ΣΙΔΝΕΪ Oι αυτοκρατορικοί βοτανικοί κήποι του Ατλάντιουμ είναι ένας θάμνος. Το προεδρικό μέγαρο είναι ένα διαμέρισμα 130 τετρ. μέτρων, όπως ταιριάζει σε έναν ταπεινόφρονα ηγέτη, που είναι ο μεγαλειότατος Γεώργιος Β΄.

Ads

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Βήμα, στις 6 Μαΐου του 2010

Χαμογελαστός, ξεδιπλώνει τη σημαία, με τα γαλάζια, πορτοκαλί και κίτρινα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. «Ιδού,το μέλλον» αναφωνεί όλο χαρά, δείχνοντας την κοιλάδα ως τα σύνορα με το κράτος της Αυστραλίας. Δεν τού φαίνεται, αλλά το εννοεί, όπως οι περισσότεροι από τους λίγους εκατοντάδες πολίτες του κόσμου που έχουν ιδρύσει τα δικά τους μικροέθνη- εκκεντρικές αυτοανακηρυχθείσες χώρες που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, παρ΄ όλο που κανείς δεν την αναγνωρίζει.

Κάποια έχουν το δικό τους νόμισμα, Σύνταγμα, γραμματόσημα και βίζες. Αλλα έχουν έκταση όσο ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο, ένα κτήμα στην έρημο της Αυστραλίας ή μια πρώην στρατιωτική βάση στη Βόρεια Θάλασσα.

Ads

Τα περισσότερα έχουν δημιουργηθεί από αγανάκτηση προς το κατεστημένο των χωρών τους για να στηρίξουν μια πολιτική άποψη, ή έτσι για πλάκα.

Τον περασμένο μήνα πανεπιστήμιο στο Σίδνεϊ φιλοξένησε μια σύνοδο μικροεθνών, την πρώτη του είδους στην Αυστραλία, πατρίδα των κρατών τού τύπου «φτιάξ΄ το μόνος σου».

Οι ηγέτες και οι κάτοικοί τους δεν εντάσσονται σε κανένα γενικό ορισμό- και αυτό ακριβώς είναι το θέμα.

Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι καθορίζονται από την εθνικότητά τους τα εν λόγω έθνη προσδιορίζονται από τους ανθρώπους τους.

Για κάποιους το ζήτημα είναι να διεκδικήσουν την πραγματική τους ταυτότητα από τα κράτη που την έχουν απαλλοτριώσει. Δεν εκχωρούν πλέον το δικαίωμα στους κυβερνώντες να μιλούν εξ ονόματός τους. Αλλοι θέλουν να διορθώσουν κάποιο ιστορικό κακό που έχει γίνει εις βάρος τους.

Ο πρίγκιπας Λεονάρδος (γνωστός ως Λίοναρντ Κάσλι ) του Πριγκιπάτου του Χατ Ρίβερ, του πρώτου μικροέθνους της Αυστραλίας, γιόρτασε τα 40 χρόνια της ανακήρυξης του κράτους τους την 21η Απριλίου του 2010.

Στη δεκαετία του ΄60 ο αγρότης Λίοναρντ αποφάσισε να αποσχίσει τα κτήματά του για να μην πληρώνει «άδικους φόρους» στην κυβέρνηση και δημιούργησε μια δική του.

Το ίδιο έκαναν ο πρίγκιψ Βας και η πριγκίπισσα Ντορίν του βασιλείου της Ντουμπελντέκα, 130 χλμ. νοτίως του Σίδνεϊ.

Το πιο αναγνωρίσιμο μικροέθνος σήμερα είναι η Αυτοκρατορία του Ατλάντιουμ, που ιδρύθηκε το 1981, από τον 15χρονο τότε Τζορτζ Κρούκσανκ.

Το βασίλειό του αριθμεί περίπου 1.300 υπηκόους σε 100 χώρες, η πλειοψηφία των οποίων είναι προοδευτικοί άνθρωποι που μοιράζονται το όραμα και τις απόψεις του, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση και στην ευθανασία.