Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, βάσει του οποίου σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης του δόκιμου εκπαιδευτικού, προβλέπεται μετάταξη σε διοικητική θέση και στη συνέχεια ενδεχομένως και απόλυση.

Ads

«Στο τέλος του δεύτερου έτους ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός αξιολογείται ώστε να κριθεί αν είναι κατάλληλος να μονιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικός», αναφέρεται στο νόμο ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις διότι αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για απολύσεις. Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι, «με το πρόσχημα του εξορθολογισμού και της διαφάνειας», ο νόμος «προωθεί την πολυδιάσπαση και την υποβάθμιση της εκπαίδευσης προς όφελος των αγορών».

Ως ευνοϊκή για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς ερμηνεύεται η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο τρίτος χρόνος υπηρεσίας τους θα μοριοδοτείται με διπλάσιο αριθμό μορίων. «Είναι δυνατόν από την πρώτη μέρα που μπαίνει ένας εκπαιδευτικός να φεύγει με αποσπάσεις και μεταθέσεις; Στον τρίτο χρόνο θα δίνονται ιδιαίτερα μόρια. Και αυτό είναι μία σοβαρή πρόταση την οποία δεχθήκαμε από την ΔΟΕ», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στη Βουλή. Επιπλέον, για τους πολύτεκνους και τους εκπαιδευτικούς με παιδιά με αναπηρία, διπλασιάζεται η μοριοδότηση για κάθε βαθμό πτυχίου πάνω από τη βάση (από 0,50 σε ένα μόριο).

Επίσης, σε θέσεις προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ – ΚΔΑΥ μπορούν να επιλέγονται και μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, μοριοδοτείται το δεύτερο διδακτορικό και μεταπτυχιακό στην επιλογή των σχολικών συμβούλων, ενώ οι διατάξεις για τις μεταθέσεις αφορούν το έτος 2010 – 2011.

Ads

Στο μεταξύ, καμία απόσπαση εκπαιδευτικού δεν θα γίνεται στο μέλλον χωρίς να προηγείται η αναπλήρωσή του. Από το 2010, οι μισοί δάσκαλοι και καθηγητές που απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις εκτός εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, με στόχο να έχουν μετακινηθεί όλοι μέσα σε 3 χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η αξιολόγηση των σχολείων.