάσιο. Οι μισθοί, οι συντάξεις και άλλες δαπάνες του δημοσίου ανέρχονται στο 62% του προϋπολογισμού.

Ο Μπασέσκου έχει δηλώσει ότι το ποσό που δίνεται για μισθούς θα μειωθεί 25% από τον Ιούνιο και το ποσό που δίνεται για συντάξεις και επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί 15%, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ακόμα και με αυτές τις περικοπές, η Ρουμανία θα παρουσιάσει πολύ υψηλότερο έλλειμμα από εκείνο που προβλεπόταν εφέτος -χθες Παρασκευή η κυβέρνηση εκτίμησε ότι θα φτάσει το 7% του ΑΕΠ το 2010, παραδεχόμενη ότι δε θα εκπληρώσει το στόχο 5,9% του ΔΝΤ- , καθώς η οικονομία της συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά προβλήματα.